Sada je: čet mar 28, 2024 3:20 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 146 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: čet aug 04, 2005 12:58 am 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen/a: pet dec 03, 2004 6:40 pm
Postovi: 6376
Lokacija: 3rd density Earth, Zagreb
Slučajno sam surfao i našao:

http://www.positiva.hr/onama.html

:wink:


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: čet aug 04, 2005 7:32 am 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: uto nov 09, 2004 3:20 pm
Postovi: 235
Evo još jedan interesantan tekst koji je napisala DOKTORICA MEDICINE koja je pobijedila jako uznapredovali rak dojke BEZ pomoći kemoterapije i zračenja i drugih konvencionalnih lijekova (čitaj: otrova).

http://www.cps.org.yu/Zdravlje/rak.htm


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: čet aug 04, 2005 11:21 pm 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen/a: pet dec 03, 2004 6:40 pm
Postovi: 6376
Lokacija: 3rd density Earth, Zagreb
Evo jedan zanimljiv tekst s Positive, ima malo o MELATONINU ( Petra ):

Program ULTIMA nosi naziv program za meditaciju, iako to ustvari nije sasvim točno; naime krajnji rezultat svake meditacije je dolazak u tzv. delta stanje moždanih valova, što ovaj program i čini, no same meditacije zapravo niti nema. Ono što se naziva meditativnom tehnikom je svjesni namjerni mentalni postupak koji naš mozak postepeno dovodi do alfa, theta i delta stanja. Rad s programom ULTIMA je pasivno slušanje zvučnih signala bez ikakve upotrebe mentalnih tehnika, dovoljno je samo odlučiti slušati program 60-ak minuta i to je sve.
Kako meditacije i slični postupci djeluju na mozak i što se ustvari događa u našem centralnom živčanom sustavu, predmet je istraživanja mnogih neuroloških instituta u svijetu. Ta istraživanja dovela su do toga da je nastalo novo područje – neurotehnologija.

Kakvu korist imate od ULTIME

1. Stimulira stvaranje novih neuronskih veza između polovica mozga i time omogućuje bolje sagledavanje kompleksnih problema.
Dokazano je da geniji uspješnije koriste obje polovice mozga istovremeno (A.Einstein, N. Tesla, Leonardo Da Vinči, W.A. Mozart, itd)

2. Smanjuje stres, jer podiže prag osjetljivosti na stresne situacije.(Stres je današnji glavni ubojica čovjeka)
3. Poboljšava pamćenje, omogućuje lakše učenje, pojačava kreativnost, intuiciju, koncentraciju i bolju kvalitetu fokusiranja pažnje.
4. Poboljšava emocionalno i mentalno zdravlje.
5. Produžava život, omogućuje bolje zdravlje, i kvalitetu života.
6. Iscjeljuje negativna emocionalna stanja kao što su:tjeskoba, ljutnja, depresija, strah, tuga.
7. Smanjuje potrebu za snom i povećava razinu energije.
8. Podiže nivo samopouzdanja.
9. Uravnotežuje tjelesnu težinu.
10. Potiče lučenje serotonina.
(hormon zbog kojeg se osjećamo zadovoljno i sretno)
11. Potiče lučenje endorfina.
(endorfini su prirodni analgetici)

12. Potiče lučenje melatonina.
(vrlo jak antioxidant)
13. Potiče lučenje DHEA hormona.
(smanjuje sklonost prema bolesti kardiovaskularnog sustava za 50%)
14. Smanjuje lučenje hormona kortizola.
Velika količina ovog hormona u krvi odgovorna je za brzo starenje.

15. Potiče lučenje hormona rasta.

Meditacija i neurotehnologija

Uvidi u procese koji se odvijaju u nama za vrijeme meditacije dobiveni su upravo primjenom standarnih fizikalnih metoda koje su koriste u medicinskim istraživanjima. Budući da mozak radi na potpuno fizikalnoj osnovi, on je jedan elektrokemijski laboratorij, sve ili gotovo sve moždane funkcije registriraju se aparatom koji se naziva elektroencefalograf. U svakom trenutku, svaka misao, svaka emocija ima svoju električnu i kemijsku prepoznatljivu reakciju koja se lako može uočiti primjenom spomenutog uređaja.
Počeci istraživanja meditativnih stanja primjenom znanstvenih metoda sežu u daleke šezdesete godine prošlog stoljeća, a jedan od poznatijih pionira nove znanosti uz slavnog američkog istraživača Roberta Monroe-a je također slavni Maharishi Mahesh Yogi. Kao student fizike na britanskom sveučilištu istraživao je električka stanja mozga za vrijeme meditacije. Rezultati njegovih istraživanja pokazali su da svaki meditativni proces dovodi mozak u alfa, theta i konačno u delta stanje moždane električke aktivnosti.


Beta valovi – 12 do 50 titraja u sekundi (12-50 Hz) ...........budno stanje

Alfa valovi – 8 – 12 Hz..................duboka opuštenost, stanje uoči sna

Theta valovi – 4 – 8 Hz..............meditativno stanje, REM faza, sanjanje

Delta valovi – 1 – 4 Hz...............duboka meditacija, spavanje bez snova

Posebno su zanimljiva stanja theta-delta valova, jer je prag koji dijeli svijest od podsvijesti tada vrlo nizak, te su mogući direktni uvidi u znanja pohranjena u našem nesvjesnom dijelu uma. Ti podaci su nedostupni u stanju beta valova, našem normalnom budnom stanju zbog toga što sve informacije koje naš mozak dobiva putem osjetila prolaze kroz tzv. metaprogramske filtre koji iskrivljuju stvarni doživljaj svijeta. O tim filtrima bit će govora kasnije opširnije, jer je uloga tih filtara presudna za naš doživljaj svijeta.


ULTIMA

Kada je znanost Zapada shvatila da sva tajna meditacije leži u postupku kojim se postižu alfa-theta-delta stanja moždane aktivnosti, počela je intenzivna potraga za metodama koje bi dale iste rezultate koje imaju dugogodišnji meditanti tradicionalnih meditacija. Zapadna kultura koja zbog svoje unutarnje strukture ne želi čekati na korisne efekte koje meditacija neosporno donosi, desetak i više godina, tražila je novi, drugačiji put do našeg nesvjesnog bića. Potrebno je, naime, u potpuno budnom stanju doći do theta-delta stanja i tako svjesno registrirati «poruke iz nesvjesne sfere» nas samih.
Rješenje je nađeno u primjeni neurotehnološkog postupka koji bez ikakvog znanja o meditacijskim tehnikama dovodi praktikanta do istih rezultata koje nudi tradicionalna meditacija. Radi se o upotrebi tonskih frekvencija koje se dovode slušalicama do uha, svako uho dobiva drugačiju tonsku sliku, a kombinacija tih dvaju tonova vodi mozak u željena stanja alfa-theta-delta. Tim tonovima dodan je šum kiše ili morskih valova, da bi svjesni um vezao svoju pažnju na nešto što nema konkretnog sadržaja (ganzfeld efekt).
Istraživači, a i meditanti koji poznaju tradicionalnu meditaciju tvrde da se isti efekti koje tradicionalni meditanti postižu nakon desetak godina, ovim metodama postižu nakon godinu-dvije.
ULTIMA je postupak koji je na temelju američkih znanstvenih ispitivanja razvijen u našoj zemlji. Dosadašnja korištenja u praksi pokazuju iste rezultate koje daju američki programi koji su upotrebi više desetaka godina. U tome svakako prednjači poznati Monroe Institut, kojeg je osnovao i vodio Robert Monroe, čija poznata misao čini osnovu njegovih israživačkih napora: Najveća naša zabluda jest da je čovjek ograničeno biće.
Koristi koje imamo od meditacije, bilo da se služimo tradicionalnim oblicima ili programom ULTIMA koja štedi vrijeme, višestruke su i teško ih je sažeti u jedan članak. O tome je napisano stotine knjiga, no ipak ćemo ovdje dati jedan cjeloviti prikaz.

