Sada je: pet mar 29, 2024 3:47 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 1157 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 58  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: sub dec 01, 2007 1:06 am 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: ned okt 28, 2007 8:53 pm
Postovi: 75
Gogo, bravo za tvoj sjajni i duhoviti post !
Dokle si ti stigao sa svojim vozilom ? Je si li ga možda već
nekad napuštao ? Ja sam nažalost tek u fazi otvaranja
prozora i vrata .
Pozdrav, Semjase.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: ned dec 02, 2007 10:47 pm 
Offline
Početnik

Pridružen/a: pon nov 05, 2007 1:03 pm
Postovi: 20
Lokacija: Skopje
Odgovor Semjase
Kada bih odgovorio dokle sam stigao, pola onih koji citaju ovo poceli bi da me pljuju, a pola njih bi gledala u mene kao cudo. Ja nisam ni cudo ni nesto posebno. Za sebe kazem da ne postojim, ja sam praznina koja kad kada zavibrira i zgusne se u neku formu. Ja nisam ta forma, ja nisam ovo telo. Ponekad se pitam zasto se vracam u ovom vozilu koje sputava i stalno ponesto zahteva.
U ovom vozilu su tri zasebna sveta
Zivotinjsko
Covecko
Bog
Zivotinja u ovom vozilu stalno nesto zahteva da se ispune strasti
Covek u ovom vozilu stalno nesto mentalaci, sudi i komplicira
Bog u meni samo ceka.
MOja filozofija zivota je:
Hranim Zivotinju u meni da me ne pojede
Coveku u meni dam posao da ne poludi
A,ja
Ja uzivam
Zelim da svako bar na trenutak iskusi mir, Sam-adi. Kada covek izadje iz vozila i kada se vratimoze shvatiti zasto su Bogu-mili govorili da je telo zatvor.
Preporucujem Film "Tajnata Kniga" ali ako gledate film, gledajte ga barem 7 puta da bi shvatili nesto. Ja sam gledao preko 40 puta i jos nalazim nove stvari. Film Govori o Bogumilima.
Drugi film koji preporucujem je "Susreti sa izuzetnim ljudima", autobiografija Gurdjieva.
Semjase preporucujem da vezbas da izpraznis um da bi ostala bez misli.
Kada je covek bez misli, onda je bez ogranicenja i onda je u dirktnom kontaktu ili iskustvu sa univerz-umom. Onda dolazi In-spiracija vdahnovenie i to direktno sa izvora sviega.
PO zdrav


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: čet dec 13, 2007 11:10 pm 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen/a: sri maj 24, 2006 8:12 pm
Postovi: 1517
Kopija nekoliko postova sa topica o "strahu". Mislim da dobro pristaju uz gnostiku:

Om:
Citat:
Citira:
Kad netko iznenada vikne buuuuuuuu u mraku, iza vas, nema tog znanja koje vas može spasiti od trenutne navale straha. Iznenadni prasak, zvuk, škripa kočnica, sve vam to u trenutku diže kosu na glavi, a strah vas preplavi kao plima. Srce vam počne lupati u grlu. U tom renutku vaš racionalni um ( neokorteks ) ne funkcionira. On je tog trenutka u blokadi. To traje trenutak dva, a onda čovjek ponovo uspostavi ravnotežu ali ostaje gorak okus predhodnog trenutka. Odgovornost za strah od kojega nas ni znanje ne može spasiti snosi limbički dio mozga, kojega mnogi nazivaju još i primitivnim djelom mozga. Strah, spavanje, seks, disanje, otkucaji srca, glad, šesto čulo, pozitivne i negativne emocije, neverbalna komunikacija itd. Sve to kontrolira primitivni dio mozga. I ono što je najbolje je da informacija iz vanjskog svijeta nekoliko puta brže dolaze do primitivnog dijela mozga nego do neokorteksa.


Iz civilizacijskog (obrazovnog) ugla ovaj komentar ima puni smisao. Međutim, na jednoj od međustepenica samorazvoja samosvijesti pojavljuju se manifestacije koje se ne uklapaju u intelektualne šeme rasuđivanja kao što je na primjer ova iz citata.

Kada ličnost u svom razvoju dostigne određeni stepen trajnog unutrašnjeg mira, mijenja se odnos prema strahu. Taj odnos nije intelektualne prirode, već fiziološko-psihološke čija praktična strana kroz protivrječnosti isključuje intelektualni koncept opisa kojeg prezentira citat. Kada bi to bila jedina protivrječnost u smislu civilizacijskog opisa straha, ličnost bi najvjerovatnije pokušala u okviru tog civilizacijskog znanja tražiti smisao tih novih iskustava. Međutim, protivrječnosti i iz drugih manifestacija (unutrašnjeg mira) isključuju u tom periodu samorazvoja intelektualni koncept logičkog razmišljanja.

Jedna od manifestacija početne faze stvaranja trajnog unutrašnjeg mira je doživljaj iznenadnog zvučnog udara (,,buuuuuuuu u mraku, iza vas,,) u usporenoj formi u obliku grmljavine. Proporcionalno produžetku vremena trajanja tog doživljaja, slabi i intenzitet šoka koji se u tom trenutku osjeća kao blaga nelagodnost. Pri tome se ne prekida kontinuitet svijesti koji se u običnim okolnostima prekida šokom. To je ujedno i jedna od manifestacija usporavanja osjećaja trajanja vremena koje je najvjerovatnije posljedica veće brzine misanih funkcija ( frekvancije protoka informacija).

U nastavku razvoja trajnog unutrašnjeg mira, osim veće brzine razmišljanja, percepcija se proširuje kroz pažnju na neuporedivo više detalja koji se istovremeno i harmonično uklapaju u misaoni koncept. Ako se uzme u obzir i kontrola misli, osjećanja i postupaka, takav koncept razmišljanja predviđa (u formi određenog osjećaja) neprijatnosti koje bi mogle proizvesti nekontrolisani strah. Moglo bi se reći, da unutrašnji mir proizvodi mehanizam koji kroz prevenciju spriječava uzroke iznenadnom nekontrolisanom strahu. Svaka situacija koja bi mogla proizvesti nekontrolisani strah se u munjevitom impulsu nameće kao konkretan osjećaj, i ličnost shodno toj situaciji reaguje na najbolji mogući način. Brzina razmišljanja u tim i isličnim situacijama je munjevita u odnosu na običan tok misli.

