hogar je napisao:
Citat:
A sad Castaneda.... kada neko poput njega napise toliki opus i kroz sve te knjige kaze hiljade stvari bilo bi stvarno malo cudno da se uhvatimo za jednu koja se zove ...letaci... Ja sam licno ubijedjen da su oni samo simboli za nas ego . Isto bi bilo kada bi sad recimo izvukao iz konteksta njegovih knjiga skok sa litice i napisao da ste vi ovdje svi filozofi a da sam ja skocio sa litice jer sam poslusao Castanedu .
Hogare, ja naglašavam problem letača iz jednostavnog razloga što je to prva stvar na putu ratnika koja mora biti razrešena. Ako ti neko otima najveći deo svesti i energije, logično je da ne može biti nikakvog duhovnog i upošte, bilo kakvog napretka. Može biti samo iluzija da smo na putu ka ispunjenju i sreći. " You spin like a record, baby..." ("Okrećeš se kao gramofonska ploča, draga...") rekao je Nat na ovom topicu.
U knjizi "Magija Pokreta" don Huan govori Kastanedi o levom i desnom telu.
Zanimljivo je da kroz ceo opus Kastanedinih knjiga, don Huan koristi različite termine za iste stvari. U ovom slučaju, levo telo odgovara onome što je na drugim mestima navedeno kao "energetsko telo", "dvojnik", "druga pažnja", "nagual", "leva strana", "sanjajuće telo".
Desnom telu odgovara fizičko telo, razum, tonal. Raznovrsnost termina može veoma lako da unese zabunu i konfuziju kod osoba koje nisu dovoljno temeljno i pažljivo proučili kastanedine knjige. Ja lično najviše volim podelu na fizičko i energetsko telo pa nju i koristim kada pišem o ovim stvarima.
U napred navedenoj knjizi, Don Huan kaže o energiji desnog tj. fizičkog tela da je kružna i neprestano se vrti:
„Sa svakom situacijom u životu srećemo se na ovaj kružni način“, odgovorio je, praveći mali krug šakom. „Stalno isto, isto, isto. Izgleda da kružni pokret uvek uvlači energiju unutra i da je neprestalno centrpetalno vrti. Koja dosada!“
„Na koji način se ta situacija može izmeniti, don Huane?“ pitao sam...
„...Uticaj levog tela učinio bi te centre vitalnosti elastičnijim. Kada bi oni mogli da talasaju umesto što se kreću u spiralama, makar i na trenutak, u njih bi ušla drugačija energija, a rezultati bi bili čudesni.“
U vezi tog okretanja u krug, na drugom mestu u istoj knjizi se kaže:
…"Preraspodelom neiskorišćene energije, magijski pokreti omogućuju praktikantu da dosegne nivo svesti na kome se granice normalne percepcije pomeraju i praktikantu je dopušteno da uđe u nezamislive svetove."
"Ali zašto bih želeo da uđem u te svetove?" upitao sam don Huana kada je opisao ovaj naknadni efekat magijskih pokreta.
"Zato što si svesno biće koje opaža, baš kao i svi mi ostali" rekao je. "Ljudska bića su na putovanju svesnosti, koje je trenutno prekinuto spoljnim silama. (Grabljivcima, Letačima-prim. Stalker.) Veruj mi, mi smo čarobna bića svesnosti. Ako nismo u to ubeđeni, nemamo ništa."
Objasnio je, zatim, da su ljudska bića od trenutka kada je prekinuto njihovo putovanje svesnosti, upala u vrtlog, da imaju utisak da se kreću sa strujom, a, u stvari ostaju nepomična, ne napreduju i ne kreću se.
"Veruj mi na reč", nastavio je don Huan, "moje izjave nisu proizvoljne. Moje reči su rezultat onoga sto su šamani drevnog Meksika otkrili, a ja potkrepio sopstvenim iskustvom - da smo mi, ljudi, magijska bića."
Bilo mi je potrebno trideset godina čvrste discipline da dođem do spoznajnog nivoa na kome se don Huanove reči mogu prepoznati i njihova verodostojnost je izvan svake sumnje.
Znam da su ljudi svesna bića uključena u evoluciono putovanje svesnosti, bića koja sama sebe ne poznaju, bogata neverovatnim resursima koje ne koriste.”
Dobro si uočio da je ono što je prva stvar, tj. problem grabljivaca Kastaneda zadnje napisao. To je fascinantno, neverovatne emanacije Duha su tako izokrenule stvari. Verujem da je to zato što je čovek u simboličkom i duhovnom smislu okrenut naglavačke.
Dragi hogare, tvoje primedbe na moje aktivnosti na ovom forumu meni zaista zvuče vrlo smešno, jer ja samo opisujem vlastite doživljaje u primeni don Huanovih učenja u šta spada tenzegritet, susret i borba sa letačima, koji uopšte nisu „simboli za naš ego“ kako ti kažeš, već stvarna bića, i još neke stvari o kojima ću pisati, i nikome ništa ne namećem-slobodna volja. Ako ti tu stvari nisu jasne, izvoli, baci se u akciju pa će ti se sve razjasniti. A što se tiče primedbi na sadržaj Kastanedinih knjiga i njegovu biografiju, tu ti ne mogu biti od koristi, to moraš lično da isporučiš Kastanedi i don Huanu, he,he,he ...šala...

ili, da pažljivije i dublje uđeš u problematiku opisanu u njegovim knjigama pa da tek onda iznosiš sudove. Malo skromnosti nije na odmet.