Ostrov je napisao/la:
Citat:
Sjenko
I na kraju sa Budda je izjavio: "Budda zna da za probudenog nema Nirvane." Sto mislis, zasto je to rekao?
Da Buda nije bio kraljev sin Sidarta, sigurno ne bi smo znali danas toliko o budizmu i o samoj nirvani koliko danas znamo. Zašto? Pa zato što je sam Sidarta bio najpoznatiji čovek u svom kraljevstvu, koji je kao Sidarta imao svoje sledbenike, a tek posle kada je iskusio prosvetljenje imao je još više sledbenika koji su ga pratili i podržavali u tome što radi, pa samim tim Buda i nije imao potrebu da sidje sa pozornice.
Rekao je zato šro čovek – buda ne može da doživi nirvanu, samo može da iskusi na trenutak nirvanu i samim tim trenutkom postaje probuđen čovek.
Da li si razmišljao koje su razlike između probudjenog i prosvetljenog?
Znam da je van teme ali možeš li napisati nešto o odnosu budizma i silaženja sa pozornice?
Ne znam odakle vadis ove informacije ali bas ti i nisu tocne. Za Shakyamunija (sto je jedno od Gautaminih imena) se ne zna da li je bio kraljevic ili iz kaste brahmina, niti je to zapravo bitno. To su takoreci spekulacije i moguca objasnjenja koja realno ne mjenjaju nista. I nije on ima nikakve sljedbenike dok se nije probudio, ne znam odakle ti to. Po tvome ispadada je on bio egoist koji nije htio sici s pozornice svijeta jer je imao obozavatelje.
Razlog zasto je Budda rekao ono iz gornjeg citata je zato sto nirvana nije neko rajsko mjesto na nebu nego je sad i ovdje i nema kamo da se bjezi. Nirvana je stanje svijesti, kad je svijest slobodna od vlastitih derivata. Nemozes je iskusiti pa izgubiti jer to onda nije Nirvana nego samo jos jedan Samadhi, poviseno stanje svijesti.
Nisam razmisljao o razlici izmedu prosvjetljenog i probudenog jer se ne bavim semantikom nego sustinom.
Sto se silaska s pozornice i budizma tice svi budisti nakon sto bi dosegli prosvjetljenje, a ne samo Budda, bi nastavili siriti ono sto su vidjeli. A to nije jer imaju fanove. Nego jer znaju da izmedu njih i drugih zivih bica nema razlike, zato "prosvjetljeni nece stati dok sva bica neizvede u Nirvanu, makar zna da nema koga odvesti u Nirvanu" (jer izmedu njih nema razlike osim iluzije separacije) a isto tako nema Nirvane gdje ih se moze odvesti. I nije samo s budistima tako nego sa svim ostalim tradicijama ciji prakticari spoznaju prirodu svijeta, uvijek se trude prenjet svoju spoznaju na one koje ju nemaju, a ne podviju rep i ne bjeze.