Mozak kao cjelina

Poznato je odavno da se mozak sastoji od lijeve i desne polovice koje pretežno obavljaju prividno različite zadatke. Lijeva polovica, nazvana logička, bavi se uglavnom kombinatoričkim i logičkim operacijama, dok lijeva polovica obrađuje emocionalne i intuitivne teme. Ona se još naziva i umjetničkom stranom mozga, jer u umjetničkom izražavanju dominiraju upravo takve kvalitete. Cjelokupno školovanje današnjeg čovjeka, način razmišljanja, modeli ponašanja, naša misaona orijentacija, sve to je usmjereno na podijeljeni način razmišljanja. To znači da se cijeli misaoni proces odvija isključivo na logičkoj ili na emocionalnoj osnovi, a vrlo rijetko zahvaća obje istovremeno. Takvo viđenje stvarnosti nikako ne može dati realnu sliku, jer svaki događaj im svoju logičku i «nelogičku» stranu. Poznati umjetnici i genijalni izumitelji, kao na pr. Mozart, Tesla, Einstein, imali su kao prirodnu osobinu vrlo dobru povezanost dviju polovica mozga, čemu se pripisuje njihova izuzetna nadarenost za stvaranje nenadmašenih ostvarenja. Nameće se zaključak da je upravo kvaliteta veze između moždanih polovica odgovorna za kvalitetu slike svijeta oko nas. Što bolje uspijevamo sagledati sve aspekte događaja koji nas okružuju, to će i naša reagiranja na ta zbivanja biti svrsishodnija, a učinak djelotvorniji, pogotovo na «dugu stazu».
ULTIMA kao metoda moždane stimulacije, dovodi mozak u stanje u kojem je on inače za vrijeme sna, san je jedino vrijeme u kojem mozak radi kao cjelina. Tonovi koji se slušaju razlikuju se po frekvencijama upravo onoliko koliko je potrebno da se mozak dovede u tzv. meditativno stanje; alfa-theta-delta. To svojstvo mozga, da se on može pobuditi na rad u diferencijalnom frekvencijskom režimu, otkrio je pedesetih godina prošlog stoljeća dr. Gerald Oster i od tada traju istraživanja koja su nas dovela do praktične upotrebe načina kojim se mozak može dodatno razvijati. Svaki puta za vrijeme slušanja ULTIMA programa, mozak dobiva stimulaciju koja od njega zahtijeva rad na koji nije navikao u svom svakodnevom načinu rada. Kao što dizanje utega traži od mišića stvaranje dodatnih mišićnih vlakana koji bi bili sposobni odgovoriti na sve veće napore, tako i mozak biva prisiljen stvarati nova neuronska vlakna da bi u budnom stanju funkcionirao u theta i delta valnom režimu. Zbog toga se ovaj postupak i može nazvati «brain building», jer time omogućujemo mozgu da stalno radi na cjelovit način koji nam jedino može dati potpunu sliku svijeta. Vrlo brzo nakon što praktikant počne koristiti program ULTIMA, on uočava da mnoge stvari oko njega imaju drugačiji smisao, događaji se mogu bolje razumjeti, jer se sasvim spontano povezuju logički i emocionalni karakter zbivanja u jedinstvenu cjelinu. U meditacijskom žargonu taj proces se naziva širenjem svijesti.
Zanimljiva je metoda poznatog američkog izumitelja žarulje T.A.Edisona, kojom je on dolazio do novih ideja za svoj stvaralački rad. Njegov običaj bio je popodnevni odmor u naslonjaču u radnoj sobi. Znao je da u stanju drijemanja, uoči samog sna mozak dolazi u stanje snižene svijesti kada je nizak prag svijest-podvijest. Također je znao da se vrijedne informacije nalaze s «one strane» tog praga, a znao je i doći do njh. Utonuo bi u stanje polusna, alfa-theta stanje u kojem su mu stizali odgovori na postavljena pitanja. Suvremena psihologija tu pojavu naziva faza iluminacije. No, da ne bi tvrdo zaspao, u ruci bi držao nekoliko metalnih kuglica, a ispod ruke na podu nalazila se metalna posuda koja bi bukom zbog palih kuglica budila zaspalog izumitelja.


Hormoni

Osim boljeg sagledavanja događaja u okolini, boljih ideja, bistrijeg uma, boljeg pamćenja, slušanje programa, odnosno boravak u theta-delta stanju ima za posljedicu stvaranje više vrsta hormona neophodnih za zdravlje organizma. Ti se hormoni inače stvaraju u mozgu pretežno za vrijeme sna, pa se ubrzo primijeti da je praktikantu ULTIME potrebno manje spavanja.
Hormoni iz grupe endorfina, ne samo da potiču mentalne procese, nego i stvaraju stanje ugode koja prati slušanje programa. Endorfini su stoga naši prirodni opijati koji svojim djelovanjem na osjetilne receptore omogućuju viši stupanj svjesnosti. Osim toga oni omogućuju potpunu relaksaciju, dižu prag osjetljivosti na stres, oslobađaju od nakupljenog stresa, reguliraju krvni tlak, šećer u krvi, sposobnost učenja i slično.
Studije koje se provode u okviru medicine protiv starenja (anti-aging medicine), pokazuju da se boravkom u alfa-theta i delta stanju mijenja u krvi količina tri vrlo važna hormona; to su DHEA, kortizol i melatonin.
Hormon DHEA, dehydroepiandrosteron koji proizvodi nadbubrežna žlijezda, odgovoran je za otpornost prema bolestima, on smanjuje razinu glukokortikoidnog hormona kortizola, hormona stresa koji još zovu i hormon starenja. Veća razina DHEA-e smanjuje opasnost od kardiovaskularnih bolesti, najvećeg uzroka mortaliteta modernog društva. DHEA je kemijski sličan hormonu testosteronu, čija produkcija opada starenjem, pa se pojavu mnogih bolesti čija učestalost starenjem raste pripisuje manjku tog hormona. Novija istraživanja povezuju razinu hormona DHEA sa otpornošću na dijabetes, multiplu sklerozu, Parkinsonovu bolest, Alzheimerovu bolest, depresiju i osteoporozu.
Melatonin je hormon (N-acetyl-5 methoxytryptamin), a «zadužen» za kvalitetan i učinkovit san. Prozvodi se za vrijeme sna u pinealnoj žlijezdi. Budući da starenjem pada kvaliteta spavanja, održavanje razine melatonina primjenom programa ULTIMA postaje važan činilac zdravog života. Taj hormon je snažan antioksidant koji neutralizira slobodne radikale. Slobodni radikali su kemijski spojevi s neparnim brojem elektrona koji djeluju razorno na živčane stanice. Budući da su takve stanice osnovna moždana građa, neophodno je slobodne radikale svesti na minimum. Smatra se da manjak melatonina vodi do povećanja rizika od karcinoma. Nedovoljna razina melatonina jedan je od uzroka potištenosti pa i depresije.

Stres
Depresija i kronični stres, (zlostavljanje u ranim fazama života) povećavaju razinu glukokortikoida koji se pokazao vrlo štetnim činiocem za mozak. Pokazalo se da je kod osoba s kroničnom depresijom razina glukokortikoida trajno povećana i za 50%, što dovodi oštećenja ili uništenja hipokampusa (hipokampus je dio mozga važan za pamćenje i proces učenja). Kod osoba koje pate od PTSP-a (post-traumatski stresni sindrom) zamijećena su trajna oštećenja oba hipokampusa, a to je nepovratni proces. Budući da melatonin spušta razinu glukokortikoida, očito je da treba voditi računa o njegovoj količini u našoj krvi.


FIZIKA U MEDITACIJI

Entropija

Otkrića dobitnika Nobelove nagrade za kemiju 1977. godine, Belgijanca ruskog porijekla Illya-e Prigogine-a dovela su do novih saznanja o zbivanjma u našem umu koji je izložen stresnim situacijama. Nobelova nagrada dodijeljena je iz područja kemije, za primjenu 2. zakona termodinamike, zakona entropije. Entropija je pojam koji govori u stupnju neuređenosti ili kaosa nekog sustava; veća entropija – veći nered, odnosno manja uređenost i obratno. Dugo se vremena postavljalo jedno te isto pitanje: ako je točno da kaos u svemiru raste, što opažanja potvrđuju, kako je onda moguće da se u izdvojenim sredinama stupanj sređenosti povećava. Svjesni smo, naime da u prirodi na mnogim mjestima dolazi do zapanjujućeg reda iz nekog razloga, Tipičan primjer su kristalne strukture minerala ili vode u tvrdom agregatnom stanju. Biljke, stabla, listovi i cvjetovi također pokazuju izuzetnu pravilnost u svojoj strukturi, a o životinjama i ljudima da se ne govori. Kako pomiriti očigledni rast broja uređenih sustava i dokaze znanstvenika o sve većem kaosu u svemiru kojem pripadamo?

Mozak kao otvoreni sustav

Drugi zakon termodinamike govori o tome da je pri obavljanju bilo kojeg rada jedan dio energije nepovratno izgubljen. Ta energija se gubi u obliku pare kod parnih strojeva, topline kod automobilskih motora, a i mi sami jedan dio hranom unesene energije izbacujemo kao otpadne tvari. Očito je da oko sebe stvaramo sve veći nered, smeće i razni otpad koji postaje gorući, problem današnjce. Tu prestaje prividni sukob opažanja rastućeg kaosa i sve većeg reda. Uočavamo da su točne obadvije tvrdnje: točno je da kaos raste, no točno je da stupanj reda raste. Ustvari, ne da red raste usprkos kaosu, nego red raste upravo zbor rasta nereda. Da bi u nekom prostoru napravili viši stupanj reda upravo je nužno u okolišu tog istog prostora praviti sve više nereda. Čisteći vlastiti životni ambijent, povećavamo količinu otpada u neposrednoj blizini, stvaramo smeće ili otpadne materijale. Dakle, red nastaje na račun rasta nereda, osnosno rasta entropije ili kaosa.
Gdje je tu veza s meditacijom? Ljudsko biće je u fizikalnom smislu tzv. otvoreni sistem, jer stalno razmjenjuje energiju sa svojom okolinom. Ta energija dolazi u obliku hrane, informacija, topline i raznih podražaja kojih često uopće nismo svjesni. Na te podražaje reagiramo različito u onoj mjeri u kojoj nam je to moguće. Ako dobivamo previše, smanjujemo dotok ili čak zaustavljamo ako je to moguće.
Budući da se ovdje bavimo umom i dotokom informacija, taj aspekt razmjene s okolinom ima za nas najveću važnost. Svakodnevno bombardiranje informacijama i raznim utiscima za mnoge od nas predstavlja veliki problem koji nas dovodi do stresnih situacija. Postoje tri načina na koja reagiramo u tim slučajevima:

Ø blokiramo dotok informacija, zatvaramo se u sebe – depresija

Ø povećavamo razinu svojih aktivnosti radi utroška viška dobivenog materijala – sportske aktivnosti, mnogo vremena ispred TV ekrana, emotivna pražnjenja kao navijači na utakmicama, opijanje, preusmjeravanje pažnje na druge sadržaje

Ø reorganiziramo svoju mentalnu strukturu i time podižemo prag izdržljivosti za veliku količinu ulazne energije

