Citat:
ovo što pišeš je pogrešno shvaćena lekcija. nije točno da itko tvrdi da zlo treba ignorirati, a da ne treba misliti o njemu, također je malo drugačije nego si shvatio...malo smo pobrkali lončiće..
etiteti u astralu kojima energiju daje već i sama naša svijest da psotoje su jedno..a misaone forme drugo...zlo nešto treće..ne moš to sve u siti koš..i nema to nikakve veze s njuejđom (ajd odlučite se i definirajte već jednom taj pogrdni naziv u kojeg se trpa sve što nam se ne sviđa ili štop ne razumijemo...)
Molim da se ovaj postic shvati kao iznosenje misljenja, ne kao pokusaj da se tudje ospori ili „ispravi“. Pre kao pokusaj da se ta misljenja iskristalisu i prociste upravo kroz interakciju sa drugacijim ili navodno drugacijim, drugacijim usled glomaznosti naseg govornog aparata.
Jer od diskusija iz „reptilskog mozga“ sigurno niko nece imati koristi. Niko od „nas“ u svakom slucaju.
Arwen, TI ne tvrdis da zlo/ pojave koje vrednujemo kao negativne/ nasem umu neprijatne, treba ignorisati, ali ne bih se slozila da to NIKO ne tvrdi. Upravo naprotiv, mislim da je to prilicno rasprostranjen nacin razmisljanja/ponasanja, pocevsi od onih koji su uspavljuju uz sentimentalne spanske serije ili prvenstvo u fudbalu pa sve do nas tzv. duhovnih tragalaca koji imamo sopstvene (TV)-programe samouspavljivanja. Od ideja da odredjene informacije navodno generisu strah do ideje da ono na sta ne obracamo paznju i ne postoji.
I da, to zaista nije vezano striktno za ono sto nazivamo new age-om, vec najsire rasprostranjeno.
Doduse, ne bih u to ukljucila samo ono sto nazivamo zlom. Mi prosto NEMAMO POJMA kako nas svet funkcionise, mi radoznali ljudi. Ne posedujemo osnovne informacije o svetu u kome zivimo i to je za mene zaista zapanjujuca cinjanica. Pocevsi od 3d informacija do metafizickih istina. Ne napredujemo, imamo program za samouljuljkivanje. No, o tome je vec bilo reci u vise tema.
O univerzalnoj ljubavi: da li politicar koji lakonski donosi odluku o nuklearnom napadu, koji ce odneti stotine hiljada zivota, izaziva nasu ljubav? Ili nama blize: Da li pijandura koji dolazi kuci i premlacuje zenu i decu izaziva nasu ljubav? Da li policija od koje se u tom trenutku zatrazi zastita i koja kaze da to nije u njenoj nadleznosti izaziva nasu ljubav? Da li okolina koja sleze ramenima uz za mene neverovatne komentare izaziva nasu ljubav?
Ja sam ovakve stvari gledala, jer sam pristala da ih vidim. Ne modrice ispod oka, vec potrese mozga, slomljena rebra, koji su zahtevali hospitalizacije. Ekstremno nasilje nije u novinama, tu je, tik uz nasa vrata. I bila sam tuzna i potresena i besna. I zapanjena sto svet nije onakvo mesto kakvo sam zamisljala. “Videla”.
Religijski programi su nam ranije govorili da je upravo to ponasanje koje se trazi. Ako drug Bog kaze and naredi, zrtvovacemo drugo ljudsko bice.
Ako nas preplave nasilnicki nagoni, prepusticemo im se. Ako vidimo nasilje, slegnucemo ramenima, jer citavo drustvo tome kaze DA. Ama, radicemo na njima.
Ako drzava od nas trazi, krenucemo u rat i ubijati druga ljudska bica.
Ako drustvo zatrazi, usadicemo svojoj deci modele ponasanja i razmisljanja koji su destruktivni po njih.
A ako pomislimo da tu mozda nesto nije u redu, neki strucnjak ce nam objasniti da takva pitanja nisu prirodno stanje naseg bica.
Dakle, jednostavno se pitam da li je ono sto nazivamo ljubavlju autenticna emocija naocigled “zla” i nasilja. Ili je pre nas nacin da izbegnemo suocavanje sa onim emocijama koje ono zaista izaziva.
Jer gibanje “zeljeznih parcica” nije prijatno, rasanjivanje nije prijatno. Boli. Opasno boli.
Rad na sebi je borba za autenticnost.
Bespostedno suocavanje sa celinom svoga bica, sa svim sto je unutra i sa stvarnoscu koja nas okruzuje. Posmatranje bez ocekivanja, dok se pred nama ne ukaze stvarnost trenutka sadasnjeg.
O univerzalnoj ljubavi dalje: Ljubav jeste plod koji ubire meditativni um, mada ta ljubav sa onom o kojoj govorimo kada govorimo o ljubavi ima malo veze. Sloboda i empatija, najradije bih to tako nazvala, osecaj svejedinstva, trenuci kada svet postane drugacije mesto. Nase bice – moje bice u svakom slucaju – ne poseduje kapacitet da duze vreme izdrzi ove super visoke frekvencije. Pada nam sistem. Ipak, rado bismo vratili taj velicanstveni osecaj. Forsiramo ga i prizivamo. I to vise nije autentican osecaj, vec naocare koje navlacimo dok posmatramo svet. Vise ne vidimo cvet, vidimo svoju “ljubav” prema cvetu. Od cveta nije ostalo nista. Mada takodje moram primetiti da kod 90% zagovornika univerzalne ljubavi ovo i nije pokusaj da se vrati autentican osecaj, jer bi inace veoma brzo primetili razliku, vec procitano koje se mehanicki ponavlja.
Citat:
kad ti je lopov u kući, bolje je da da djeluješ nego da mnogo misliš.
Tacno tako. Medjutim, put do neanticipacijskog delovanja je duuuuuuug. Veoma dug.
A nema preskakanja stepenica na putu.
Nikome nijednu stepenicu ne mozemo da ustedimo.