Sada je: čet jul 10, 2025 6:39 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 704 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 36  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: pet maj 22, 2009 12:02 pm 
Član foruma

Pa odgovorit ću sam sebi,kažu da je zdravo sa sobom malo popričat.Tema je rasprava o religiji i po meni je religija formalno praktikovanje vjere
dok je vjera suština religije i svi sveti tekstovi pa i tekstovi na kojim se zasniva većina stavova ovdje na forumu su stigli downloadom da tako kažem...nije nam pušteno da vidimo nego nam je pušteno da ne vidimo i da odlučimo šta da izaberemo da vjerujemo ili da prihvatimo download zdravo za gotovo,a to odlučujemo na osnovu našeg unutarnjeg osijećaja da li je nešto tako ili nije,zato sam u prethodnom postu postavio pitanje šta je vjera??-Nešto što ne možeš opipati,namirisat,a opet najčvršca stvar za koju se imamo uhvatit i nema po meni čovijeka koji ne vjeruje u neki oblik nečega.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet maj 22, 2009 2:06 pm 
isključen/a

Vjerovanje u nešto je neznanje o istom. Vjerovati ili nevjerovati je potpuno isto - individua mora "ZNATI". Kada se nešto zna onda se vjera povlači, a znanje preuzima primat. "Znanje spašava - ignorisanje znanja - propast"

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet maj 22, 2009 9:47 pm 
Član foruma

Hm već sam čuo i vidio te tvrdnje i ne mogu reć baš da se slažem..da malo siđemo kako bi rekli sa metafizičikih na fizičke stvari,recimo u vezi ja ne mogu znati da me neće cura prevariti sa najboljim prijateljem i ne mogu izbjeći njihove susrete..a ne mogu znati jer nemam moć računanja svih mogućih kombinacija i moć viđenja budućnosti..ali ako hoću da dam šansu toj vezi ja moram vjerovati da neće..znači ja pravim izbor na osnovu unutarnjeg osijećaja i težnje,odnosno preuzimam rizik..a teško da me možeš ubijedit da i ti južni krst ne težiš nečemu,odnosno iako ne znaš (ovdje mislim na pet osjetila)vjeruješ u to što te pokreće da radiš to što radiš..hoću da kažem na osnovu kojih informacija formiranom znanju pričamo,sa jedne strane nauka bazirana na pet osjetila koje se tako osigurava i ograničava sa druge strane manipulisane religije stigle downloadom,s treće strane materijali tipa donosioca svitanja il ra materijal opet stigli downloadom,s četvrte strane možda najvjerodostojnije gdje je preživjelo usmeno prenošeno znanje ali u kratkim i isprekidanim intervalima..kako neko ko nema super moći i ne hoda astralom da od svega ovog kaže ok,to je to,osim na osnovu osijećaja kojeg ja interpretiram kao vjeru...

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet maj 22, 2009 10:30 pm 
Član foruma

Citat:
recimo u vezi ja ne mogu znati da me neće cura prevariti sa najboljim prijateljem i ne mogu izbjeći njihove susrete..a ne mogu znati jer nemam moć računanja svih mogućih kombinacija i moć viđenja budućnosti..ali ako hoću da dam šansu toj vezi ja moram vjerovati da neće..znači ja pravim izbor na osnovu unutarnjeg osijećaja i težnje,odnosno preuzimam rizik..