Evolucija – Prijelaz u red višeg stupnja

Prva dva načina bez obzira na društvena shvaćanja o korisnosti sporta, ne daju trajne pozitivne rezultate. S aspekta naše unutarnje evolucije, potpuno je svejedno da li se od prevelikog dotoka energije branimo opijanjem ili povećanom sportskom aktivnošću. U oba slučaja odgađamo početak evolutivne promjene, a o povlačenju u izolaciju da se ne govori.
Preveliki dotok info-energije može dovesti do raspada našeg mentalnog sustava, ako ne poduzmemo odgovarajuće mjere. Kronični stres i razdražljvost su predznaci takvog scenarija, a PTSP je sindrom koji govori da je prag podnošljivosti opasno nizak i da prijeti raspad našeg emocionalnog i mentalnog sustava.
Postoji podjela na zatvorene sustave koji se ne mogu spontano reorganizirati i otvorene sustave koji imaju ugrađenu sposobnost rasta u složenije sustave. Otvoreni sustavi još se nazivaju i disipativne strukture, zbog svoje osobine da oslobađajući entropiju u okolni prostor stvaraju red u svojoj unutarnjoj građi.
Jedan od primjera zatvorenog sustava jest automobilski motor. Ako motoru dovodimo sve više enrgije u obliku goriva, on će raditi tako dugo dok se ne istroši i konačno ne raspadne, jer motor nema načina da se reorganizira u složeniji sustav koji može preuzimati nove količine energije koja dolazi.
Treći način iz prethodnog pasusa je odgovor na pitanje što da se radi ako odbacimo prve dvije mogućnosti. U prirodi postoji niz primjera iz kojih se vidi da je to prirodna metoda rasta svakog otvorenog sustava. Uz povećani dotok topline i vlage zrno sjemena se pretvara u biljku, koja predstavlja sasvim novu i drugačiju organizacijsku strukturu živih stanica biljnog tkiva. Stablo hrasta koji nema nikakve sličnosti sa žirom iz kojega je nastao očiti je primjer evolucije u novi savim drugačiji otvoreni organizirani sustav. Isti zakoni vrijede u svim ostalim oblicima ljudskih aktivnosti; društvene zajednice, burzovni poslovi, proizvodni sustavi i slično. Sve što je živo treba se razvijati, mijenjati ili mu prijeti propast, jer nema načina da se održava ista razina unutrašnje organizacije uz stalni porast priljeva energije.
Svakodnevno izlaganje mozga opterećenjima koja tonska stimulacija programa ULTIMA donosi, a to su alfa-theta i delta stanja u kojima mozak treba raditi u budnom stanju, zahtijeva od mozga da se reorganizira u kompleksniji stupanj složenosti. Mozak sigurno ima tu mogućnost, jer je to najsloženiji poznati otvoreni sustav. Kako prelazimo iz nižeg stupnja programa u viši, mozak kontinuirano stvara nove i nove neuronske veze koje uspješno obrađuju sve veći dotok energetske stimulacije. Budući da prakticiranje programa koji podiže funkcionalnost mozga, predstavlja vrlo prikladno rješenje, zaključujemo da je slušanje programa ULTIMA jedno od rješenja koje vodi prema željenom cilju. Upravo podizanje praga osjetljivosti na stres i bolje povezivanje obje polovice mozga u jednu funkcionalnu cjelinu čini nas sposobnijima za obračun sa velikim dotokom energije informacija. To je normalni prirodni evolutivni proces koji nas izgrađuje iznutra čime postajemo kvalitetnije kreativno biće. Novonastala mentalna struktura nije poboljšana stara struktura, to je sasvim novi mentalni sklop koji sve oko sebe doživljava na potpuno novi kompleksniji način, sa svim nijansama koje su ranije bile neprepoznate. To je zaista novi um koji funkcionira na novom stupnju uređenosti ćiji potencijalne mogućnosti nemaju granica. Granice naših mogućnosti jedino mogu biti naša vlastita uvjerenja da one uopće postoje.

Katarza

Unutarnja evolucija odnosno duhovni rast nije uvijek proces u kojem prevladavaju ugodni trenuci. Definicija katarze je «proces pročišćavanja kroz iznošenje emocionalnog materijala potisnutog u podsvijest, u područje svjesnosti». Katarza obuhvaća unutarnje potrese, emocionalnu prezasićenost i značajne promjene u našim mentalnim i emocionalnim obrascima ponašanja. Ona podrazumijeva suštinsku preobrazbu našeg unutarnjeg ustroja, duboku spoznaju povezanosti «svega sa svime» da bi u konačnici dovela do jasnog uvida u jedinstvenost svega stvorenog i Stvoritelja samog u nedjeljivu sveprožimajuću inteligentnu energetsku cjelinu. Tako postajemo svjesni da se ništa ne događa samo od sebe, da smo sami odgovorni za sve što nam se događa, bez obzira da li djelujemo na svjesnoj ili potpuno nesvjesnoj razini. Mi sami dodjeljujemo atribute nečemu što je dobro ili loše, korisno ili štetno za nas. Istina je, doduše da mi nemamo utjecaja na mnoge stvari koje nas okružuju, no istina je i to da mi sami odlučujemo na koji način ćemo reagirati na sve to. Zbog toga trebamo prihvatiti odgovornost za sve naše reakcije na zbivanja u okolini.
U svemiru ništa nije samo po sebi dobro niti loše, naše dualističko razmišljanje polarizira svijet oko nas na prikladno i neprikladno, a mi se osjećamo dobro ili loše, ovisno o tome kakav stav imamo prema onome o čemu najviše mislimo.


Meditativno iskustvo

Osjetilna iskustva koja se javljaju za vrijeme tradicionalne meditacije i za vrijeme slušanja programa kojma se tonskom stimulacijom ( na primjer ULTIMA), mozak dovodi u alfa-theta-delta stanja gotovo identična. Postoje brojni zapisi o doživljajima boja, zvukova, slika, smirenosti, dosade, nervoze , napetosti, pritiska u glavi, euforije i tome slično. Često se javlja potpuni gubitak osjeta po cijelom tijelu, svjesni smo sebe, a tijelo kao da ne postoji. Ponekad se javljaju neobični osjeti na mjestima gdje se prema tradiciji Istoka nalaze energetski centri-čakre. Poznati su slučajevi kod kojh dolazi do rješenja važnih problema, «vidimo» slike budućih događaja, a ima i drugih metafizičkih fenomena. Međutim, bilo što da se dogođa za vrijeme trajanja meditativnog programa, nije uopće bitno, trebamo se ponašati kao znatiželjni promatrač tih pojava bez sudjelovanja u njima.


Fizičko opuštanje

Porast koncentracije hormona endorfina, DHEA i melatonina u krvi mijenja bioelektričnu aktivnost muskulature, pa se javlja osjet duboke relaksacije već u prvih desetak minuta slušanja programa. Opuštenost tijela osnovni je uvjet psihičkog opuštanja, a energija slobodno struji duž energetskih kanala koji se još nazivaju akupunturni meridijani. Intenzivni protok energije može izazvati osjet bockanja ili pritiska na mjestima gdje postoji otežan protok energije, mjesta povrede, upale i slično. Važno je uvijek imati na umu to da nelagodu, ma kakva ona bila, ne stvara program, nego je ona znak oslobađanja napetosti nakupljene u našem organizmu. Program oslobađa tenzije koje se doživljavaju kao fizički podražaji čiji intenzit ovisi o značaju koji je neki emocionalni stres imao za nas u trenutku nastajanja.

Emocionalno opuštanje

Emocije koje su duboko potisnute u podsvijest, angažiraju veliku količinu naše energije, da bi ostale tamo gdje nam najmanje smetaju. Nakupljeni bijes, tjeskoba , tuga ili kronično nezadovoljstvo nastali su zbog uobičajenog dualističkog gledanja na svijet; dobro-loše, korisno-štetno. Slušanje programa funkcionalno povezuje mozak u jednu cjelinu, te se postepeno briše dualistička slika svijeta, pa se otklanjaju i posljedice takvog pristupa. Emocionalni «otpad» napušta naš živčani sustav, a to oslobađa i onu količinu energije koja je bila vezana uz njega. Zato se osjeća golemo olakšanje i porast energije svaki puta kada se oslobodimo neke duboko potisnute negativne emocije, jer «emocije koje su zakopane žive ne umiru nikada».


Mentalno opuštanje

Mentalno opuštanje je za razliku od prethodna dva teško prepoznatljivo, jer se skriva iza nekih uobičajenih aktivnosti. Često se manifestira kroz neumjerenu potrebu za hranom, seksom, novcem i nekim drugim oblicima ponašanja koja u sebi sadrže samodestruktivnu crtu. Zajednička osobina tim ponašanjima je negiranje stvari i događaja onakvih kakvi jesu. Svi drugi su u krivu, sve je loše, nedovoljno i bez perspektive. Negiranje svih kvaliteta uvijek nalazi svoje opravdanje, jer nismo u stanju stvari sagledavati na drugačiji način.
U tom slučaju rješenje leži u zauzimanju stava da je sve onako kako treba biti, bez obzira što sada izgleda da nije tako. S vremenom, nastavljajući slušanje programa, sve dolazi na svoje mjesto, jer raste naša sposobnost prihvaćanja događaja onakvim kakvi su se dogodili. Ionako samo o nama ovisi kakav će naš stav prema njima biti.

