Snovi su jedan od nacina na koji nase vise Ja/nasa dusa/nesvesno/Jastvo komunicira sa budnom svescu. Veoma cesto imaju kompenzatorsku funkciju i naglasavaju one aspekte koje je dnevna svest sklona da zanemari i za koje nesvesno „smatra“ da su veoma vazni na daljem putu individuacije.
Individuacija je proces razvoja licnosti i njen je cilj povezivanje sa centrom (Jastvom, visim Ja), razvoj celovitosti preko neke vrste balansiranja glavnih parova suprotnosti, fuzije, gradjenja veza izmedju ove nase dve mozdane polutke, povezivanje obe sfere psihe, svesnog i nesvesnog tako da medju njima bude omogucen slobodan protok energije.
Celina je nedostizan ideal i nesvesno nikada ne moze u potpunosti postati svesno; ali to je tako sa idealima, oni su prosto putokaz na putu.
Nezavisno od ovih snova: danasnji covek je potpuno ospoljen, gotovo u potpunosti identifikovan sa kolektivnim svesnim; identifikovanje sa Personom, drustvenim aspektom Ja, gotovo da postaje opsta pojava, a rec je o ozbiljnoj stranputici u razvoju licnosti. To danasnjeg coveka ostavlja izlozenog na milost i nemilost nesvesnim aspektima svoga bica, koji deluju, nezavisno od toga da li smo mi spremni da se bavimo njima ili ne. Dobar deo neuroza (a i zivotnih udaraca) je posledica dejstva nesvesnog sa ciljem da se postigne balans i ravnoteza.
Jack je u pravu; snovi doduse zaista pokazuju veoma prepoznatljive obrasce, fascinatno prepoznatljive obrasce, ali dnevna svest ih mora sama preraditi, prepoznati, otkriti njihovo znacenje za svoju trenutnu situaciju. Ovo je put za individualce.
U pogledu prepoznatljivih obrazaca (koje treba povezati sa licnim iskustvom): prvi simbol je takozvani „circumambulatio“, kruzno gibanje. To je grupa ljudi (razliciti, neintegrisani delovi tebe) koji se krecu u jednom pravcu: mesanje, kruzenje oko celine, tokom koga iz „grubog, necistoga Jednog, nastaje najcisce suptilno Jedno“.
Prosto, pokreti bica, koji treba da dobiju oblik kruznog kretanja i da budu usmereni ka centru.
Ovaj osnovni simbol se u snovima moze manifestovati na veoma mnogo razlicitih nacina u zavisnosti od „poruka“ koje nesvesno „zeli“ da prenese ili jednostavno da manifestuje. Ja bi u jednom trenutku trebalo da odredi pravac ovog gibanja, smer, jer Ja je centar dnevne svesti.
Tokom tog gibanja javlja se lik Anime. To je zenska energija u muskarcu. Nasa psiha je, naime, celovitost, ona ujedinjuje sve osnovne polaritete, ona je sveukupnost, dok je dnevna svest diferencirana. Nesvesno muskarca zbog toga po pravilu nosi obelezje „zenske“ psihicke energije, nesvesno zene obrnuto. Anima je u snu predstavnik nesvesnog. To je cudan lik, koji moze biti veoma blagotvoran i moze povezati psihu muskarca sa njegovim visim Ja, njegovim Jastvom (to i jeste njena funkcija), ali i veoma destruktivan: sirene, Lorelaj su samo neki primeri destruktivne Anime, koja povlaci u ne-bitak. Zbog toga Svetlost (dnavna svest) mora vladati svime. Ako zanemarimo Animu, ona se u snovima javlja u vidu ruzne, na neki nacin nedostojne zene.
Ova Anima te uza sve jos i udara u cevanicu i pokusava da te saplete. U desnu cevanicu, sto je simbol za racionalni deo naseg bica. Rekla bih da Anima zeli da poruci da je vazno uzeti u razmatranje tu drugu, manje svesnu stranu svoje prirode, emocionalno, kao i sve ono sto pripada desnoj hemisferi mozga i napraviti neku vrstu fuzije.
Manifestacija simbola bi trebalo da dozivi promenu kroz seriju snova, kako ovo „kolo“, tako i zenski lik. Svoje puno znacenje snovi dobijaju tek u serijama, ali ih je onda potrebno beleziti i pratiti.
Licna prica ima svoje mesto u snovima i san sigurno nosi poruku i u vezi sa njom.
U vezi sa Animom i Animusom: to da nosimo suprotni pol u sebi ne znaci da treba da postanemo neki androgeni. To su psihicke funkcije i njihova je uloga „komunikacija“, veza sa Jastvom. Vazno je da se ova energija prepozna i prihvati i na taj nacin postigne balansirano stanje, jer potisnuta psihicka energija pronalazi krajnje nepredvidjene (i ne uvek prijatne) nacine da se ispolji.
Medjutim, da se vratim na ono sto je rekao Jack. Ovo je samo par napomena uz nadu da ti mogu pomoci da rastumacis svoje snove. Ako zelimo da se bavimo snovima, najvaznije je da dnevna svest prepozna znacenje simbola za sebe i sama uspostavi veze, jer i pored toga sto se javljaju prepoznatljvi obrasci, oni su u najvecoj mogucoj meri licni.
Do vece integrisanosti, celovitosti i svesnosti.