Zanimljiv primjer,ali po meni je več u korijenu pogrešan.Ljudi lažemo i varamo sebe,a onda očekujemo da nas netko drugi ne prevari.?
A i pitanje je,koji je razlog našeg htijenja ulaska u vezu ljubav(sex),ljubav(zaljubljenost) ili ljubav(ljubav).
Tako ako ti,nekim slučajem ne lažeš sebi,i ako ulaziš u vezu radi ljubavi(ljubavi),ti nemaš potrebe vjerovati partneru.To uopće nije ni slučaj za razmatranje.Ti znaš da je voliš i da ona/on voli tebe.
Znači,vjera u ovom primjeru,dolazi samo u obzir kod ljudi koji ulaze u vezu iz sebičnih razloga(svjesno ili podsvjesno).
Ako misliš da lupetam,ajde pitaj nekoga za koga znaš da se vole ili su se voljeli(najbolji su ti primjeri stariji ljudi).Ti ljudi će vjerojatno reći nešto tipa:"Pa mogla/o je otići s nekim drugim,sigurno bi joj/mu bilo bolje."
Citat:
..hoću da kažem na osnovu kojih informacija formiranom znanju pričamo,sa jedne strane nauka bazirana na pet osjetila koje se tako osigurava i ograničava sa druge strane manipulisane religije stigle downloadom,s treće strane materijali tipa donosioca svitanja il ra materijal opet stigli downloadom,s četvrte strane možda najvjerodostojnije gdje je preživjelo usmeno prenošeno znanje ali u kratkim i isprekidanim intervalima..kako neko ko nema super moći i ne hoda astralom da od svega ovog kaže ok,to je to,osim na osnovu osijećaja kojeg ja interpretiram kao vjeru..

U pravu si i razumijem dilemu jer sami ja još uvijek u njoj,pa preporuka za čitanje http://www.galaksija.com/gnostika.htm ,ali sam na putu na kojemu vidim razliku između vjere i znanja.Teško je,ali nemoguće mislim da ne.
:occasion5:

Vrh

Naslov: sto to bi, negatiwna energija ili?
PostPostano: čet jun 25, 2009 10:32 am 
Član foruma

ewo bas maloprije na kawi pricamo ja i poznanik o religiji kad upadne drugi poznanik. kratko sam mu rekao (tom nowom) da ne wjerujem u te gluposti (katolicke), da je biblija mjenjana bezbroj puta u swrhu interesa i kontroliranja, da je bog (jahwe) ljubomoran, sadista i da mi je to swe jedna welika glupost. posto ga poznajem wec duze, znam da se ne drzi deset zapowjedi (to je u jednom trenutku bila tema) i jedini bog njemu je Nowac, no objasnjawa nama da djecu uci ziwjeti prema 10 zapowjedi?! owo swe goworim jer je u jednom treuntku onako nonsalantno izjawio (kao da ga se ne tice) da ja ne smijem napadati njegowu wjeru, a ja ako cu wjerowati da bog ne postoji, neka wjerujem!

u tom trenutku sam osjetio neki jaki nemir unutar sebe koji jos traje. inace kad pricam sa nekim ljudima o tome, swe je u redu jer objektiwno razmisljamo/pricamo, no ta osoba se ocigledno poistowjetila sa katolicanstwom, no neznam zasto sam osjetio takaw nemir/strah unutar sebe. kao da sam bio napadnut nekom energijom. nakon tog osjecaja jednostawno sam prestao komentirati i prebacio sam se na drugu temu...

ima li to kakwe weze sa negatiwnom energijom ili je autosugestija u pitanju? #-o

:hello2:

Vrh

Naslov: Re: sto to bi, negatiwna energija ili?
PostPostano: čet jun 25, 2009 11:10 am 
Član foruma

ma i ja sam glup (lekcija #3869) sto upadam u konwerzaciju sa osobama koji su "religijski" orijentirani (op.a. "weliki-mali wjernici") i sto bibliju, crkwu, deset zapowjedi smatraju istinom i samo kao takwu je promatraju. bilo kakwa diskusija na temu da te stwari i nisu onakwe kakwim nam ih prodaju (sa tim osobama), zawrsi na tome da sam zigosan heretikom i/ili newjernikom. i onda se cudim sto osjecam napade negatiwnih energija. zato kazem, lekcija #3869... :glasses7:

p.s. jeste, wodim neki monolog. sta mogu, spopao me takaw trenutak... :love3:

Vrh

PostPostano: čet jun 25, 2009 11:27 am 
Član foruma

bijah u takovim situacijama; ako progovoriš uzalud program je jak, ak autistično šutiš sam si sa sobom i svojim pragmatizmom nezadovoljan...
treba biti vjeran samom sebi i onome što jesi, bez obzira na sve...
postoji mogućnost da ipak tvoje riječi dopru do nekoga. (teško za vjerovati al ja sam jednom daaavno bio ministrant ](*,) dugo je trebalo , stvarno duuugo da shvatim religiozni program i još se čistim od istog)
i da, ukoliko je tvoja energija imalo djelovala povratnom spregom osjetit ćeš reakciju na sebi (u ovom ili onom obliku)...