U kasnijoj fazi, kada ličnost dostigne ,,zrelost,, unutrašnjeg mira, sve te manifestacije gube naročiti smisao zbog egzistiranja u relitetu (u tom životnom trenutku) koji odgovara njenim duhovno-materijalnim osobinama u kojem ne postoje ni uzroci ni posljedice strahova.

Ranije se u ovoj temi spominjao strah od gubitka najbližih. Jedna od prvih lekcija samorazvoja svijesti je ,,sahrana svojih najbližih,,. Iz civilizacijskog ugla koji sadrži moralni i kulturni koncept razmišljanja je ta osobina stanja svijesti nepojmljiva. Pogotovo kada se pokuša prezentirati svojim najbližim. Da, gubitak svojih najbližih se uopšte emocionalno ne preživljava. Intelektualna svijest to može tumačiti kao kontrolu svojih emocija. Međutim, u takvim stanjima nema emocija koje bi se kontrolisale. Ovaj obrazac stanja svijesti nije samo prisutan kada su u pitanju njegovi najbliži, već i kada je i on u pitanju, i sve ostalo oko njega. Bez obzira šta on izgubi, on je uvijek emocionalno izvan tih posljedica.

Razlozi eliminacije sraha od gubitka najbližih se u raznim školama različito prezentiraju. Ovom prilikom je najprikladnija opcija preko Generalnog zakona:

Ta osobina emocionalnog nereagovanja ima puni smisao kada se ličnost susretne ,,oči u oči,, s Generalnim zakonom koji doslovno tjera ličnost nazad u prijašnje stanje svijesti. Iskustvo je pokazalo da Generalni zakon reaguje na emocije. Kada ličnost u procesu stvaranja unutrašnjeg mira umanji isijavanje negativnih emocija, poslije izvjesnog vremena se aktivira Generalni zakon u smislu korekcije. Ako je karakter ličnosti prije ulaska u stanje trajnog unutrašnjeg mira bio ,,borac za vlastitu egzistenciju,, u borbi protiv nepravde prema njemu, onda su posljedice reakcije Generalnog zakona vrlo neprijatne. To je u pravom smislu mašina koja udara u najslabije tačke psihološke konstrukcije ličnosti. U tom periodu jedna od zadnjih ,,kaznenih,, mjera je i (tragičan) gubitak svojih najbližih. Zbog toga, ne postoji bolja zaštita svojih najbližih od njihovog ,,pokopavanja,,. Prirodna smrt najbližih za ličnost predstavlja ispit za prezentaciju tog novog stanja svijesti, a koji je istovremeno informacija Generalnom zakonu o psihološkom stanju ličnosti. Kada se ličnost susretne sa okolnostima pod kojima joj nestaju predmeti uz koje je bila emocionalno vezana, onda ona ozbiljno uzima u obzir i mogućnost gubitka najbližih. Svaki takav napad je prividna kazna koja u stvari predstavlja ispit u smislu svjesnosti svojih negativnih emocija i istovremeno stvorene namjere da te emocije nestanu.

Svi ti napadi Generalnog zakona imaju koincidencijalni smisao. To znači da oni djeluju iz nesvjesnog dijela ličnosti, i kao takvi su nepredvidivi. Može se posumnjati da iz tog dijela podsvijesti dolaze i nedefinisani strahovi koji su prateća manifestacija depresije. Naučna medicina tumači takva stanja kao posljedicu hemijskih poremećaja. Međutim, iz perspektive kroz iskustvo, teško je utvrditi šta je čemu uzrok. Da li poremećaj u hemiji proizvodi psihološke poremećaje, ili psihološki poremećaji uzrokuju hemijske promjene u organizmu? To što određene hemijske supstance mijenjaju stanje svijesti nije dokaz o uzroku nastanka neodređenih strahova. Manifestacije deprsije se takođe otklanjaju razvojem samosvjesnosti pod uslovom da takva ličnost stvori (odlučnu) namjeru da izađe iz takvog mučeničkog stanja kroz sudbinski kanal, a ne kroz medicinski tretman koji se bavi isključivo mjenjanje stanja svijesti hemijskim sredstvima. Prvi korak izlaska iz takvog stanja je stvaranje odgovarajučeg realiteta koji bi u praktičnom smislu oslikao stvarnost prema intelektualnim, a ne moralnim i kulturnim vrijednostima.

Iz ovog navedenog se može zaključiti da su strahovi manifestacija određenih trajnih stanja svijesti i da su kao takvi podložni promjenama i eliminaciji.

Ovaj tekst o strahu istovremeno ukazuje na vrlo čestu upotrebu pojma Znanje kojem se neprekidno daje intelektualni logički smisao, a koji takvom prezentacijom eliminiše njegov praktičan značaj. Poslije ovog iznesenog praktičnog iskustva vezanog za strahove, teško je odrediti pravi smisao komantara:

Citat:
Dakle postoji strah koji se može pobijediti znanjem ali postoji i onaj koji se ne može pobjediti znanjem.


Pozdrav.

fingolfin:

Citat:
Ranije se u ovoj temi spominjao strah od gubitka najbližih. Jedna od prvih lekcija samorazvoja svijesti je ,,sahrana svojih najbližih,,. Iz civilizacijskog ugla koji sadrži moralni i kulturni koncept razmišljanja je ta osobina stanja svijesti nepojmljiva. Pogotovo kada se pokuša prezentirati svojim najbližim. Da, gubitak svojih najbližih se uopšte emocionalno ne preživljava. Intelektualna svijest to može tumačiti kao kontrolu svojih emocija. Međutim, u takvim stanjima nema emocija koje bi se kontrolisale. Ovaj obrazac stanja svijesti nije samo prisutan kada su u pitanju njegovi najbliži, već i kada je i on u pitanju, i sve ostalo oko njega. Bez obzira šta on izgubi, on je uvijek emocionalno izvan tih posljedica.