Unutarnja slika svijeta

Opažanje vanjskog svijeta koje primamo putem osjetila je proces koji teče potpuno automatski, i mi smo nesvjesni svih pogrešaka koje u tom procesu nastaju. Zbog toga vjerujemo da svijet koji nas okružuje upravo onakav kakvim ga vidimo usprkos neizbježnom zaključku da drugi ljudi taj isti svijet vide nešto drugačije. Pitamo li se ikada zašto je to tako i čije je viđenje svijeta ispravno? Odgovor je samo jedan: ničije viđenje svijeta nije stvaran svijet.
Sve informacije koje do nas dolaze prolaze kroz mentalne filtre koji brišu, iskrivljuju, sortiraju i uopćavaju ulazne podatke. Ti filtri sastoje se od naših uvjerenja, sjećanja, navika, sustava vrijednosti, stavova, metode obrade informacija i uobičajenih obrazaca ponašanja kao odgovora na vanjske podražaje. Sustav vrijednosti je možda najbitniji od tih filtara, jer ono što je na vrhu liste vrijednosti usmjerava naše aktivnosti, diktira prioritete, određuje uvjerenja, bira metode, briše nebitne informacije, ukratko, oblikuje naš standard ponašanja u dnevnim situacijama. Postoje i manje utjecajni filtri koji su definirani našim talentima za glazbu, slikarstvo, razne vještine i slično. Također, imamo ugrađene sposobnosti koje nas čine:

Ø vizualnim tipom – prednost dajemo slici
Ø auditivnim tipom – prednost dajemo zvučnoj informaciji
Ø kinestetičkim tipom – uočava kretnju i lakše uči kroz vlastitu praksu
Ø tipom unutarnjeg dijaloga – untarnjim dijalogom formira svoje stavove

Najvažnije u svemu tome jest to da se svi opisani filtri djeluju potpuno automatski i nesvjesno, tako da mi niti ne primjećujemo da smo izostavili nešto što bi drugi stavili na prvo mjesto. Ti filtri se s vremenom mijenjaju i to se događa u tri perioda:

• period utisaka; do 7 godine – dijete imitira starije u svemu
• period modeliranja; 7 – 14 godine – ponašanje se gradi prema uzorima
• period socijalizacije; 14 – 21 godine – ponašanje se usklađuje s društvenim normama

Svi naši obrasci ponašanja koji su se formirali tijekom vremena čine okvir u koji smještamo ama baš sve što dotakne naša osjetila. Tako nastaje naša slika svijeta za koju smo mi čvrsto uvjereni da predstavlja stvarni svijet. Na temelju te slike koja se sada bitno razlikuje od prvobitnih ulaznih informacija, oblikuju se naša emocionalna stanja koja u nastavku određuju naše ponašanje prema nekom vanjskom podražaju. Odgovor društva na naše ponašanje često je u kontradikciji s našim očekivanjima, upravo zato što su drugi ljudi formirali drugačiju sliku svijeta ili događaja, opet u skladu s njihovim unutarnjim filtrima. Općenito uzevši, slika svijeta, koja nije stvaran svijet, ima naravno svoju praktičnu vrijednost, jer nam olakšava svakodnevnu komunikaciju s okolinom, no problemi nastaju onda kada se počnemo ponašati kao da je to što vidimo realan svijet. Ponekad se ta slika svijeta naziva unutrašnja karta stvarnosti zato što ona predstavlja stvaran svijet isto kao što zemljopisna karta predstavlja rijeke, mora, planine i kontinente. To je samo karta, a nikako stvarni svijet.


Otpor
Kao što je ranije rečeno, slika svijeta se tijekom života mijenja, ali mi tu sliku primjenjujemo u dnevnom životu, bez obzira na njezinu svrsishodnost. Mi smo toliko privrženi svojim modelima ponašanja da ih se ne odričemo čak niti onda kada je jasno da nas rezultati ne zadovoljavaju. To se događa zbog nesvjesnog automatskog primjenjvanja naučenih formi u svim prilikama. Nelagode koje se javljaju zbog nužnosti promjena u obrascima ponašanja nisu izazvani vanjskim uzrocima nego našim otporom da prihvatimo te promjene. Otpor prema promjenama čini više od 80% naših teškoća, daleko više nego razlozi koji nas tjeraju na promjene. Radi se naravno o problemu koji nastaje zato što smo uvjereni da je naše viđenje nas samih stvarnost, a ne samo naša projekcija stvarnosti. Promjenu ne vidimo kao rušenje slike koju smo stvorili, nego vjerujemo da promjena dovodi u opasnost naše biće. Svakodnevno slušanje programa ULTIMA koje vodi sve složenijoj i efikasnijoj strukturi mozga pomaže nam da prihvatimo promjene mijenjajući dotrajalu sliku svijeta u novi koncept koji će nam omogućiti uspješniju navigaciju u novim uvjetima. Rast mentalnih sposobnosti daje nam sposobnost obrade sve zahtjevnijih ulaznih informacija i olakšava napuštanje stare slike stvarnosti.


Rast u šest koraka

Proces evolucijske promjene, prijelaza u viši stupanj unutarnjeg reda, u kojem prolazimo kroz emocionalna i mentalna zasićanja i kroz zbunjujuće situacije, može se prikazati u šest faza:
1. Svjesnost nužnosti promjene
Izlaženje nesvjesnog, potisnutog emocionalnog materijala na površinu pune svjesnosti, prvi je signal unutarnje promjene. Iako se javljaju razne nelagode, čak i negiranja onoga što prepoznajemo, a ne uklapa se u našu predodžbu koju o sebi imamo, naše spoznajne mogućnosti rastu zbog povezivanja logičkih i emocionalnih struktura našeg uma.

2. Prepoznavanje uzroka
Kako raste intezitet oslobađanja emocionalnih tenzija, tako nam postaje kristalno jasno da one više ne mogu pripadati «tamnoj strani» naše svijesti, da ne mogu i dalje biti potiskivane ili negirane. Postajemo svjesni da osjećamo ljutnju ili otpor zbog procesa čišćenja i uklanjanja sakrivenog emocionalnog «otpada». To je važan trenutak, jer postoji mogućnost da se uhvatimo u klopku uvjeravajući sebe da toga uopće nema, nastavljajući negiranje zakopanih emocija iz prošlosti. Vrlo je važno da postanemo svjesni da uzrok emocionalne nelagode ne dolazi iz naše okoline nego iz naše nutrine. Na taj način raste naša odgovornost, a time i sposobnost da sami upravljamo svojim životom.

3. Usmjeravanje pažnje
Usmjeravajući svoju pažnju na ono kako se osjećamo, postajemo svjesni «vlasništva» svojih emocija: moj bijes, moja tuga i time isključujemo vanjske uzroke kao razlog da se osjećamo loše ili nezadovoljno. Postajemo svjesni da uzroci leže u našim unutarnjim programima i filtrima kroz koje opažamo okolni svijet. Tako izbjegavamo nesvjesno skretanje svoje pažnje na vanjske aktivnosti (hrana, sport, TV, seks, mentalna analiza), koje pomažu blokiranje pristupa info-energije izvana. Potpuno preuzimanje vlasite odgovornosti za stanje u kojem se nalazimo, pomaže u savladavanju ove faze evolutivnog rasta.


4. Osvještavanje
U ovoj fazi postajemo potpuno svjesni da naši ugrađeni programi i filtri na automatski i nesvjesan način određuju sve naše postupke. Naš um ima sposobnost stvoriti sve uvjete koji su potrebni da opravda istinitost naših uvjerenja, ma koliko praksa pokazivala da to nije tako. Važno je znati da um nesvjesno stvara okolnosti i usmjerava našu pažnju u skladu s našim uvjerenjima i omogućuje nam da uvijek potvrdimo svoja uvjerenja. Um je uvijek usmjeren na kreiranje događaja o kojima najviše razmišljamo, pa je stoga osobito važno da ne razmišljamo o onome što želimo izbjeći, nego o onome što želimo postići.


5. Odlučivanje
Napuštanje principa opiranja i neprihvaćanja onoga što nam se, prema našim kriterijima ne sviđa, najvažniji je korak u ovom stupnju rasta. Neprihvaćanje događaja koji se je već dogodio, koji ionako pripada prošlosti, je nerazumno i samo odgađa našu reakciju koja treba dati rezultate koje želimo. To ne znači pasivno prepuštanje struji događanja, nego svjesno prepoznavanje uzroka i njihovih posljedica. U ovom koraku postajemo svjesni svjedok zbivanja, bez negiranja, bez odbacivanja onoga što jest i s punom odgovornošću planiramo slijedeće akcije.


6. Reprogramiranje
Svu energiju koja bila potrebna da neželjene emocije držimo u tami nesvjesnoga, počinjemo koristiti za svoje dobro. Potpuna svjesnost vlastite odgovornosti za sve misli, postupke i reakcije okoline na njih, čini nas jačima nego ikada ranije. Mi više nismo bespomoćna žrtva vanjskih okolnosti, nago kreativno biće koje je u stanju upravljati svojim potencijalima za ispunjenje svih želja ostvariti trajni unutarnji mir. Svjesni smo da svaki događaj ima svoju pozitivnu i negativnu stranu, ovisno o promatraču i da će naše raspoloženje ovisiti o tome kojoj strani, odlučimo pokloniti svoju pažnju.


Neutralni univerzum
Sve što nas okružuje za nas ima određenu važnost. Taj pristup određen je našim stavom, koji nije univerzalan, on pripada promatraču, on je subjektivan i vremenski prilagodljiv. Svemir nema ugrađenih atributa dobro-loše, on potpuno neutralan i kontinuirano dinamičan. Različiti ljudi u okviru svog vremena i kulture imaju vlastite kriterije o onome što je za njh dobro odnosno loše. Ta činjenica je za nas vrlo važna, jer to znači da jedino mi odlučujemo o svojoj sreći i kvaliteti života. Mi sami smo odgovorni za sve što nam se u životu događa, nismo mi žrtve stjecaja okolnosti, kako se to često misli. Istina je da nemamo kontrolu nad svim što se zbiva oko nas, no sigurno je samo o nama ovisi kakav ćemo stav zauzeti prema tim događajima. Zato je važno prestati igrati ulogu žrtve okolnosti, jer time sami sebi odričemo sposobnost upravljanja vlastitom sudbinom. Da bi u potpunosti ovladali situacijama koje nas okružuju, imajmo stalno na umu da naše viđenje svijeta nije stvaran svijet, on je jednako stvaran koliko je zemljopisna karta stvarna u odnosu na prirodni reljef.
«...igrati ulogu Hamleta je zabavna stvar, no nemojmo pasti u zamku i povjerovati da smo mi Hamlet...» upozorenje je jednog uglednog stručnjaka koji se bavi ovim područjem. Tim riječima nas upozorava da u svakom trenutku moramo biti svjesni da percepcija nema mogućnosti prikazati stvarni svijet i da ono što nam osjetila daju kao prikaz stvarnosti shvatimo kao koncept realiteta, a nikako realnost kao takvu.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: pon aug 08, 2005 7:14 am 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: uto nov 09, 2004 3:20 pm
Postovi: 235
Evo nešto za ljubitelje čokolade :lol:



Cokolada
Procena cokolade treba, po nasem misljenju, da dovede do odbacivanja uzimanja cokolade kao podesne hranljive namirnice zbog tri razloga: (1) zbog njene svojstvene hemijske toksicnosti (otrovnosti), (2) aditiva koje je potrebno dodati da bi bila ukusna, i (3) zagadjivaca koji se javljaju u cokoladi zbog nehigijenskih metoda berbe i primarne proizvodnje. Razmotrimo svaki od ova tri razloga posebno.