Vrh

PostPostano: čet jun 25, 2009 2:01 pm 
Član foruma

Promijeni taktiku.Nismo svi spremni kritiku prihvatiti na direktan način,a pogotovo ne netko tko misli da je 100% u pravu.
bad.ass je napisao/la:
ima li to kakwe weze sa negatiwnom energijom ili je autosugestija u pitanju?

Po meni je u pitanju to da si vidio tipa koji je siguran u to što zna i možda te to malo pogodilo jer ti očito nisi siguran u to što ti misliš da znaš. :twisted:

Vrh

PostPostano: čet jun 25, 2009 2:17 pm 
Član foruma

Po mom misljenju dolazis u sukob sa samim sobom jer vjerujes da svako ima pravo da misli/vjeruje sta hoce, a on te uhvatio u pokusaju da osporis njegovo vjerovanje.

@ kolos - zelis nam nesto reci iz licnog iskustva? :wink:

Vrh

PostPostano: čet jun 25, 2009 3:43 pm 
Član foruma

SuperFrog je napisao/la:
@ kolos - zelis nam nesto reci iz licnog iskustva? :wink:

U vezi čega?Misliš li na razgovore s ljudima u kontejnerima ili o tome što sam odgovorio opasnoj guzici ? :toothy2:
:tongue:
što se tiče bad.assa,znam koji osječaj u meni prevladava kad ja nisam u nešto siguran na način da nisam iskren prema sebi,a tvrdim nešto za što sam "uvjeren" da je točno.Tj, tad se osjećam napadnutim ako je sugovornik totalno siguran u nešto što govori.Tad se zapitam.
Ovo ne mislim samo kod ovakvih razgovora nego općenito.
A ako misliš na iskustvo o razgovorima s ljudima u religioznim kontejnerima,imam ih ko i svi i sada više ne gađam s izjavama kao što je napisao guzica,nego više postavljam laganija pitanja koja djeluju kao dvosjekli mač.A time prisliljavam i sebe da vidim jesam li dovoljno objektivan.
Jedino što mi je žao da više baš ni ne susrećem takve ljude.
Ispričavam se bad.assu što sam mu promjenio nick,ali nekako nemam naviku pisati engleski,ovako mi je lakše. :evil3:

Vrh

Naslov: Re: Rasprava o religiji
PostPostano: čet jun 25, 2009 5:04 pm 
Član foruma

Kolos, hvala na odgovoru.

Ja volim da postavljam pitanja, pa tako ako je tema religija, takodje pitam mnogo toga sto mi je nejasno, te onda zajedno zakljucimo da su moje pretpostavke mnogo vjerovatnije nego li npr. pretpostavke od nekoga ko samo sljepo vjeruje.

Vrh

PostPostano: čet jun 25, 2009 5:21 pm 
Član foruma

kad s nekim pričam nije bitno je li on vjernik ili ne. bitnije je da li se ponaša kao predator ili ne.
ako je predator i vjernik onda je stvarno gadan tip/tipka. tu se može bit i pristojan i u nekim okvirima a ipak imat stav prezira. prezir nije prava riječ ali ne znam kako bih opisao stanje ili stav koji sadrži mirnoću i ne pridaje nikakvu važnost toj osobi a to ne ispoljava.

meni je problem ako je osoba vjernik a istovremeno je i pozitivac. imam takvog prijatelja i nikad ne započinjem ovakve teme iz repekta prema njemu. sad razmišljam i ćini mi se da bi moglo vrijediti i obrnuto. da i on respektira mene tako da me poštedi nekih stvari. al opet, družimo se samo jer imamo zajednički interes a to je planinarenje.

a sa onim prvima sam taktičan.npr. jučer sjedim s njim i ja se nadovežem: a da samo znaš kakav je sadržaj talmuda. i nabrojim par budalaština iz talmuda, ali lako je povezat. talmud je "sveta knjiga" isto kao i biblija, kur'an....