Sasvim je moguce da ja nisam dobro razumio ono sto si htio reci ovim ali po meni, tj. na nacin kako ja licno gledam na ove stvari, ovo sto si rekao mozda i nebi bilo optimalno rjesenje za takvu situaciju.
Ukoliko si pod "emocionalnim ne preživljavanjem" gubitka najblizih podrazumijevao jedno nadasve vise stanje svijesti od onog u kojem se trenutno sada nalazimo onda bih se i mogao sloziti, medjutim ukoliko smatras da covjek u tim prilikama nebi trebao dozivljavati apsolutno nikakve emocije onda se meni cini da to i nebi bilo najsretnije rjesenje.
To vise stanje svijesti koje sam pomenuo bi bilo ono koje bi nam omogucavalo nesmetan i trajan kontakt sa nasim visim centrima, prije svega nasim visim emocionalnim centrima. Imajuci to u vidu ne vidim razlog zbog cega ne bismo dozivjeli i prozivjeli u takvim trenucima (gubitka nekog od najblizih) odgovarajuce emocije koje dolaze iz nasih visih centara.
U suprotnom imam osjecaj da bismo se ponasali u najmanju ruku kao roboti ili zombiji, sama cinjenica da u nekim situacijama ne reagujemo u skladu sa vazecim drustvenim i moralnim normama (citaj: mehanicki i nesvjesno) ne znaci i da smo duboko zakoracili u proces samospoznaje i samosvjestavanja.
Za mene licno emocije predstavljaju jako bitnu "kategoriju" mog sveukupnog postojanja, i ako u nekim trenucima uspijem da pod uticajem nekog znanja koje sam usvojio tokom svog rada na samospoznaji u tolikoj mjeri prosirim svoju svijest i percepciju da prije svega ne reagujem mehanicki i nesvjesno u tim momentima, to ne znaci da u takvom visem stadijumu (hipoteticke) samosvijesti koju sam (hipoteticki) ostvario necu osjecati odredjene emocije koje poticu iz mojih visih emocionalnih centara.

Kazem opet, sasvim je moguce da sam krivo shvatio ono sto si govorio ovdje ali ovo je otprilike neko moje razmisljanje o tim stvarima.

Arja:
Citat:
Ta osobina emocionalnog nereagovanja ima puni smisao kada se ličnost susretne ,,oči u oči,, s Generalnim zakonom koji doslovno tjera ličnost nazad u prijašnje stanje svijesti. Iskustvo je pokazalo da Generalni zakon reaguje na emocije. Kada ličnost u procesu stvaranja unutrašnjeg mira umanji isijavanje negativnih emocija, poslije izvjesnog vremena se aktivira Generalni zakon u smislu korekcije. Ako je karakter ličnosti prije ulaska u stanje trajnog unutrašnjeg mira bio ,,borac za vlastitu egzistenciju,, u borbi protiv nepravde prema njemu, onda su posljedice reakcije Generalnog zakona vrlo neprijatne. To je u pravom smislu mašina koja udara u najslabije tačke psihološke konstrukcije ličnosti. U tom periodu jedna od zadnjih ,,kaznenih,, mjera je i (tragičan) gubitak svojih najbližih. Zbog toga, ne postoji bolja zaštita svojih najbližih od njihovog ,,pokopavanja,,.

Haj, Om! Welcome back!
Generalni zakon: u raznim skolama se drugacije naziva, licno jos uvek ne mogu da razresim dilemu da li dolazi iz nasih nesvesnih procesa, ili je rec o nekom hiperdimenzionalnom uticaju, ali u jednom trenutku na putu zaista mozemo da uocimo njegovo delovanje: entropijska sila, koja se aktivira sa ciljem da izvrsi 'korekciju' i licnost vrati u predjasnje stanje.

Dobro povezivanje sa stvaranjem unutrasnjeg mira i smanjenjem isijavanja negativnih emocija. Korekcija bi onda isla u smeru dovodjenja licnosti u stanje u kome ce nastaviti da obezbedjuje potrebne kolicine negativnih emocija – da li za ‚telo boli’, kako ga naziva Tol, parazitski entitet u nama koji se hrani nasim ‚bolom’, ili za nekog drugog, je posebno pitanje . O cemu god da je rec, buduci da registruje ‚slabe tacke’ podlozne napadu preko emocija ili tacnije emocionalne zakacenosti, to je i putanja po kojoj ce se njegovo delovanje realizovati. Tako se ovo delovanje moze ispoljiti i preko onih koje volimo, do kojih vode nase emocije. Na to si mislio da je najbolja zastita bliskih osoba njihovo 'pokopavanje'?

Kada malo bolje razmislim, mozda mozemo reci da strah od gubitka najblizih zaista nije toliko strah za njih same, koliko strah od bola koji cemo mi sami osecati ako ih izgubimo. Ne zvuci lepo i nije nam bas lako da to sebi priznamo.

Mozda: Voleti ih, a pri tome ne biti emocionalno zakacen. Uf ... Niko nije ni tvrdio da je cela prica laka.
Zameniti brigu za njih verom u njihovu slobodu i cistom radoscu zbog njihovog postojanja.

Citat:
To je u pravom smislu mašina koja udara u najslabije tačke psihološke konstrukcije ličnosti.


I bas zato mislim da nam delovanje Generalnog zakona, koliko god bilo neprijatno, moze osvetliti te slabe tacke, energetske crne rupe, ops mehanizme, kako hocete.

Naravno, ako uspemo da svoj ‚bol’ ne odbolujemo samosazaljivo, vec ga iskoristimo kao svojevrsnu kulu svetilju.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: ned dec 16, 2007 10:29 am 
Offline
Početnik