Svojstvene hemijske karakteristike cokolade
Cokolada je po svojoj prirodi veoma neukusna, jer je gorka i neprijatna. Proces obrade cokolade je takav da ona postaje veoma alkalna, sto je cini jos gorcom, pri cemu se sam proces smatra nezdravim. Gorak ukus se uopsteno smatra neprijatnim. Takav ukus je obicno povezan sa stetnim alkaloidima, pirolizatima i drugim otrovnim supstancama. Osecaj neprijatnog ukusa predstavlja upozoravajuci signal da se nesto potencijalno stetno nalazi u ustima. Prikrivanje stetnog agensa secerom i zacinom ne uklanja opasnost. Teobromin iz cokolade je osnovni metilksantin, jedan od stetnih alkaloida koji prouzrokuju abnormalan rast zlezda, stimulaciju centralnog nervnog sistema, nesanicu, depresiju i nervozu. Teobromin je prisutan u kakaou koji se koristi za dorucak u kolicini od 1-2%!(51) Poznato je da soli teobromina prouzrokuju nelagodnost u stomaku, rumenilo koze uz osecaj topline i opsti ili lokalizovani svrab. Bubrezi i jetra su uglavnom ukljuceni u detoksifikaciju (otklanjanje otrova) i izlucivanje supstance. Ako bubrezi rade slabije, teobromin se moze nagomilavati do visokog nivoa u krvi.

Drugi metilksantini, verovatno kofein i teofilin, koji se takodje javljaju u cokoladi, pojacavaju nezeljene odlike njenog hemijskog sastava. U toksicne (otrovne) efekte teofilina spadaju nadrazivanje stomaka, uz nelagodnost, mucninu i povracanje kao i stimulaciju nervnog sistema. Nedavno je cokolada optuzena za moguce izazivanje uvecanja prostate kod muskaraca. Posto je poznato da cvorovi u prostati koji su slicni tumorima u dojki povecavaju rizik od raka, treba se sve uciniti kako bi se sprecio takav rast.

Sve vrste kakaoa sadrze vise tanina po solji u odnosu na kolicinu u prosecnoj solji crnog caja. Tanin je povezan sa odredjenim vrstama raka sistema za varenje. Deca ce verovatnije imati probleme sa mokrenjem u krevetu ako im se daje kakao. Sadrzaj kofeina moze da bude i do 112 miligrama po solji napitka od kakaoa. Smatra se da kakao ometa apsorpciju kalcijuma. Visok nivo fosfata koji se javlja tokom metabolizma kakaoa nastaje usled smanjenja nivoa kalcijuma u krvi. Prema tome, suprotno od saveta koji ponekad daju lekari i dijeteticari, cokoladno mleko nije dobar nacin da deca koja rastu dobiju kalcijum!(52)

Kakao koji uzimaju deca moze u stvari da veze kalcijum i druge hranljive sastojke koje dobijaju iz odlicnih izvora kao sto su povrce, integralne zitarice, mahunarke i voce. Cokolada sadrzi 0,45 do 0,49% oksalne kiseline. Oksalna kiselina moze da se kombinuje sa kalcijumom i da formira nerastvorljivo jedinjenje, kalcijum-oksalat, koji se izbacuje iz tela, jos vise uma-njujuci kolicinu dostupnog kalcijuma u crevnom sistemu.(53)

Aditivi koji se moraju dodati da bi se maskirala gorcina
Velika kolicina secera je neophodna kako bi cokolada bila ukusna. Secer remeti apsorpciju i koriscenje kalcijuma, smanjuje sposobnost belih krvnih zrnaca da unistavaju klice, ometa razmisljanje, podstice neposlusnost i lose ponasanje kod dece, i izaziva propadanje zuba i cir zeluca. Stavise, sa cokoladom se moraju kombinovati neke vrste uljanih emulzija kako bi se odstranio njen neprijatan ukus i zrnasta struktura. Obicno je ta emulzija mleko, krem ili ulje od zitarica sto proizvodi masnu i nezdravu hranu. Svaka razumna porcija cokoladnog mleka ce usporiti varenje i izazvati fermentaciju (delimicno razlaganje velikih molekula hranljivih materija). Kada se pojedu, masti mogu da prouzrokuju grupisanje crvenih krvnih zrnaca, blokirajuci kapilarnu cirkulaciju u mozgu i smanjujuci mentalne sposobnosti. Cokoladno mleko definitivno nije hrana za decu. Ucitelj osnovne skole iz jugoistocnog dela Novog Meksika je 1988. godine, sumnjajuci da je cokolada krivac za cesto neprihvatljivo ponasanje svojih ucenika, odlucio da izvrsi mali eksperiment. Iako su njegovi ucenici imali naviku da svakog dana donose obilne kolicine cokoladnih slatkisa kako bi ih jeli tokom pauza, rucka i tokom bilo koje druge prilike koju su mogli da nadju, on je jedan dan zabranio njihovu upotrebu do poslednjeg casa.

U preostalom casu do kraja skolskog dana, dao je test iz matematike koji je sadrzao niz problema umerene tezine. Ucenici su se brzo udubili u tihi svet brojeva. Ucitelj je setao izmedju njih, uocavajuci kako se vrsi uredan i pazljiv rad.

Petnaest minuta od pocetka testa, ucitelj je dao tanku tablu cokolade svakom uceniku. Zudno otvarajuci svoje slatkise, ucenici su ubrzo poceli da mljackaju i resavaju zadatke. Nakon samo nekoliko minuta, u ucionici je vladala neobicna promena. Tiha ozbiljnost je zamenjena nemirnoscu i gubitkom paznje. Preciznost pisanih znakova se izgubila. Manje smetnje su izazivale pricu i opste nemirno ponasanje. I najveci deo vremena, ucenici vise nisu mogli da resavaju matematicke probleme.

Eksperiment nije vrsen pod naucnim uslovima, ali je bio dovoljan da ubedi ucitelja da cokolada, ili nesto u njoj, nije bilo prijatelj obrazovanju.

Kontaminanti u cokoladi
Vecina plodova kakaoa se proizvodi u zemljama u kojima je sanitarni nivo uglavnom daleko ispod nivoa u SAD. Evo nekih informacija koje su i zanimljive i korisne: Kakao je malo, lepo drvo, prilagodjeno na tropske regione sveta, gde se godisnje proizvode milioni kilograma cokolade, mlecne cokolade i kakaoa u prahu. Tropske oblasti u zapadnoj hemisferi kao i Gana, Nigerija, drzave zapadne Afrike, Samoa, Madagaskar i Cejlon uzgajaju to ukrasno i komercijalno drvo. Plodovi ovog drveta su postali komercijalni proizvod za svetsku potrosnju u 17. veku. Kortezu se pripisuje zasluga za uvodjenje plodova kakaoa u Spaniju 1528. godine. Secerna trska je u to vreme postajala komercijalno istaknuta i koriscena je za zasladjivanje cokoladnih napitaka. Cokolada je u pocetku koriscena kao hladni napitak i cesto je bila vrlo gusta, tako da je kasika mogla da stoji u uspravnom polozaju u njoj. Prodavnice cokolade su otvorene u Londonu vec 1657. godine kako bi bogatim ljudima prodavale pomodna pica.

Kakao je izraz koji se koristi za drvo, a farme na kojima se ono uzgaja zovu se farme kakaoa. Kakao se definise kao namirnica koja se priprema zagrevanjem i mlevenjem "ociscenog" semena kakaoa. Cokolada je cvrsta ili poluplasticna namirnica koja se priprema finim mrvljenjem do tacke pulverizacije (drobljenja) kakaoa. On sadrzi najmanje 50% masti. Izraz "kakao" se takodje koristi za prah nacinjen od izdrobljenog komada koji ostaje nakon pravljenja putera od semena kakaoa. Puter od kakaoa predstavlja mast kakaoa, koja je u cvrstom stanju na sobnoj temperaturi sa tackom topljenja izmedju 33 i 34,5 stepena Celzijusa. Seme kakaoa se formira u mahunama dugim 15 - 25 centimetara u zrelom stanju, i variraju u boji izmedju zelene, crvene i zute. Svaka mahuna sadrzi 25 - 50 semena i jedna mahuna daje izmedju 28 i 57 grama suvog semena. Prosecno drvo nosi plodove cele godine, ali proizvodi samo 20 - 30 mahuna ili oko 1 kilogram suvog semena godisnje. Mahuna sadrzi belu pulpu koja je ukusna i koristi se za pravljenje pica i zelea za dezert, ali je semenje gorko i steze grlo. Ono ima belu, veoma bledu ljubicastu ili tamno purpurnu boju. Cokolada se pravi od semena.

