Osobno iskustvo mi ne traje tako dugo da bih vam mogao pričati kako se suočavati s stvarnim izazovima (makar ne znam što bi to zaista bilo, ljubav je nepobjediva).
Što se tiče Kolosova posta. On se odnosi na saznanja o srednjovjekovnim katarima. Saznanja sa strane. U našoj zajednici postoji predaja o katarima (koju nisam stigao detaljno proučiti), ali ja govorim o suvremenim bogumilima. Odgovore vam mogu dati malo po malo, kako vam dođu pojedina pitanja.
Za početak, da objasnim malo zeznutiju točku. Nisam siguran da ću vam uspjeti prenjeti bit na pravi način, nisam Isus, ali molim Duha za pomoć.
Citat:
Njegovi učenici ga pitaju: Gospodine, kako možemo proricati onima koji traže da im proričemo? Mnogi ljudi nas pitaju, i zahtijevaju čuti govor od nas." Gospodin je odgovorio i rekao:
Da li ne znate da je glava proročanstva bila maknuta sa Ivanom? Kada shvatite što je glava, ida proročanstvo dolazi od glave, onda razumijte što to znači: njegova glava je bila maknuta. Isprva sam govorio sa vama u parabolama, ali niste razumjeli. Sada razgovaram s vama razgovjetno, i vi još ne shvaćate.
Ovo je, nema sumnje, vrlo misteriozna primjedba. Pisci današnjeg dana, ne shvačajući simboliku "skidanja glave" i glave Ivana Krstitelja budući da je povezana s glavom Brana Blaženog, Arkom Zavjetnog kovčega, i Svetim Gralom, pogrešno su došli do zaključka d je Ivan Krstitelj bio pravi objekt obožavanja Katara i Templara. (Picknett i Price).
Neki pisci su ignorantno predložili da je ta "govoreća glava" kugla pape Silvestra, i da "priča" o "ciklusima".
Vrlo je moguće da zabilješka Reynaldusa o osudi Ivana Krstitelja od strane Katara ima neke temelje u stvarnosti. Ako je tako, šta da mislimo o tvrdnjama onih koji predlažu da je bilo tajno društvo koje je kroz jedan milenij štovalo Ivana Krstitelja i Mariju Magdalenu potajno?
Ako je to bio slučaj kod Katara Reynaldus bih to napomenuo zato jer je takva tvrdnja dovoljno osuđujuća sam po sebi. Ali to nije ono što je on rekao. Rekao je da su Katari prokleli Ivana Krstitelja kao jednog od većih demona. Onda vidimo "Isusa" u Gnostičkim tekstovima da je glava tog "demona" bila povezana s"proročanstvom" i bila je "maknuta".
Kao prvo, navedena objašnjenja su radili ljudi koji ne razumiju katarsko učenje. Ivan nije bio demon, obožavao je Krista.
Nisam siguran da je ovaj tekst pravilno prenesen, ali ću svejedno pokušati objasniti. Ivan je prorokovao Kristov dolazak. Ivan je umro za Krista, upravo odrubljenjem glave. Krist govori da je završilo vrijeme prorokovanja. Krist je došao, sada je vrijeme Duha, a ne proricanja. Ne znam koliko vam to pomaže.
O značenju glave možemo govoriti u prenesenom smislu. Glava predstavlja razum, a prorokovanje predstavlja umovanje, razmišljanje o Kristu. Kada primite Duha završava doba razuma i počinje doba ljubavi. Ljubite ludo, nerazumno, jurodivo.