Pridružen/a: pon nov 05, 2007 1:03 pm
Postovi: 20
Lokacija: Skopje
Govorimo o Gnosticizmu, a trebalo bi najpre da shvatimo sta je u stvari gnosa
Neke cike sa mudrim glavama i cinovima ili titulama a-kade-mi-je, kazu da gnosa dolazi iz grcke reci gnoza = znanje
Ja ne znam grcki ali zato razumem rec Go-nosa, to je ono koje nosimo izvorno. To nije nesto koje mozemo nauciti, steci ili postici.
To je ono koje nosimo eonima i ne trebamo nista uraditi da bi bili u tome, mi jesmo u tome u gnozi ili u onome koje nosimo sobom UVEK.
Mi smo Bogovi koji su poceli da igraju neku igru, zato sto im je bilo dosadno a svaka igra podrazumeva ogranicenja, teren, vreme i cilj.
Kreator igre ima najvecu slobodu posto on kreira igru.
Sudija u igri je tu da bi se igralo po pravilima koje je definisao kreator.
igraci mora da se draze pravila igre inace dobiju penal ili kazneni poen.
Igra se igra na terenu, u vremenu i ima cilj.
Postoji i publika ili navijaci, oni bi hteli igrati ali nemogu zbog bla bla bla ...
Bogovi poceli se igrati i ....
Zaboravili se u igri
Posto igra zahteva puno ogranicenja, a malo zadovoljstva, sve vise postaje zatvor u kome igraci sve vise pate.
Da bi prevazisli patnju Bogovi treba samo da se sete ko su i sta su.
Kada se to desi, deo secanja se vrati i zato kada neki igrac spozna ko je, on je iznenadjen, nekada se smeje ko lud, nekada place, a ponekad oboje.
Po zdrav svima i puno svetlosti zelim svima nama u ova mracna vremena na raskrscu.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: ned dec 16, 2007 2:47 pm 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: ned jun 18, 2006 3:19 am
Postovi: 120
Citat:
Citat:
Jedan od načina eliminacije strahova kroz proces samorazvoja može ići kroz eliminaciju negativnih emocija. Taj proces ne ide preko ,,popisa strahova,, kako ih neke škole preporučuju, već od zajedničke emocionalne podloge. U tom se procesu učenik nalazi direktno pred obavezom da svaku misao koja proizvodi negativnu emociju registruje i istovremeno je zamjeni nekom drugom neopterećujućom. Time se eliminišu destruktivne misli koje proizvode negativne emocije među koje spada i strah.

Eliminaciju negativnih emocija ili njihovih uzroka? Sta je vaznije? I sta znaci kad eliminisem neku negativnu emociju a uzrok njenog ispoljavanja je i dalje ostao da postoji? Sta sam ucinio? Ja mislim nista. Samo ce se nakon izvjesnog vremena pojaviti neka sledeca negativna emocija i ja cu nastojati i nju da eliminisem i tako cijeli svoj zivot. I sta cu na kraju spoznati, izgleda nista.

Do prije nekoliko godina sam se bavio jednim izuzetno zahtjevnim i napornim sportom, i jedne prilike sam se spremao za neko takmicenje ali sam imao gadnu povredu lakta. Otisao sam kod jedne doktorice i objasnio joj da moram nastaviti sa teskim treninzima ako hocu da izadjem na takmicenje a ne mogu jer me uzasno boli lakat. I ona mi je svako nekoliko dana davala tkz. "blokade", tj. ubrizgavala mi neke injekcije u podrucje lakta nakon cega bi sve utrnulo i ja sam mogao da vjezbam bez problema. Kad se sve to zavrsilo meni je ostao bolestan lakat, ili bolje receno razvaljen, sa pokidanim ligamentima i potrosenom hrskavicom. Blokade me nisu bile izljecile vec samo naskodile i ostavile trajne posljedice po taj dio tijela.


Fingolfin, oprosti, nisam te shvatio u tom citiranom komentaru. Uporedba sa povredom lakta me zbunjuje. Možeš li dati prikladnije objašnjenje koje sadrži primjere emocija?

Pozdrav.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: ned dec 16, 2007 3:52 pm 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: pet dec 02, 2005 11:54 pm
Postovi: 742
Citat:
Fingolfin, oprosti, nisam te shvatio u tom citiranom komentaru. Uporedba sa povredom lakta me zbunjuje. Možeš li dati prikladnije objašnjenje koje sadrži primjere emocija?


Oprosti, sad ti mene zbunjujes. Mozes li ti dati prikladnije objasnjenje sta znaci "prikladno" u ovom konkretnom slucaju?


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: pon dec 17, 2007 12:13 am 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: ned jun 18, 2006 3:19 am
Postovi: 120
Citat:
Oprosti, sad ti mene zbunjujes. Mozes li ti dati prikladnije objasnjenje sta znaci "prikladno" u ovom konkretnom slucaju?


Ne mogu da u okviru rasprave o emocijama sadržajno i logički povežem moje iskustvo sa emocijama i tvoje iskustvo sa povredom lakta.

Pozdrav.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: sub jan 12, 2008 2:47 am 
Online
Administrator
Avatar

Pridružen/a: sub jan 24, 2004 11:24 am
Postovi: 4204
Napadi i odbrana



U istočnoj gnostici je poznato to da kad tragaoc krene na Put, odnosno, kad još počne da mu se primiče onom prilaznom stazom, on će se automatski naći na udaru tzv. ‘generalnog zakona’. Razlog za to je što on tada prestaje da obavlja ulogu baterije za matriks (4D OPS) ili prestaje da bude “hrana za mjesec” (Gurdjijev). U gnostici se ovaj ‘fenomen’ napada predstavlja ‘mehaničkim’ jer stvarno izgleda tako na prvi pogled, međutim, u nekim metafizičkim krugovima se on sve više smatra ‘hiperdimenzionalnim,’ zbog cijele jedne palete sredstava i načina kako se on manifestuje, uključujući i tzv. koincidencije i sinhronizacije. U suštini, tu se radi o jednom pokušaju vraćanja odbjegle ovce natrag u tor ili o njenom izbacivanju iz kolosjeka.

Nadalje, čovjek koji izlazi izvan domena ‘generalnog zakona’ postaje opasnost za ‘matriks’ i time što ima potencijal da povuče i druge za sobom, pa mu se na neki način posvećuje “specijalna pažnja”. Naravno, ‘kvalitet’ napada i kvalitet odbrane uveliko će zavisti od toga koliko je čovjek odmakao na Putu svog ezoteričkog razvoja.

Veoma je teško predstaviti sve ono čemu se možemo naći izloženi a pogotovo sve modalitete odbrane, jer je svaka situacija na neki način specifična i svako od nas ima svoje individualne lekcije koje mora da nauči, tako da ću ovdje pomenuti samo neke osnovne elemente ove problematike.

***

Većina “napada” dolazi kroz nas same jer smo mi glavno poprište bitke, međutim, oni dolaze i izvana, ali opet uglavnom preko ljudskih bića koja služe kao alatka i sredstvo za njihovo izvođenje, jer oni u stvari većinom reaguju na podražaje koji obićno dolaze sa gornjeg ‘sprata’ (ili iz 4D OPS oblasti).

