nisam nešto dubinski proučavao djela i autore koji se bave tom famoznom "seobom"... no gledajući nekad ovu reklamicu,okinula je mnogo stvari... taj duhoviti Crnogorac!? ni dan-danas ne znam je li autor ovog klipa nekakva totalna tupaja,ili je namjerno naglasio bizarnost čitave idejice?! onako usput,stiče se dojam da sama produkcija i izrada dotičnog spota uopće nije bila nimalo jeftina,vrlo zanimljivo!? izgleda da se nikad ne žali za potrošenim novcima,kad treba nešto BITNO UTISNUTI u (kolektivnu) podsvjest!? a taj trik koriste stalno,da ti preko nečega za šta misliš da je "tvoje",ispod radara ubacuju odredjene zamisli...npr. gdje su iznebuha nestale "tvoje" ronhill cigarete?
dakle šipčilo se tisućama kilometara jer je eto neko vijeće staraca tako strateški odlučilo,pa se postavlja pitanje da li su obućari i kovači tada postali nekakvi milioneri,pošto je roba te vrste bila prilično tražena...u svoj toj priči nije došlo do nekakvih većih sukoba,nego su te svi odreda puštali da prodješ bez najmanje želje da te imalo olakšaju ili pošalju u bijelo roblje,ili da se malo "počaste" sa nekim zgodnim Slavenkama?! i onda u jednom momentu teleportacije dogodio se momenat ukazanja "evo mi stigli",pa se postavlja logično pitanje zašto je neki Hercegovac,Crnogorac ili Dalmatinac ostavio pašnjake na nekom Kavkazu da se eto sad zamlaćuje sa silnim kamenjem i da "rabotaju po onom kršu i vrućini"?? po tom scenariju,ispadaju poprilični maloumnici,ali su zauzvrat bili u odličnoj fizičkoj kondiciji...
u čitavoj priči da se primjetiti izuzetna KOHERENTNOST jezika koja se sačuvala kroz te "seobe",a sjećam se dogadjaja za vrijeme rata,gdje je neki vojnik sa ratišta u nekom lokalnom bircuzu imao svoj trenutak lucidnosti,pa održao nepretenciozni monolog "baš je sve ovo čudno,svi se prezivamo na -IĆ,svi pričamo istim jezikom,a eto medjusobno ratujemo!?" ne znam za ostale prisutne,ali je taj mali monolog ostavio snažan utisak na mene valjda baš zato što je pajdo friško pristigao sa fronta pa odmah svratio u bircuz da malo "dodje k sebi",pa naknadno shvatiš da je povod za rat(ove) na ovim prostorima "kao i obično" bilo zbog "tumačenja" tri verzija mentalnog programa,koja su nekad odnekud došli sa nekih lokacija koje su odavde udaljene tisućama kilometara i ko zna u koliko specijalno prepakovanih izdanja ...
pa se postavlja pitanje,šta je tu zaista starosjedelačko,a šta je naknadno došlo kao specijalna "uvozna roba" koja je nekako stalno dolazila iz istog smjera? Goran Šarić je to (po meni) najbolje sročio,da smo mi ovdje jednostavno Indijanci europe,a te bečke i ostale školice istorije? baš čudno kako stalno iz jednih te istih centara dolazi to gorljivo tumačenje nekakve povijesti,i to iz centara koje su izuzetno voljele porobljavati,tlačiti,iskorištavati,zavadjati itd?!
no šta ćeš,u jednom momentu nam je došla "civilizacija",jer da nije,i dalje bi sami sebi bili i više nego dovoljni,i dalje bi kao prevozno sredstvo još jahali konje,pošto kolonijalizam i robovlasništvo nikad nismo razumjeli,jer da jesmo,već bi ga dosad nekako i sproveli u djelo... no u slučaju postavljanja (mnogo puta) provjerenog scenarija da nam se baci koska,i da se mi zato svojski uhvatimo za guše,tu smo već prvoklasni maheri...
Pridružen/a: uto dec 15, 2009 12:06 pm Postovi: 25 Lokacija: Korak od mora, dva od sniga
Pa meni je oduvijek bila suluda ona priča o onoj braći koji su došli ne znam odakle iza Karpata - Leh, Meh i štatijaznam kako su se već zvali, i Tuga i Buga. Glupost! Oni su znači došli ovdje a tu, gle, nije bilo nikog, i spustiše se oni sve do mora i proširiše se po cijelom ovom prostoru. Donijeli su i svoj jezik a jezik starosjedilaca je nekim čudom ispario.
To je glupost koja je plasirana u Beču, kako je to lijepo objasnio Goran Šarić.
Mi smo ovdje oduvijek, puno prije sedmog stoljeća. I sve je to isti narod koji je umjetno podijeljen.
mrgood je napisao/la:
Pa meni je oduvijek bila suluda ona priča o onoj braći koji su došli ne znam odakle iza Karpata - Leh, Meh i štatijaznam kako su se već zvali, i Tuga i Buga. Glupost! Oni su znači došli ovdje a tu, gle, nije bilo nikog, i spustiše se oni sve do mora i proširiše se po cijelom ovom prostoru. Donijeli su i svoj jezik a jezik starosjedilaca je nekim čudom ispario.
To je glupost koja je plasirana u Beču, kako je to lijepo objasnio Goran Šarić.
Mi smo ovdje oduvijek, puno prije sedmog stoljeća. I sve je to isti narod koji je umjetno podijeljen.
Legenda o Cehu, Lehu i Mehu ( i sestri Vilini) potjece iz Krapine i ne nisu DOŠLI nego su OTIŠLI i osnovali Čeh = Česku Meh = Poljsku i Leh = Rusiju, ta legenda također postoji u navedenim drzavama, zanimljivo, a TUGU I BUGU mijesas sa drugom legendom, a to je legenda o dolasku Hrvata ( braca Klukas, Lobel, Muhla, Kosjenac i Hrvat)
nije sramota ne znat, sramota je biti lijen i ne potrazit prije komentiranja, ako tako lako pises onda vrlo vjerojatno informacije koje dobivas (npr. Saric) ni ne provjeravas.
_________________ "you know our words, winter is coming"