Mahune se seku sa drveta i razvrstavaju po tipu i kvalitetu. Mahune se otvaraju i semenje se vadi. Sada je sve spremno za proces fermentacije koji se odigrava 3 - 8 dana. Na vrhuncu fermentacije, temperatura moze da dostigne 40 stepena Celzijusa. Fermentacija se odigrava u kutijama, na prostirkama ili u pletenim dzakovima. Fermentacija je neophodna za razvoj ukusa cokolade. Tokom procesa fermentacije, sopstveni enzimi semena i divlji kvasci ubrzavaju proces fermentacije.

Fermentacija se uglavnom odigrava u dvoristima lokalnih farmera. Tokom tog procesa, deca i odrasli prelaze preko gomila; insekti, glodari i male zivotinje prave gnezda u tim gomilama, i tokom primarnog dela proizvodnje cokolade moze doci do razlicitih vrsta kontaminacije (zagadjenja). Pokazano je da se velike kolicine aflatoksina (agens iz budji koji proizvodi rak) mogu naci u semenu kakaoa.(54) Mnogi hemicari su izvestili o kontaminaciji kakaoa aflatoksinom. Aflatoksin je jedan od najmocnijih poznatih agenasa koji izazivaju rak. U knjizici koju je izdalo Americko ministarstvo zdravlja i socijalne politike pod naslovom "Defektni nivoi kontaminanata u hrani", lista "trenutnih nivoa prirodnih ili neizbeznih defektnih nivoa u hrani" nabraja prirodne defektne nivoe u cokoladi u obliku "insekatskih, glodarskih i drugih prirodnih kontaminanata" koje dopusta FDA:

"U cokoladi i cokoladnim tecnostima koje se koriste za proizvodnju takvih proizvoda kao sto su Hersijeva (Hershey´s) cokolada dozvoljeno je do 120 fragmenata insekata po solji (227 grama) ili dve dlake glodara po solji."

Obicna Hersijeva cokolada je teska 20 grama, sto znaci da svaki put kada jedete tablu cokolade, ona moze da sadrzi dlaku glodara i 16 delova insekata, a da i dalje ima blagoslov FDA. Kada citam ove podatke, srecna sam zbog rogaca i velikog broja proizvoda nalik na cokoladu, koji se prave od njega, a koji imaju daleko manju verovatnocu kontaminacije.

Nakon fermentacije, semenje se susi na suncu ili u peci, a zatim je spremno za prevoz brodom do proizvodjaca cokolade. U fabrici se seme przi i stavlja u masinu koja ga lomi i uklanja ljuske. Seme kakaoa se zatim stavlja na celicne valjke. Posto seme sadrzi 53 - 54% masti, proces mrvljenja proizvodi cokoladnu "tecnost" cvrstine nalik na puter od kikirikija.

Aditiv za alkalinizaciju kiselog semenja ili "tecnosti" dalje potamnjuje kakao i menja ukus kako bi bio blazi. Kakao puter se odvaja uz pomoc ogromnog pritiska i toplote, i koristi se u farmaceutskim preparatima, kozmetici, sapunima i drugim proizvodima. Posto se secer i masti izlucuju iz poslastice, dodaju joj se aditivi kako bi se sprecilo izbijanje tih materija na povrsinu. Probano je sa raznim aditivima ili modifikacijama masti, ali nijedan nacin nije potpuno zadovoljavajuci u sprecavanju migracije masti. Uzeglost masti se obicno moze uociti nakon skladistenja na 30 stepeni Celzijusa, u roku od 6 do 12 nedelja. Neprijatan miris nagovestava prisustvo stetne promene koja se javlja sa starenjem masti. Uzeglost se moze odloziti dodavanjem razlicitih sastojaka ukljucujuci pivski kvasac ili koncentrate priremljene od ovsenog brasna u kolicinama koje su jednake kolicini od ukupno 3% ukupne tezine smese. Agensi za menjanje belancevina se dodaju kako bi se obezbedila glatka struktura, sto dalje poremecuje ravnotezu sadrzaja hranljivih materija prema masnoci.(55)

U cokoladnom prahu ili presovanom komadu ne sme biti vise od 75 fragmenata insekata u 3 supene kasike praha. Mnoge osobe koje veruju da su alergicne na cokoladu su u stvari alergicne na zivotinjske delove koji se nalaze u cokoladi. Cetiri procenata semenja kakaoa moze biti zarazeno insektima. Zivotinjski ekskreti (kao sto je vidljivi izmet pacova) ne smeju da premase 12 miligrama po kilogramu cokolade!

Ako biste zeleli da dobijete vise informacija o ovom pitanju, mozete ih dobiti od FDA Guidelines and Compliance Branch, Bureau of Foods (HFF-3 12) 200 C. St. S.W., Washington, D.C. 20204.

Izgleda neobjasnjivo da je cokolada ikada mogla da se smatra kao dobra hranu za decu. Casopis The Ladies Home Journal je oktobra 1930. godine sadrzao oglas za Bejkers kakao koji je glasio: "Nedeljna poslastica je postala dnevna radost i Dzimijeva tezina se popravila." Sramota je sto je deci ikada davan bilo kakav proizvod od kakaoa. Iako cokolada moze da izazove da deca piju vise mleka i jedu vise secera i masti, u eksperimentima na misevima dodatno mleko ne rezultuje poboljsanjem ishrane, vec samo dovodi do povecanog procenta telesnih masti!(56)

Jedan 11-ogodisnji decak je smesten u bolnicu zbog bola u stomaku i povracanja krvi. Iznenada je razvio male tacke od krvarenja u kozi sirom tela, stanje koje se naziva "purpura". Dok je bio u bolnici, otkriveno je da se njegovi napadi krvarenja koze i bola u stomaku mogu izazvati u roku od nekoliko minuta od davanja cokolade, bilo preko usta bilo koznim testom.(57) Cokolada je takodje cest uzrok svraba anusa (pruritus ani), nelagodnog svraba oko anusa, zavrsnog dela rektuma. Prestanak uzimanja cokolade rezultuje brzim prestankom svraba.(58)

Sto se nas tice, nas nivo prefinjenosti u hrani bi trebao da bude dovoljan da zbog bilo kog od gore spomenutih odlika trajno izbacimo cokoladu iz ishrane. Dostupna je dobra zamena za cokoladu koja ce se daleko verovatnije uzgajati i ubirati pod sanitarnim uslovima. Govorimo o rogacu. U sva tri navedena pogleda on predstavlja bolji proizvod od cokolade. Laksi je za pripremanje hrane u odnosu na cokoladu i veoma je ukusan. Ima blag ukus i prirodno je sladak. Preporucujemo ga kao nadmocniju namirnicu u odnosu na cokoladu ili kakao.


http://www.cps.org.yu/Zdravlje/kafa.htm


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: uto aug 09, 2005 5:40 pm 
Offline
Početnik

Pridružen/a: uto mar 29, 2005 3:56 pm
Postovi: 10
ajme Mimi šta ću ja sad da jedem :(


al baš dobro da si postala...nadam se da će mi to biti kap koja je prelila čašu što se tiče pretjerane konzumacije čokolade...


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: sri aug 10, 2005 2:30 pm 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: uto nov 09, 2004 3:20 pm
Postovi: 235
rainbow bridge je napisao/la:
ajme Mimi šta ću ja sad da jedem :(


al baš dobro da si postala...nadam se da će mi to biti kap koja je prelila čašu što se tiče pretjerane konzumacije čokolade...


E da je tako samo sa čokoladom bilo bi dobro... :?


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: sri aug 17, 2005 9:43 pm 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen/a: pet dec 03, 2004 6:40 pm
Postovi: 6376
Lokacija: 3rd density Earth, Zagreb
Evo link za 50-tak knjiga o zdravlju:

http://www.giuciao.com/books/sort.php?by=Health

:wink:


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: pet aug 19, 2005 9:57 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: pet jun 03, 2005 7:20 pm
Postovi: 310
Mimi je napisao/la:
Evo još jedan interesantan tekst koji je napisala DOKTORICA MEDICINE koja je pobijedila jako uznapredovali rak dojke BEZ pomoći kemoterapije i zračenja i drugih konvencionalnih lijekova (čitaj: otrova).

http://www.cps.org.yu/Zdravlje/rak.htm


Letimično sam 'pročitala' ovaj tekst dok ne stignem podrobno. Bilo je već sličnih svjedočenja o pobjedama nad teškim bolestima raznih ljudi, ne znam baš je li tko od njih bio medicinske struke.

Ovaj odjeljak "Zdravlje" na tom sajtu je vrlo dobar! Pa, Mimi, već desetak dana ne pijem kavu, a nešto mi se ne jede ni čokolada :D
Stvarno ne žalim jer mi već više puta kava nije dobro činila...a rogač - obožavam (tako da ni čokolada nije nezamjenjiva)!

Htjela sam svih koji su voljni odgovoriti, pitati nešto.

Ovaj tekst o liječnici ponukao me na razmišljanje o načinima liječenja - ako bi vas osobno zadesila takva nesreća, pa da, recimo, otkrijete da imate karcinom ili neku tešku bolest koju nazivaju 'neizlječivom', koje biste korake poduzeli?

Tradicionalno liječenje (nakon kojekakvih nimalo bezbolnih pretraga) koje uključuje 'nož' pa kemoterapiju/zračenje, itd. ili biste se odlučili na alternativne oblike liječenja(travare, bioenergiju, homeopatske preparate, itd.)?

Što se mene tiče, nakon svega što znam, mislim da bih dobro razmislila prije nego što bi se podvrgla ovim srednjevjekovnim torturama moderne medicine.

Nemojte se ufuravati u temu...čisto teoretski :wink: da mozak ne bi štogod zločestoga iskonstruirao!

Na odgovorima - blagodarim!!


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: pet aug 19, 2005 10:09 pm 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen/a: pet dec 03, 2004 6:40 pm
Postovi: 6376
Lokacija: 3rd density Earth, Zagreb
Pio bi samo puno koloidnog srebra.