Postoji i neki ritam u svemu tome, pa zato mislim da teorija o onome Zakonu Broja Sedam prilično dobro drži vodu bez obzira na to što zvuči “mehanički”. Postoje i neki znakovi koji prethode napadima isto kao i znakovi koji prethode oluji. Tu se onda javlja problem njihovog pravilnog očitavanja jer nije preporučljivo ni stalno zvoniti na uzbunu, odnosno, duvati na hladno.

Kod napada se čovjek obično ne nađe izložen jednom ‘talasu’, oni često kao da dolaze sa svih strana sinhronizovano, ne bi li ga potopili. Ukoliko smo ostali na površini nakon napada, onda obično slijedi jedan miran period sve do sljedećeg. Tada bi trebali biti i pametniji za jedno iskustvo, odnosno - svjesniji.

**

Vektori

Ovdje se radi o silama koje ne moraju da imaju direktno destruktivno dejstvo, nego im je suština u tome da utiču na ‘tragaoca’, tako što mu mijenjaju pravac kojim se kreće. Ulogu ‘vektora’ može da igra neka individua, grupa ljudi ili događaj.

slika

Vektori često djeluju ‘suptilno’, odnosno, teško ih je primjetiti. Nakon što promijene čovjeku pravac kojim se kreće, ukoliko on to primjeti, on to može pogrešno tumačiti nekom ‘evolucijom’, dok se u suštini može raditi o devoluciji ili jednostavno, - vrćenju u krug.

slika

slika

Tako, nakon dejstva vektora čovjek je često nesvjestan da mu je ovaj promijenio pravac i da u međuvremenu skrenuo u ‘slijepu ulicu’. Ako ništa drugo, to može da ga košta izgubljene energije i vremena.

Postoje tri principa, kad se o napadima radi:

1. Uvijek očekuj napad
2. Upoznaj njegov modalitet (način sprovođenja)
3. Znaj kako da mu se suprostaviš

Međutim:


1. to se u praksi ne bi trebalo pretvoriti u paranoju (čovjekova predostrožnost mora biti zasnovana na Znanju). Strah od neke zamišljene opasnosti tjera nas na poduzimanje konkretnih mijera.

2. kod očitavanja znakova i ‘modaliteta’ napada moramo koristiti maksimalno vlastitu pronicljivost ili razboritost (što je opet u vezi sa nivoom svjesnosti) jer neželjene posljedice mogu nastati i usljed pogrešnog očitavanja znakova, isto kao i kod neprimjećivanja na vrijeme određenih znakova ili modaliteta stvarnog napada. Mi smo po prirodi skloni projiciranju. Ukoliko mislimo da smo pod napadom a nismo, pa usljed toga reagujemo na određeni način, sama naša (bespotrebna) reakcija može prouzrokovati negativne posljedice.

[Razvoj lične pronicljivosti je jedna centralnih tema ezoterike. Uz pomoć pronicljivosti razlikujemo, - istinito, od - lažnog.]

Ako ništa, onda samo uzalud trošimo vrijeme i energiju. Nadalje, kod prepoznavanja znakova napada situaciju ponekad komplikuje i to što neki od njih, da tako kažem, mogu biti – “hiperdimenzionalni”, tj. postoje, mogu se vidjeti ali su neopipljivi. Ne možeš nikome pokazati prstom na njih, niti ih ikome drugom dokazati kao takve. To mogu biti neke čudne ‘sinhronizacije’ gdje se čovjeku nekoliko ljudi ili događaja odjednom natovari na leđa. Tu se mahom radi o individuama sličnih frekvencija koje su ‘uključene odozgo’ da timski odrade određeni posao. Dovoljno je da jedan od njih odsvira početnu notu i svi oni koji rade na sličnim frekvencijama naći će se u rezonanciji s njom i automatski se povezati i uključiti. U nekim slučajevima dolazi i do naizmjeničnog dešavanja određenih nezgoda koje su naizgled nepovezane a mahom služe za odvraćanje pažnje, crpljenje energije i skretanje s puta žrtve napada.

3. Kod uspješnog suprostavljanja napadima, jedino što može da igra važnu ulogu je Znanje, koje je opet povezano sa nivoom svjesnosti. (Zaboravite zamišljanje kojekakvih “ljubičastih balona”). Mislim da nema napada na neku individuu za kojeg ta individua nije na neki način spremna, odnosno, sposobna da mu se odupre. To naravno ne znači da će ona istovremeno i uspjeti da mu se odupre. Vrsta napada je često povezana sa razvojnim nivoom svijesti individue koja je cilj napada. ‘Hiperdimenzionalni’ napadi kao da su skrojeni tačno po mjeri individue na koju se odnose, uzimajući u obzir sve njene slabosti i mane. Ciljaju tamo gdje je čovjek najslabiji i u za njega najgore vrijeme.


Dakle, čovjek može biti napadnut kroz samog sebe a može biti napadnut i od strane drugih. (Depresija, apatija, anksioznost itd. takođe mogu biti simptom napada.) U vezi s vanjskim napadima, moramo imati na umu da svako može poslužiti kao “sredstvo za napad”. Ta vrsta napada se najviše odvija preko ljudi iz naše blizine. Napadi ‘kroz samog sebe’ obično se odvijaju usljed dejstva nekih ‘agenasa’ na čovjekove ‘niže centre’, mada se oni slično aktiviraju takođe usljed napada izvana.

Kao rezultat napada čovjek obično zapada u tzv. stanje konfluencije ili meteža ‘donjih centara’ (motornog, emocionalnog i intelektualnog). Posljedica tog stanja je navala negativnih emocija. Ukoliko im se čovjek prepusti, one će nadalje inicirati i regulisati njegove reakcije koje će u većini slučajeva biti pogrešne.


***

Napadi od strane ‘generalnog zakona’ su prilično široka tema jer se javljaju u jednom širokom dijapazonu i čine se kao da su skrojeni tipično za individuu na koju se odnose.

