vjetar je napisao/la:
Nisam siguran koliko je mašina motivirana željama, mislim da je željenje ljudska/duševna karakteristika, a mašina to samo koristi na način da ima program za preusmjeravanje/nametanje željenog/određenih misli. U tom smislu bi rečenica Zapravo mašina je ono što želi da se poistovjetimo s njom. bila dobar primjer jednog takovog nametanja.
To zapravo ne znamo, uvijek je moguce da masinom upravlja neko samosvjesno bice, ili njihov kolektiv koji ima zelje i namjere. Zapravo, mislim da se u kasiopejskom materijalu spominju 6d ops misaone forme koje bi bile, vjerujem, prigodan opis za inteligenciju koja stoji iza masine.
No hajde da parafraziram, u programskom kodu masine postoji namjera za poistovjecivanjem pojedinca sa istom. Eh sad, da li je moja gore citirana recenica primjer takvog nametanja, to isto ne znas, mozes samo pretpostavljati. Zapravo bilo sto cim se ne slazes, mozes pripisati programskoj shemi masine, a ako se mene pita, takav nacin shvacanja svijeta je upravo primjer nametanja o kojem pricas.
vjetar je napisao/la:
Kad mašine nema onda si, kako se meni čini, nesposoban za funkcioniranje u okviru svakodnevnog života, bestjelesan.
Mislim, uzmemo li da je ljudsko tijelo krajnja materijalizacija/manifestacija mašine, tada bi poistovjećivanje samo s njim (tjelocentrizam) bilo poistovjećivanje s mašinom, dok s druge pak strane, negiranje mašine, ili nedostatak mašine/tijela, ili nepovezanost s njom, isključuju i mogućnost za ovozemaljsku egzistenciju čovjeka/duše.
To me vodi do zaključka da je potrebno i "što si" i mašina, a njihova usklađenost, koja rezulira lucidnošću, prisutnošću i prokreativnim reakcijama u okvirima svakodnevnog življenja, očituje se kroz upravljanje mašinom od strane mašinovođe, tj. onoga što si I kad mašine nema, ili možda bolje rečeno "onoga što si bez obzira na mašinu".
Naravno, moguće je i ovo sve napisano samo dio programske sheme, a ne moje vlastito promišljanje.
Poz
Slazem se sa svime napisanim osim s jednim. Nisam dobio dojam da je masinovoda onaj "sto si bez obzira na masinu". Zapravo masinovoda je onaj/oni koji ne zele da ti saznas sto si, barem koliko moje dosadasnje iskustvo govori.