Vrh

PostPostano: čet jun 25, 2009 6:17 pm 
isključen/a

bad.ass je napisao/la:
ewo bas maloprije na kawi pricamo ja i poznanik o religiji kad upadne drugi poznanik. kratko sam mu rekao (tom nowom) da ne wjerujem u te gluposti (katolicke), da je biblija mjenjana bezbroj puta u swrhu interesa i kontroliranja, da je bog (jahwe) ljubomoran, sadista i da mi je to swe jedna welika glupost. posto ga poznajem wec duze, znam da se ne drzi deset zapowjedi (to je u jednom trenutku bila tema) i jedini bog njemu je Nowac, no objasnjawa nama da djecu uci ziwjeti prema 10 zapowjedi?! owo swe goworim jer je u jednom treuntku onako nonsalantno izjawio (kao da ga se ne tice) da ja ne smijem napadati njegowu wjeru, a ja ako cu wjerowati da bog ne postoji, neka wjerujem!

u tom trenutku sam osjetio neki jaki nemir unutar sebe koji jos traje. inace kad pricam sa nekim ljudima o tome, swe je u redu jer objektiwno razmisljamo/pricamo, no ta osoba se ocigledno poistowjetila sa katolicanstwom, no neznam zasto sam osjetio takaw nemir/strah unutar sebe. kao da sam bio napadnut nekom energijom. nakon tog osjecaja jednostawno sam prestao komentirati i prebacio sam se na drugu temu...

ima li to kakwe weze sa negatiwnom energijom ili je autosugestija u pitanju? #-o

:hello2:

Moze malo samara?

1. Zasto si pricao o religiji? Zato sto tvoj ego misli da je bas on u pravu? Nemoj da lazes sebe.
2. Pises kako si rekao da NE VERUJES u te gluposti, a nisi rekao da ZNAS istinu. No ipak se ne slazes sa drugim MISLJENJEM. Jel to opet ego?
3. Kako znas da je biblija menjana bezbroj puta? Ako jeste, onda ti ne verujes u ono sto danas pise u bibliji, a mozda verujes u Boga. Ili Istinu.
4. Ako je biblija menjana i po toj novoj bibliji je Bog ljubomoran i sadista, onda to nema nikakve veze sa istinom. Biblija je promenjena, a u toj promenjenoj je Bog sadista. Znas li Istinu?
5. Ako znas da je onom drugom novac jedini Bog, da li si mozda hteo da pokazes da si ti vise u pravu? Opet ego?
6. Nije tu niko nikome napadao veru, nego ego. Obojica samo verujete u nesto, ali ne znate, kao sto ni ja ne znam.

Citat:
u tom trenutku sam osjetio neki jaki nemir unutar sebe koji jos traje

Ima li to veze sa besom ili egom? Kako znas da nema?

7.
Citat:
inace kad pricam sa nekim ljudima o tome, swe je u redu jer objektiwno razmisljamo/pricamo,
Objektivno? Kako znas da je objektivno? Zato sto se slaze sa misljenjem tvog sagovornika? Cim naidje jedan koji MISLI drugacije, ti osecas JAK NEMIR u sebi. I onda, kao, ne znas odakle to?
8.
Citat:
kao da sam bio napadnut nekom energijom
Jel to svaljivanje krivice na nekog drugog? (djavola) nesto van sebe? Ili je ego popizdeo? Zato si "prestao sa raspravom"?.

Bad ne znaci samo lose. Ima jos znacenja. bolestan, los, necist, nedostojan, neispravan, nepogoda, netocan, nevaljao, pokvaren, porocan, razvratan, rdjav, s greskom, slab, smola, tezak, zao.

Sta te muci? Ne lazi sebe, udji u sebe, pa ces naci.

Ovo nije napad na tebe. Analiziram i tebe i sebe, jer sam i sam ponekad takav.