Prvo imamo kojekakve nezgode koje se tu i tamo dešavaju a onda uticaje onih oko nas koji nas pokušavaju izbaciti s kolosijeka, mada često i nesvjesno. Ovo drugo se može podijeliti u nekoliko grupa:

1. napadi od stane bliskih osoba, koji se mogu nazvati ‘friendly fire’ (prijateljska vatra). Ovo ‘friendly fire’ nije naravno nikako za potcjenjivanje, jer ti napadi mogu biti destruktivni isto onoliko koliko i oni koji dolaze s neprijateljske strane. Nekad su i daleko opasniji jer pored toga što oni mahom dolaze ‘s leđa’ (članovi naše porodice, bliski prijatelji i rodbina) a tu imamo i snažnu “emocionalnu komponentu”. Ti ljudi su nam dragi i ne bi željeli da ih izgubimo, niti da ih povrijedimo a istovremeno, ni da manipulišemo njihovu “slobodnu” volju. (Bez obzira na to što oni djeluju u skladu sa impulsima koji dolaze izvana)

2. napadi od strane drugih ljudi iz generalne populacije

3. napadi od strane 4D OPS sila, koji često ukljucuju i tzv. indirektne napade, ili napade na osobe koje su nam bliske (kao npr. na članove naše porodice); ovdje spada i kvarenje električnih uređaja kao npr. eratično ponašanje kompjutera, sijalica u kući, nestajanje dokumentacije, pa čak i fizičke otmice i likvidacija ljudi. Ovu poslednju opciju oni navodno izbjegavaju koliko god mogu jer u tom slučaju i OPS sile moraju snositi određene konsekvence na svojoj ravni postojanja. S druge strane, one koji su malo više odmakli na tzv. ‘Putu’, nije toliko lako neutralizirati.

***

Što se kojekavih ‘nezgoda’ tiče, one se većinom mogu preduprijediti svjesnošću a kad se dese, prvo pitanje koje si čovjek treba postaviti je: Šta ja mogu naučiti iz toga? Da li je ovo stvarno samo sklop slučajnosti ili sam mogao nešto učiniti da bih to preduprijedio. Postoje i situacije, pogotovo kad se radi o sinhronizovanim slučajevima (pod dejstvom ‘Generalnog Zakona’ – gnostika), da nam jedino preostaje da plivamo niz maticu koja nas je zahvatila i gledamo kako da se održavamo na površini, trudeći se da izbjegavamo stijenje u rijeci ako već ne možemo isplivati odmah na obalu; i istovremeno čekajući na onaj tren kad će nas voda nanjeti na neko zgodno mjesto, odakle ćemo se moći izvući napolje.

Međutim, postoje i slučajevi kad se nezgode u aranžmanu ‘hiperdimenzionalnih sila’ počnu dešavati onima oko nas, kako bi nam odvraćali pažnju, izbacili iz kolosijeka ili nas na neki način ucjenjivali. Tu se mahom radi o veoma perfidnim indirektnim napadima na članove naše porodice.

[Recimo, jedan od primjera bi bio cijeli niz ‘čudnih’ nesreća koji se dešavao djeci Barbare Bartholic kada je istraživala fenomen NLO-a, otmica ljudi i mutilacije životinja zajedno sa Dr K. Turner i Jacques-om Vallee-em. Uz sve to kasnije joj je bilo i prijećeno da će je ‘kancer-izirati’ (kao Karlu Turner, koja je naprasno umrla od raka dojke) ukoliko nastavi s onim što je naumila (pogledaj knjigu: Barbara, the Story of UFO Investigator; Peggy Fielding) Čini se da su oni koji zalaze na ovo područje izloženi najvećem pritisku i manipulacijama, pogotovo ako se nalaze na pravom putu. Međutim, moramo imati na umu da, bez obzira na to, većina tih ljudi su ipak tzv. “vanjski ljudi”, dakle nepovezani sa svojim višim centrima, te odatle lako i ranjivi. ]

**

Kod napada od strane ljudi, moramo imati na umu da SVAKO može poslužiti kao “sprovodnik napada” ili njegovo “sredstvo”. Čak i adamični ljudi (s individualnom dušom) u svom “normalnom” (transpersonalizovanom) stanju. S tim u vezi, osnovni način za preventivu napada predstavlja ono pravilo Gnostike, koje kaže - “kad kreneš na Put ne pričaj nikome o tome”. Naravno, ta tematika se može diskutovati s drugim ljudima koji se njome bave. Krug ljudi s kojima je čovjek u kontaktu treba se suziti na neku normalnu (optimalnu) mjeru i prema njima moramo nastupati s punim korištenjem “vanjske konsideracije”. Dakle, - prilagođavanje drugim ljudima, njihovom razumijevanju i zahtjevima, kako bi se olakšao život i sebi i njima. Ovo ponekad traži ne samo dosta energije i vremena, nego i znanja. Tu energiju i vrijeme moramo da ulažemo čisto za održavanje mira i sklada u našoj životnoj sredini.

To u realnosti često podrazumjeva da se ponekad bukvalno moraš praviti da si ‘lud’ (transpersonalizovan) u istom stepenu kao i oni (“kontrolisana ludost”). Međutim, ni ‘izolacija’ se ne smije bukvalno shvatiti jer ništa od onog “Puta” ako nedostaje “dejstvovanje”, što često podrazumijeva neki vid interakcije s drugima. Znači, čovjek mora na neki način praktično upotrebljavati ono što zna i na adekvatan način, a da se istovremeno ne izloži direktnom napadu ‘generalnog zakona’. Naravno, to nije lako i ne postoji recept šta raditi i kako, to mu dođe nekako kao individualna stvar ili lekcija.

Jedan od ventila je i internet. Na primjer, u interakciji s drugima na forumima imamo priliku da iznesemo svoje mišljenje koje će, naravno, često biti drugačije od mišljenja većine ostalih diskutanata, na šta može uslijediti lavina iracionalnih napada, mahom u smislu poruka koje nemaju mnogo veze sa temom koja se diskutuje. Sada, kad pratimo ovu dinamiku, mi kod svog učešća apliciramo određeno Znanje, često skupljamo dodatne informacije kako bi potkrijepili neke svoje argumente, odnosno, obavljamo skup određenih aktivnosti uz pomoć kojih istovremeno izgrađujemo svoju svijest i biće. Istovremeno, imamo priliku da upotrijebimo i svoje znanje za odbranu od napada. Tako mu ta aktivnost koja na prvi pogled izgleda banalna, na kraju može da igra veliku ulogu u razvoju čovjekovog bića, kao i u potencijalnoj promjeni nabolje u realnosti u kojoj živimo (he, he, od ovog drugog nikad ne treba odustajati, mada se generalna situacija često može da čini beznadežnom).