:wink:


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: pet aug 19, 2005 10:15 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: pet jun 03, 2005 7:20 pm
Postovi: 310
:D

To mi nije palo na pamet kao treća opcija. Toliko si puta već preporučio da bi vrijedilo pokušati!


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: pet aug 19, 2005 11:39 pm 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: sub jul 03, 2004 12:52 am
Postovi: 154
Hmm pa razmisljao sam o tome. I mislim da nebi isao kod doktora. Lijecio bi se sam. Sa travama i srebro jeo. Ne koloidno nego bas zvakat cisto srebro :mrgreen:

Znam kakvi su ti doktori, tesko da bi me vidili.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: pon nov 07, 2005 6:59 pm 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: čet nov 03, 2005 6:01 pm
Postovi: 177
Lokacija: Skopje
...zeljela sam pratiti ovaj mail GALAKSIJI ali bio mi je posaljen natrag zbog neke spam upozorenje.

ZBOG TOGA ZELI GA PODELITI SA SVIMA...

UNAPRED VAM SE ZAHVALUJEM ZA ULOZENI NAPOR DA UOPSTE PROCITATE OVAJ
MAIL.

Zbog moji slab sprsko-hrvatski... pricachu ma moj jezik-Makedonski.

Za vashiot web site razbrav preku
lichnost koja posle mene, misli najdobro za mene-mojot partner :), koj Ve
prestavi kako eden od najgolemite istrazuvachi. Se logirav na vashiot
web site prochitav najmnogu shto mozam za 4 dena i se uveriv deka mozhe
da mi pomognete vo moeto istazhuvanjeto so vasheto iskustvo.

Imam 21 godina i edna godina se boram so mnogu ednostavna bolest edna
od najzastapenite vo momentov, no kaj mene e abnormalen sluchaj. Ke
pochnam od pochetok.

Pred okolu edna godina na rutinski ginekoloshki pregled, na PAP(papa
nicolau test) na grlichot na matericata otkrija odredeni neramnini.
lekarite vo skopje (privana visoko kvalifikuvana klinika) odluchija deka
treba da go povtorat PAP testot zatoa Shto e somnitelen. Na povtoreniot
Pap test otkrija virus HPV(human pappiloma virus), virus prisuten vo
genitalnite organi koja se dobiva po seksualen pat ili dopir na koza so
koza. Vakviot virus nemashe napraveno nikakvi promeni na tkivoto odven taa
neramnina koja na biopsijata pokaza samo koncentracija na HPV virus bez
promeni na tkivo. HPV virusot beshe ispraten na tipizacija, a doktorite
preventivno reshija da primenat metoda LASER. Na kontrolata posle 2
meseci HPV virusot se rashiri vo CIN3 sostojba.Beshe ustanoven HPV tip
21.
Bidejki sakavme CIN 3 sostojbata da se tretira vo popriznaen centar na
lechenje se prefrliv vo KLINICHKIOT CENTAR LJUBLJANA kaj dr. EdA
Vrtachnik Bokal.Pred da odime beshe napravena ushte edna tipizacija i za 2
meseci beshe HPV tip 31. Dr BOkal tvrdeshe deka ne e veozmozna takva
promena na tkivoto za tolku kratko vreme i so potvrduvanje na dijagnozata
i od Klinickiot centar LJubljana bev podlozena na LEETZ metoda. Na
kontrolata posle 1,5 meseci imav negativen PAP test i Biopsija vo zdravo
tkivo shto znachi bev izlechena...

OD TOJ MOMENT VLEGOV VO NAJCUDNI SLUCHAAI VO ISTORIJATA!!!

DA pojasnam. Mojot sluchaj na bolest e chuden zatoa shto se razviva so
enormna brzina, i pravi takvi promeni na tkivoto za 2 MESECI shto vo
poznati ramki bi se sluchile za 10 GODINI, i posle sekoja operacija duplo
povekje se proshiruva TOA SHTO NE MOZEME DA GO DEFINIRAME ( a
medicinata go deklarira CIN3+ dijagnoza)

Struchno, posle negativnite rezultati, odnosno "uspeshnata" operacija,
pochnav da chuvstvuvam odredeni simptomi odnosno moeto telo kazuvashe
deka ne e vo red, po moe insistiranje go povtoriv PAP testot, i pochnaa
doktorite da se odnesuvaat ispanicheno zatoa shto za 2 meseci posle
negativnite rezultati imasheVENCI NA NEKAKVI IZRASTOCI, povtorno beshe
prisuten HPV sega tip 31 i ushte eden HPV tip 53. Odluchija da pravat
ushte edna operacija zatoa shto NESHTOTO beshe rashireno na mnogu golema
oblast. REshija da pravat KONIZACIJA.
po 2 meseci na kontrolata povtorno bev do situacija CIN3+ so 2 tipa na
virusi HPV53 i HPV nedefiniran za kogo ushte chekam rezultati.


POradi chudnosta na sluchajot KLINICKI CENTAR LJUBLJANA vkluchi ushte 2
doktori PROF> DR RAKAR, i prof dr POLJAK. SIte operacii gi izveduva
doktor MOZINA.


Se pravat ispituvanja koi jas ne gi plakjam a od rezultati dobivam samo
PAP test i BIOPSIja. ZNam deka vrShat ispituvanja na DNK no DR. BOKAL
mi kaza deka poradi kompleksnosta na chitanjeto rezultati, istite nema
da gi dobijam,

posledniot pat odnosno pred 10 dena trebashe da bide izvrsheno
povtoruvanje na klasichnata operacija KONIZACIJA no samo eden chas ( 1 hour)
pred operacija odluchija da ne ja pravat, zatoa shto na operacijata se
sprotistavi doktor RAKAR.
bidejki e avtoritet se soglasija site i odluchija da chekaat ushte 2
meseci.

Jas vo mene sodrzam chudni, no ne dobrochudni kletki koi mi go jadat
tkivoto so enormna brzina, mojot imunitet e na visoko nivo zatoia shto
praktikuvam donekade zdrava hrana voda, chekam istrazuvam se obiduvam da
pronajdam reshenie i zatoa se obrativ kaj Vas.

mojot najgolem somnez e deka pravata OPERACIJA LASER go potikna seto
toa razvivanje na NESHTOTO...


p.s SVESNA SAM DA CU IPAK "JA" BITI POBEDNIK. TREBA MI PUTOKAZ.
TREBA MI PRAVE INFORMACIJE. TREBA MI ISTINA, KAKVA BILA .....NE TRAZIM
POMOC, BUDZENJE JE POCELO( osecam to odavno ).
TRAZIM mislenje ..........


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: sri dec 28, 2005 5:07 pm 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen/a: pet dec 03, 2004 6:40 pm
Postovi: 6376
Lokacija: 3rd density Earth, Zagreb
Stara narodna kaže: "U zdravom tijelu - zdrav duh"!

Mislim da je to totalna dezinformacija i iskrivljenje da bi se spriječio duhovni razvitak radi - brige samo o svom materijalnom tijelu! Jer se time zapostavlja duhovna komponenta!

Jer ako su duša i duh - "čisti" i u redu - onda je i tijelo ( materijalno ) također u redu i balansirana je kemija svih supstanci unutar njega.

Dakle, to bi trebalo glasiti otprilike:

Zdrav duh - zdravo i tijelo!!!

:wink:


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: pet feb 03, 2006 3:36 am 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: čet nov 03, 2005 6:01 pm
Postovi: 177
Lokacija: Skopje
Pozdrav,

Nedavno sam se vratila iz kontrole za moje stanje i desilo se" cudo". Moj Cancer (cervics cancer) je 3 stadiuma nazad tako da stanje, nije tako opasno sada. Posle 4 operacije i posle svaka operacija pogorshano stanje, nisam htela sledecu, nisam primala ni hemoterapiju, samo sam skupljala informacije primenjivala na sebi i desilo se shto se desilo. Nisam se potpuno izlecila ali kroz sledecih meseca nadam se da ce se sve srediti. Kad napishem sve shta sam radila, radila sam puno tako da neznam shta je djelovalo, podelicu to sa vama da neko drug procita moje iskustvo i usmeri svoju energiju na pronalazenje na svoje reshenje.

HVALA PUNO NA VASIH COMENTARA I ULOZENI TRUD DA UOPSHTE PROCITATE MOJ POST.

POZDRAV
MAJA MAKEDONIJA


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: pet feb 03, 2006 9:17 am 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen/a: sub jan 24, 2004 11:24 am
Postovi: 4200
Maja je poslala ovo na moju adresu, pa ja samo prosljeđujem ovamo:


Medicinske Napitke

NAPOMENA.
SVAKI CAJ SE PIJE POLAKO, "ZVACE" U USTIMA PRE NEGO STO SE PROGUTA TAKO DA POSTAJE BAZICAN. TO JE VRLO VAZNO ZA DELOVANJE CAJA

1. Caj od lotosovi korenj

Ovaj napitak je korisan za: pluca, sluzi za procishcavanje od naslage i dobar je za sinuse.Mnogo je neutralan i mo`e se koristiti cak i na beba, ako beba ima zapushen nos ili problem sa disanje. Mozete staviti jednu kap u nos bebi.
1 krug korenj od lotosa na 1 sholju (200 ml) vode
to kisne 10 minuta. Stavlja se na vatru do vrijenje. Vrije se 1 minut pa se ostavlja da se to fino izladi. Caj se konzumira hladan, a krug od lotosovi koren se jede.2-3 puta nedeljno za procicavanje od sluza.


2. Napitak od Dajkon i Mrkva

Sluzi za prociscavanje od masnotija od zivotinskok porekla, i za isfrljanje visak tjekucine od organizma.
1 supena zlica sitno izrendan dajkon
1 supena zlica sitno izrendana mrkva
200 ml vode
Stavlja se malo sol (jedan prstohvat)
kuva se oko 10 minuta, ostavlja se da odstoi isto 10 minuta lepo se procedi i pije se na sobnoj temperaturi.