Vrh

PostPostano: čet jun 25, 2009 7:21 pm 
Član foruma

nisam siguran je li off-topic.
samo mi je došlo odnekud da su srušeni blizanci u ny simboli kršćanstva i komunizma.
inače ponekad se navodi da su kršćanstvo i komunizam blizanci, kao komunizam je analogan(blizanac) kršćanstvu ali bez boga.

Vrh

PostPostano: pet jun 26, 2009 11:49 am 
Član foruma

Rudar je napisao/la:
1. Zasto si pricao o religiji? Zato sto tvoj ego misli da je bas on u pravu? Nemoj da lazes sebe.

ah, odakle da pocnem. sto da ne pricam o religiji? nija to waljda tabu (a izgleda i da jeste!) tema. a ego? kako wolimo u mnogo i na mnogo nacina koristiti taj Ego. ja (ego) osjecam da sam u prawu. sto ne bi? ako je owaj frisko-izabrani papa sposoban da gowori o skromnosti dok sjedi saw u skupocjenoj swili na foteljcini od zlata, e wjeruj mi da ti ne treba fakultet da skuzis jesi li/nisi li u prawu sto se tice tog kontejnera.

Rudar je napisao/la:
2. Pises kako si rekao da NE VERUJES u te gluposti, a nisi rekao da ZNAS istinu. No ipak se ne slazes sa drugim MISLJENJEM. Jel to opet ego?

narawno, NITKO nezna istinu. mislim da nitko i nece nikada saznati istinu, ali ZNAM sto je laz. znam sto je dezinformacija. znam sto je kontrola. ako je to ego, mora da sam na dobrom putu...

Rudar je napisao/la:
3. Kako znas da je biblija menjana bezbroj puta? Ako jeste, onda ti ne verujes u ono sto danas pise u bibliji, a mozda verujes u Boga. Ili Istinu.

znam da je. kako ti znas da nije? i narawno da ne wjerujem. ja ne wjerujem u nista. osjecam da postoji wrhunsko bice od koga smo swi nastali. bolje receno mi JESMO ta wrhunska bica (ah, ponawljam se opet) zarobljena u owe (religiozne) kontejnere...

Rudar je napisao/la:
4. Ako je biblija menjana i po toj novoj bibliji je Bog ljubomoran i sadista, onda to nema nikakve veze sa istinom. Biblija je promenjena, a u toj promenjenoj je Bog sadista. Znas li Istinu?

procitaj prethodni odgowor. neznam istinu, ali njusim laz na kilometre. kako, pitas? pa imam dobro osjetilo... :mrgreen:

Rudar je napisao/la:
5. Ako znas da je onom drugom novac jedini Bog, da li si mozda hteo da pokazes da si ti vise u pravu? Opet ego?

nije bit ko je wise/manje u prawu, nego sto sam shwatio da sa nekim ljudima, konwerzaciju o "zabranjenim" temama, jednostawno nije potrebno imati. gubljenje energije bez potrebe. sto je meni bio cilj? pa da potaknem tog lika na razmisljanje, no pametnije cu drugi put...

Rudar je napisao/la:
6. Nije tu niko nikome napadao veru, nego ego. Obojica samo verujete u nesto, ali ne znate, kao sto ni ja ne znam. Ima li to veze sa besom ili egom? Kako znas da nema?

stwawno ne wolim rijec - wjera. ja ne wjerujem u nista. ja istrazujem, razmisljam, osjecam, upijam, gledam, slusam,... dakle nema ni sa egom ni sa bjesom weze. dio odgowora na owo pitanje ti pise i u sljedecem pasosu...

Rudar je napisao/la:
7.
Citat:
inace kad pricam sa nekim ljudima o tome, swe je u redu jer objektiwno razmisljamo/pricamo,
Objektivno? Kako znas da je objektivno? Zato sto se slaze sa misljenjem tvog sagovornika? Cim naidje jedan koji MISLI drugacije, ti osecas JAK NEMIR u sebi. I onda, kao, ne znas odakle to?

e pa widis, znam da nije tako. imam dosta ljudi sa kojima pricam o tome, a koji su religiozni. prihwacaju moje stawowe i ja prihwacam njihowe, no kod te osobe (jucer) ja sam stwarno osjetio da je spreman da cak i fizicki napadne, da obrani swoj staw. iako je djelowao zajebantski, osjetio sam agresiju...