***

Jedna od najperfidnijih hiperdimenzionalnih zamki koja često ima u sebi elemente sinhroniciteta je tzv. “sindrom padanja u sevdah”. U “pravom” momentu se pojavljuje osoba koja na prvi pogled ima sve one elemente koje smo oduvijek zamišljali. Ljubav na prvi pogled, što bi se reklo. Među prvim impresijama javlja se i ona - da se tu obavezno mora da radi o našoj “srodnoj duši”. Međutim, u realnosti se često radi o uslovljenim procjenama naših nižih centara (predatorovog uma) koje su uveliko bazirane na kemikalijama/hormonima. Situaciju inetrpretiramo na bazi ‘što je babi milo, to joj se i snilo’, ignorišući intuiciju i sve faktore koji ukazuju na suprotno. Znakove koji ukazuju na suprotno ne vidimo a sve rupe krpimo projiciranjem vlastitih deluzija na objektivnu realnost, dajući partneru sve one osobine koje cijenimo a on ih nema. Nakon određenog vremena, tragaoc se pretvara u ‘bateriju’ dok partner služi kao slamčica za crpljenje energije i prosljeđivanje nagore. A uz sve to i - vektor. Nakon određenog vremenskog perioda, tragaoc se nađe u situaciji kad se osjeća prevaren i iscjeđen kao krpa. U praksi, malo ko može izbjeći ovakvu situaciju na osnovu savjeta ili teoretskog znanja. Većini se desi da se moraju sami opržiti, da bi razumjeli lekciju. Na kraju se ispostavi da se tu vjerovatno radilo samo o jednom zgodnom OP-u ili o nekoj “malo kompleksnijoj situaciji” (npr. kao ono što je E. Lorgen predstavila u knjizi Alien Lovebite).

***

Još jedna od mogućih zamki u ezoteričkom razvoju čovjeka može predstavljati neka ‘ezoterička grupa’ ljudi koji naizgled imaju iste cilj i koji su se (sinhronizovano) pojavili u “pravom” momentu. Praksa je pokazala da u našoj realnosti svaka takva grupa neminovno zadobija elemente sekte, gdje se tragaoc pretvara u sljedbenika (onih koji se nalaze na vrhu, u “jezgru” ili “centru” grupe.) Nešto više o tome, ovdje:

http://galaksija.blogspot.com/2007/07/e ... grupe.html

Međutim, imajući na umu onaj Zakon broja 3, svi imamo različite potrebe i svugdje se nešto korisno može naučiti.

Čak i ono “učitelj se pojavi kad je učenik spreman,” moramo uvijek podvrgavati kritičkoj analizi, pogotovo kad pomislimo na smo naišli na nekog učitelja/gurua/naguala (na žalost, i među njima ima dosta psihopata). Ipak se čini da su došla vremena kad svako od nas mora postati svoj vlastiti učenik i učitelj/guru/nagual!?

Prema nekim univerzalnim zakonima, ono što čovjek traži, on to i dobije. Tragaoc poštuje raznolikost prirode i drugih ljudskih bića, on poštuje slobodu drugih, pa stoga ima prirodno pravo i na vlastitu individualnost i slobodu. Bitka za slobodu je bitka za individualnost i obratno. Onaj koji nema individualnost mora biti ovisan o drugima, te tako ne može biti slobodan, ni teoretski a kamoli praktično. Zavisnost i sloboda se međusobno ne podnose. S tim u vezi, kontrolni sistem upravo i pokušava da uništi ljudsku individualnost, koliko god je on to u mogućnosti. Toj vrsti napada smo svi manje više izloženi od samog rođenja. Identifikacija s drugim ljudima a pogotovo GRUPAMA, -- čovjek se identifikuje sa svim i svačim (religija, nacija, rasa, boja kože, ideologija, fudbalski tim…) osim sa čovječanstvom u cjelini ili onim što se podrazumijeva pod individualnim ljudskim bićem.

**


Ovjeravanje deluzija i učršćivanje mentalnih programa

Ovdje se radi o specijalnim “hiperdimenzionalnim efektima” u režiji 4D OPS sila čija je svrha zaplašivanje ili zbunjivanje tragaoca, ovjeravanje pogrešnih koncepata koje je tragaoc tek usvojio s ciljem njegovog održavanja na pogrešnom putu ili njegovog vraćanja nazad u tor. Sinhronizovano susretanje različitih individua koje potvrđuju određene dezinformacije, ukazanja Svete Gospe i kojekakvih svetaca uz pojavu kojekvih religijskih parafernalija, uslišavanje neke molitve, “božja” proviđenja, obično u smislu kojekvih “čuda” koja trebaju da izazovu kod čovjeka neku vrstu strahopoštovanja itd. itd. (Oni koji pate od strahopoštovanja prema bilo kome ili čemu, ne mogu daleko stići).

Pomoć sa strane i odozgo

Pomoć „sa strane“ obično dolazi od strane individua koje su na sličnim frekvencijama kao i mi. Tu takođe često dolazi do pozitivnih sinhroniciteta kad se neki od njih pojave i pruže nam pomoć u pravi čas.

“Bog” pomaže čovjeku onoliko koliko je ovaj u stanju pomoći samom sebi. To nas ne bi trebalo čuditi, s obzirom da svako od nas predstavlja “jedinku božje manifestacije” sa svim ‘njegovim’ potencijalima u sebi. Međutim, isto kao što mi kao 3D bića ponekad pružamo pomoć jedni drugima i isto kao što mi kao 3D bića ponekad pružamo pomoć bićima 2-og denziteta (životinjama i biljkama), tako će i neki od nas povremeno dobiti i pomoć sa ‘gornjih-D’. Međutim, ta pomoć neće biti nikakav rezultat naših molitvi s glavom okrenutom prema gore, nego će ona stići onda kad entiteti koji je pružaju ocijene da nam je ona stvarno potrebna. Oni će to učiniti na optimalan način a mi u većini slučajeva nećemo čak biti ni svjesni da nam je pružena pomoć, jer bi u drugom slučaju umjesto da koristimo svoje sposobnosti i potencijale – pribjegavali molitvama i gledali prema gore kad god nam malo zapne, kad lupimo nosom o patos ili kad nas neko ili nešto klepi po ušima.

