Citat:
Volja funkcioniše na primoran način da sakupi svet kakav smo navikli da percipiramo zato što nikada nismo doveli u pitanje naša uverenja
Zar ne dovodim u pitanje moja uverenja svaki put kada te nesto pitam ?
Citat:
Dvojnik je taj koji dostavlja intuiciju u prvoj pažnji. On se nalazi svuda oko nas a i on je taj koji nas goni da proučavamo duhovnost.
Ok, to se poklapa sa mojim objasnjenjem uma i intuicije, samo na drugaciji nacin receno. Ali zasto on to radi, cemu proucavanje duhovnosti?
Citat:
To su nasleđene misli koje zadržavaju ovaj svet u ubeđenju da je konkretan, postojan. To su misli tipa: vreme ti je da se oženiš i imaš decu, da kupiš najbolja i najskuplja kola, ... To su misli koje primoravaju čoveka da se vidi u jadnom položaju. To su misli koje se prve pojave i navode na gubljenje harmonije. To su misli koje izgledaju da ih je nemoguće preispitati. Jednostavno, to su ovozemaljske misli koje kao da svaki čovek nosi u džepu
Ali meni su uvek bili cudni ti "zakoni" cije poreklo i opravdanost niko nije mogao da mi objasni. Lepo kazes "to su ovozemaljske misli koje kao da svaki čovek nosi u džepu"...izgleda da mi je taj dzep plitak ili busan

.
Citat:
Stvar je u tome što tačka posmatranja na misli nije kolektivni dogovor među ljudima. Dogovor je ishitreno reagovanje iz žudnje za ugodnim životom
Da, to se uklapa sa onim mojim "busnim dzepom"... koji mi itekako pravi probleme u svakodnevnom zivotu... svi bi da ga zasiju, a mene bas briga sto drugima ne izgleda uredno. Moj je- takav je kakav je.

.
Pitanje - zasto imam otpor na te" ovozemaljske misli koje kao da svaki čovek nosi u džepu " i sta "pastir" ima od toga da bi mi ga nametao kao moju misao ?