3. Caj od Azuki

kosan je za bubrege i beshiku...
1 supena zlica Azuki pasulj na 1 l vode
Kuva se na tiha vatra sve dok voda ne izvri do 1/2 litra (dok se voda ne prepolovi), to se procedi i pije se svaki dan.

4. Napitak od Slatkasto povrce

Sluzi za opustanje, relaksaciju, smirenje nervnog sistema. Ima energiju zemje.Preporucuje se da se pije popodne oko 17 h. Napitak poma`e ludima koi rade sa strankama i su cesto izlozeni na neurozu. Od bolesti dobar je za pankreas(alhoholicari) zeludac, a posebno je dobar za dijabeticare.

Na ¼ l (250мл) vode stavlja se 1 supena zlica.
Sitno iseckan luk,
kupus (svez),
sitno rendana mrkva
sitno rendana tikva.
Kuva se do vrijenje, stavlja se prstohvat soli, pa sve zajedno vrije oko 10 minuta, poklopljeno stavlja se da odstoi na sobnu temperaturu.Sve to se proceduje i pije se na sobnoj temperaturi.Ukoliko neko ne voli ukus luka moze se zameniti za tikvnom ili mrkvom. a u leti kad nema tikve(pumpkin) moze da se zamni sa 2 zlice mrkvom.

5.Banca Caj

Caj koji se veoma Jang. Bogat mineralima i kalijuma, zamenjuje mleko.
Caj od lisce – Ban-ca (u prolet u ljeto)
Caj od drshke - KUKI-CA (Jesen i zime)
Ova trava stoji 3 godine pred upotrebljavanje. Pije se na sobnoj temperaturi a zime vruc. Krije veoma lekovitih svojstva i koristi se kao baza za vecinom makrobiotickih medicinski napitci. Podobrava varenje hrane, koristi se za prociscavanje urinarnih infekcija, poma`e pri dijareja

Pripremanje:1 mala zlica Banca caj na 1 litar vode. kuva se 2-3 minuta, odstojava oko 10 minuta, to se lepo procedi. Procedeni listici se moze upotrebljavat i do 10 puta sa malo pojacivanje.

6.UME-SHO-BAN

Umeboshi shliva
Banca Caj
Shoju (soja sos ali ne tamari sos)

U 200 ml prokuvan banca caj stavlja se jedna Umeboshi Shliva. I kafena zlica Shoju malu Gumbir. Ovaj napitak konzumira se vruc> Dobar je za JIN bolesti kao shto su nastinke, alergije, anemije!!, omalaksanosti, glavobolja u predeo slepoochnica

7. KUZU-UME-SHO-BAN
Kuzu
Umeboshi
Shoju
Banca

1 kafena zlica kuzu rastvora se u malo vode (3 male zlice). Kuva se 200 ml banca caj do vrijenje, Kuva se oko 1 minut pa se dodaje 1 umeboshi i 1 zlica Shoju. Malo gumbir i pije se vruco.
Ovaj napitak je dobar za crjeva i zeludac. Obnovuje crevnu floru, pogodan je za dijarea i nastinke.

8. KUZU NAPITAK

1 zlica kuzu rastvora se u malo vode. na vatru se stavlja 200 ml sok od jabuke(bez konzervansa) zagrjeva se do stepen vrienja pa se dodaje rastvoreni kuzu.
vrije oko 1 minut i ostavlja se da se ohladi. Pije se hladno
Smanjue temperaturu!!Kuzu je regulator za temperaturu


***


Zahvaljujem Maji na ovim informacijama


Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: pet feb 03, 2006 10:32 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: pet jun 03, 2005 7:20 pm
Postovi: 310
meya je napisao/la:
Pozdrav,

Nedavno sam se vratila iz kontrole za moje stanje i desilo se" cudo". Moj Cancer (cervics cancer) je 3 stadiuma nazad tako da stanje, nije tako opasno sada. Posle 4 operacije i posle svaka operacija pogorshano stanje, nisam htela sledecu, nisam primala ni hemoterapiju, samo sam skupljala informacije primenjivala na sebi i desilo se shto se desilo. Nisam se potpuno izlecila ali kroz sledecih meseca nadam se da ce se sve srediti. Kad napishem sve shta sam radila, radila sam puno tako da neznam shta je djelovalo, podelicu to sa vama da neko drug procita moje iskustvo i usmeri svoju energiju na pronalazenje na svoje reshenje.

HVALA PUNO NA VASIH COMENTARA I ULOZENI TRUD DA UOPSHTE PROCITATE MOJ POST.

POZDRAV
MAJA MAKEDONIJA



Drago mi je što ide nabolje i dalje želim ti brz oporavak =D>

Bilo bi mi jako drago da napišeš kad stigneš tvoju "terapiju" :)


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: pet feb 03, 2006 10:51 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: pet jun 03, 2005 7:20 pm
Postovi: 310
Jack987 je napisao/la:
Stara narodna kaže: "U zdravom tijelu - zdrav duh"!

Mislim da je to totalna dezinformacija i iskrivljenje da bi se spriječio duhovni razvitak radi - brige samo o svom materijalnom tijelu! Jer se time zapostavlja duhovna komponenta!

Jer ako su duša i duh - "čisti" i u redu - onda je i tijelo ( materijalno ) također u redu i balansirana je kemija svih supstanci unutar njega.

Dakle, to bi trebalo glasiti otprilike:

Zdrav duh - zdravo i tijelo!!!

:wink:


Pa Jack, malo kasnim sa odgovorom...
Imaš pravo, a to su već tvrdili u staroj Grčkoj, u doba Sokrata (a možda i prije). U našem dobu, koje materiju cijeni daleko više nego duh, ova "obrnuta" izjava tako karakteristična...
Bravo za tebe jer si sam to shvatio...ja sam morala čuti - razmisliti - usvojiti. Ali, dobro, nismo svi isti 8)


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: sub feb 04, 2006 12:14 pm 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: uto nov 09, 2004 3:20 pm
Postovi: 235
Hm...zdrav duh u zdravom tijelu. To stoji.
Ali treba znati da je sjeme duha u nama, a zbog kojeg smo svi mi ovdje kako bi ga oživjeli, drugačije prirode, jedne sasvim druge prirode nego što je ovo naše materijalno tijelo.

E sad, kad se sjeme duha budi u nama, mi moramo biti inteligenti. Samovoljnim, samopotvrđivačkim postupanjem i neusklađenošću s buđenjem tog djelića 'boga' u nama, odnosno s buđenjem nas istinskih samih, mi sami sebi nanosimo bolest.
U današnje vrijeme jak je impuls tog zova za buđenjem(otuda su i ove stranice nastale), ali zbog neodgovarajućeg odaziva, zbog toga 'što ima uši a ne čuje' svijet trpi tolike patnje koje si u biti sam sebi nanosi.

Ali bolest ipak nije tu kao kazna nego kao milost. Ona nam može pokazati što je uistinu važno i neprolazno, a što nevažno i prolazno za što smo toliko vezani, što nas je zapravo i uvelo u bolest.

Mi možemo za ozdravljenje tijela koristiti svakakve metode: od klasične medicine, do alternative medicine, i fizički mi možemo ozdraviti. Ali to nije istinsko ozdravljenje.
Samo kad istinski ozdravimo, a to je kad probudimo i oživimo 'istinsko ja', 'boga u nama' čije sjeme mnogi od nas nose, možemo reći da smo zbilja zdravi.

Ali dok nismo došli do tog momenta, mi i te kako moramo paziti na svoje tijelo. Jer ono nam je alat s kojim treba da obavimo posao buđenja samih sebe.

Ne znači da ako ne pucaš od zdravlja da nešto s tvojim duhom nije u redu. Dapače, to čak može značiti da je buđenje istinskog duha u tebi uzelo maha. Jer staro se buni, a NOVO dolazi :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: ned feb 12, 2006 11:37 pm 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: uto dec 06, 2005 8:06 pm
Postovi: 43
Lokacija: Nis
Pozdrav svim ucesnicima foruma rasu ,galaksiji ,jack 987,....,teme su odlicne a sagovornici pravi.I ja sam se * probudio* pre skoro 9 godina posle jednog nemilog dogadjaja koji je iz osnova promenio moj zivot .O tome u nekom drugom postu .Prosao sam od Rike Zaraji ,biblije, Rudolfa Stajnera ,i na kraju Gurdjajeva ,mada vidim da u diskusijama zapostavljate Uspenskog koji je sa svojim radovima isto tako znacajan. Medjutim tema o kojoj je ovde rec nije ukljucila lekovita svojstva hlorofila tacnije psenicne trave skojom eksperimentisem vec duze vreme i imam sjajne rezultate.Ovde bih pomenuo fantasticnu Ann Wigmor koja je dalajedan fantastican doprinos alternativnoj medicini ako se ona tako moze nazvati .Cuda koja cini hlorofil su fantasticna a obilje materija koje sam preveo na ovu temu to i u praksi potvrdjuje.Za sada samo toliko jer mi je ovo prvo ukljucenje na bilo koji forum.Ako nekog interesuju price o hlorofilu ,rado cu mu ih pruziti. Do skorog javljanja.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: pon feb 13, 2006 12:00 am 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen/a: pet dec 03, 2004 6:40 pm
Postovi: 6376
Lokacija: 3rd density Earth, Zagreb
Vojkane, dobrodošao!

Pa daj napiši nešto o tome, možemo otvoriti novu temu, nije problem, možeš to i sam... New topic...

Pa ako imaš neke tekstove o klorofilu kao lijeku, dapače - samo copy - paste ono što bi moglo biti najzanimljivije!

Ako što treba - samo pitaj!

:wink:


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 146 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju.


Powered by phpBB © 2010 phpBB Group
BH (BIH) by Šehić Nijaz