Delfina je napisao/la:
Poli,
.
M1los je napisao/la:
Pozdrav, ovo mi je prva otvorena tema ovdje.
Moje pitanje je zasnovano na informacijama u vezi sa tim koliko nas zapravo truju sa svih strana, što hemijom, što ispiranjem mozga.
Koliko zapravo čovjek može da se "digne duhovno", uzimajući u obzir sve te faktore. Koliko može da se digne, a da ne mora da se osami, da se odrekne društva i povuče se na neku planinu 1000km od civilizacije?
Mislim, da li može da se "sjedi na dvije stolice", tj. da se aktivno kreće među nesvjesnim ljudima (uslovno rečeno), a opet da se radi na sebi?
Suština mog pitanja je to "sjedenje na dvije stolice", ako me kontate
Ne znam kakav bi smisao naseg postojanja ovde bio ako bismo se otudjivali od svega sto podrazumeva zivot na ovoj planeti. Pa mislim da je bas smisao da se snadjemo, koliko god je moguce u materijalnom svetu- da i kroz to materijalno uspemo da vidimo ono duhovno...nije to "sedenje na dve stolice", vec smisao. Zasto ne videti nesto iz vise uglova, pa duhovno napredovati kroz nalazenje pravog puta kroz sumu tih uglova?
Zasto se ne bi moglo "duhovno dici" medju ljudima koje to ne zanima? Pa to je mnogo teze od izolacije, a samim tim i snaznije duhovno iskustvo u svetu materije.
U želji da živiš odvojeno od svijeta da se ponekad pobjegne u planine ili manastire zapravo gradiš barijere između sebe i bližnjih,uz izgovor da činiš volju božju.
Budući da za razvoj duše su potrebne sve vrste iskustava, te skrivanje u planinama i manastirima i sl. s evolucijskog stajališta, je vrsta počivališta gdje čovjek staje u karijeri, i vrši pregled svojih prošlih iskustava i asimilira dobro koje je bi mogao dobiti iz njih.
Ako se bojiš da nisi dovoljno jak/jaka da prevladaš iskušenja koja svijet stavlja na tebe to onda znači da nisi prevazišao svoje strasti ili strahove zbog kojih si ovdje a Zakon Karme i Inkarnacije će te natjerati natrag u svijet u nekom budućem životu do kraja u borbu iz koje si pobjegao.
Strah donosi ograničenje tvojih misli, a ograničenje misli donosi ograničavanje slobode. To je strah od osoba ili stvari koje uzrokuje da muškarac ili žena dobrovoljno žive iza željeznih vrata ili u tvrđavi od kamena.I u toj iznimno dobro zaštićenoj tvrđavi koja ih štiti od npr."svijeta,tijela ili samog vraga,zapravo nisu ništa drugo doli ogromni spomenici vlastitome strahu.Što veći je strah to će udaljenije i grandioznije biti utočište.
Poanta je u motivu i namjeri zbog koje se odričeš svijeta i njegovih izazova.
Ako se čovjek oda celibatu jer se boji posljedica života u dvoje ili ga bije strah od neutažive seksualne želje koja će ga prožeti u potpunosti i izopačiti te je strah taj motiv za izolacijom , provođenje represije fizičkog izražavanja tih želja će proizvesti frustraciju koja može izrasti u fizičku manifestaciju zvanu "Bolest".
Kaže se da načelo celibata predstavlja dušu koja živi život čednosti, jer voli čistoću, a ne zato što se boji posljedice ili buduće kazne. A kad dođemo u svojoj evoluciji do te pozicije onda nema straha od osoba ili stvari koje bi mogle nas odvući na stranputicu od čestitosti kojoj težimo, tada neće biti smatran luđak niti budalom niti ćeš tražiti sigurnost unutar zidova samostana.
Možda se sve ovo moglo izreći u manje riječi ali ja još nisam stigao na to mjesto.