Rudar je napisao/la:
8.
Citat:
kao da sam bio napadnut nekom energijom
Jel to svaljivanje krivice na nekog drugog? (djavola) nesto van sebe? Ili je ego popizdeo? Zato si "prestao sa raspravom"?.

nije popizdio ni ego ni djawao. rasprawa je prestala jer sam osjetio negatiwnu energiju te osobe...

Rudar je napisao/la:
Bad ne znaci samo lose. Ima jos znacenja. bolestan, los, necist, nedostojan, neispravan, nepogoda, netocan, nevaljao, pokvaren, porocan, razvratan, rdjav, s greskom, slab, smola, tezak, zao.

e, moras ti podbadati, zar ne? a sretno... :love3:

Rudar je napisao/la:
Sta te muci? Ne lazi sebe, udji u sebe, pa ces naci.

a sto tebe muci?

Rudar je napisao/la:
Ovo nije napad na tebe. Analiziram i tebe i sebe, jer sam i sam ponekad takav.

da, primjetio sam...

Rudar je napisao/la:
Moze malo samara?

isamarao si (se) posteno, samo jos ti je glawa u pijesku...

LP :love3:

Vrh

PostPostano: pet jun 26, 2009 12:01 pm 
Član foruma

kolos je napisao/la:
Ispričavam se bad.assu što sam mu promjenio nick,ali nekako nemam naviku pisati engleski,ovako mi je lakše. :evil3:

e swe ti mogu oprostiti, ali owo - nikada! :angel4:
:love3:

Vrh

PostPostano: pet jun 26, 2009 12:06 pm 
Član foruma

Citat:
e pa widis, znam da nije tako. imam dosta ljudi sa kojima pricam o tome, a koji su religiozni. prihwacaju moje stawowe i ja prihwacam njihowe,

nije mi jasno kako uspijevaš. razlike u pogledima su tolike da za pravog vjernika moji argumenti moraju bit uvredljivi.

Vrh

PostPostano: pet jun 26, 2009 12:17 pm 
Član foruma

MonteChristo je napisao/la:
Citat:
e pa widis, znam da nije tako. imam dosta ljudi sa kojima pricam o tome, a koji su religiozni. prihwacaju moje stawowe i ja prihwacam njihowe,

nije mi jasno kako uspijevaš. razlike u pogledima su tolike da za pravog vjernika moji argumenti moraju bit uvredljivi.

pa, ne pokusawam (uspjewati) u nicemu i/ili oni nisu (ocigledno!) religiozni u tolikoj mjeri da bi se osjecali napadnuto/uwrijedjeno prilikom takwih razgowora, sta je dobro jer trebaju ljudi RAZMISLJATI, a ne WJEROWATI. no jucer sam izgleda naletio na nekog ko definitiwno NIJE religiozan, ali ima weliku potrebu da brani swoja uwjerenja, kakwa god da jesu, a sjebana su. do jaja... :blob:

Vrh

PostPostano: pet jun 26, 2009 3:31 pm 
isključen/a

Citat:

Ja znam da moja jeste, ali mi se cini da ti ne zelis priznati da je i tovja. Cesto korisits rec znam i osecam. Stvarno znas? Kako? Odakle osecaj?

Ni ovo nije napad. I ja trazim istinu.

:love3: :love3: :occasion5:

Vrh

PostPostano: pet jun 26, 2009 5:38 pm 
Član foruma

Rudar je napisao/la:
Citat:

Ja znam da moja jeste, ali mi se cini da ti ne zelis priznati da je i tovja. Cesto korisits rec znam i osecam. Stvarno znas? Kako? Odakle osecaj?

Ni ovo nije napad. I ja trazim istinu.

:love3: :love3: :occasion5:

da citiram twoj signature: Ima li boljeg pitanja od: A kako znas?

poz :love3:

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 704 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 36  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.