Ukratko rečeno, čovjek se treba uvijek oslanjati samo na samog sebe, a svaka iskrena i ničim uslovljena pomoć je uvijek dobro došla.


***

Šta da se radi?!

(Kažu - “ne pominji neki problem ako nemaš bar 2 rješenja”)

Neki od bitnih elemenata koje treba uvijek imati na umu, razrađivati i pravilno upotrebljavati kad su napadi u pitanju:

1. Kontrola
2. Strpljivost
3. Disciplina
4. Vremensko tempiranje (izbor pravog momenta)

Ovi Kastenedini pojmovi se u praksi međusobno ispreliću, medjutim, prilično su ispravni i otprilike predstavljaju neke od osnovnih alatki koje moramo stalno nositi sa sobom, i - koristiti.

Nadalje:

– 5. ‘samovažnost’, - ukoliko nam uspije na jedan mudar način da ‘neutrališemo’ onu negativnu stranu ove naše komponente – mi tada, kao jedna cjelina, stvarno: POSTAJEMO – NERANJIVI.

Sljedeći bitan elemenat:

- 6. “Sitni mučitelji” (Kastanedin pojam) – tj. ‘apsolviranje psihopata i psihopatije (uključujući narcisoidnost kao “subkriminalnu psihopatiju”) kao uslov za ‘dekontaminaciju’ i “susretanje s nepoznatim”, odnosno, - efikasno suprostavljanje toj vrsti individua. (Od suštinske važnosti je - upoznati neprijatelja!) Radi se o sticanju znanja o tzv. entropičnom (OPS) stanju svijesti i načinima njene manifestacije. Psihopate su reprezentativci “sila mraka” na našem nivou ili “crnih rupa”, na kosmičkom nivou. Oni su primjer jednog jačeg izražajnog stepena tzv. “uma predatora” (čije elemente svi mi donekle posjedujemo u određenoj mjeri). Pojam su krajnjeg stepena “projiciranja” vlastite realnosti (deluzija) na objektivnu realnost, u skladu s njihovim entropičnim porivima.


**

Fizički napadi na tragaoca su rijetkost na 3D nivou jer oni koji su prešli prvi prag prema Putu, biće dovoljno svjesni i ‘intuitivni’, da pravovremeno prepoznaju znakove koji prethode napadu i izbjegnu ga na vrijeme. Naravno, ukoliko nekim slučajem dođe do fizičkog napada u kojem integritet čovjekovog bića, odnosno njegova ‘3D egzistencija’, postane ugrožen, u takvim situacijama je odbrana SVIM sredstvima jedino što se preporučuje. (Dakle, tuči - rukama, nogama, glavom, kao i svim mogućim pomoćnim sredstvima koja nam se nađu pri ruci.)

***

Tzv. ‘hiperdimenzionalni’ psihički napadi mogu takođe biti veoma opasni iako se obično izvode sa distance a danas čak i uz pomoć interneta.

Na žrtvu napada direktno se usmjeravaju misaone forme ili “fragmenti svijesti” nabijeni negativnom energijom. Ukoliko se znakovi napada ne prepoznaju na vrijeme ili ukoliko se zakašnjelo, odnosno, nepravilno reaguje, čovjek može veoma lako ostati bez energije i zapasti u ono stanje meteža njegovih nižih centara. Misli koje nisu potpuno ‘njegove’ (mada mu se one uvijek čine ‘njegovim’), počinju mu nezadrživo navirati a energija isticati. Svako praktično dejstvovanje u takvom magnovenju će imati velike šanse da po svojoj suštini bude destruktivno. U takvim situacijama u gnostici se preporučuje vršenje introspekcije čim se primjete prvi znakovi, odnosno, negativne emocije. (O tome ćemo reći nešto više kasnije). Međutim, u praksi ćemo se zadesiti u situaciji kad nismo počeli s tim na vrijeme, tako da je onda introspekcija teško izvodljiva kad smo se već našli u stanju meteža. Tada bi idealno bi bilo “isključiti” um i preći u ono “prisustvo u sadašnjosti” (E. Tol, Moć sadašnjeg trenutka), međutim, ni to nije lako izvesti u tim momentima. Naše ponašanje postaje eratično usljed haosa koji vlada u donjim centrima. Tada bi jedino što bi moglo biti od pomoći bilo to da se čovjek sjeti one svoje ‘više komponente’, duše/istinskog ja, te da pokuša da usmjeri pažnju na impulse koji dolaze odatle, nakon što postavi pitanje šta da se radi. Odgovor (“B-uticaj”) koji stigne odatle može biti na prvi pogled (ličnosti/donjeg intelektualnog centra) iracionalan, pa čak i bizaran. Međutim, ukoliko ga čovjek prepozna i posluša, (u stanju meteža donjih centara veoma je teško razlikovati A i B uticaje), tek kasnije će uspjeti da primjeti da je to bilo najoptimalnije što je on tada mogao uraditi u svrhu zaštite integriteta svog bića i sprečavanja svakog destruktivnog ponašanja sa svoje strane. [Na primjer, jedan od “čudnih” odgovora može predstavljati gledanje neke glupe komedije (DVD/video) uz par čašica rakije ili vino, pa onda u krevet. Sutradan se čovjek obično probudi u puno boljem stanju, što mu dozvoljava da napravi određene korekcije, odnosno, sanaciju štete.]

Znači, ono što se može prvo uraditi to je - preusmjeravanje pažnje na nešto drugo, - odmor, pa onda - “rekapitulacija” ili introspekcija.

***

Kod malo ‘otvorenijeg’ djelovanja, čovjek se može naći na vjetrometini, pa tako i izložen napadu većeg broja individua koje se nalaze u međusobnoj rezonanciji. To može ići do te mjere da se stvori slična atmosfera kao u onoj poslovici: “kad ti cijelo selo kaže da si svinja, lezi u blato i valjaj se”. Međutim, “cijelo selo” često ne mora da bude u pravu a ni mi ne moramo da se valjamo u blatu. U takvim situacijama ‘nereagovanje’ može biti najoptimalniji način odbrane. Nijedan argument kojeg bi pružili za svoju odbranu ne bi bio dovoljno čvrst. Istina ima osobinu da sama ispliva na površinu, međutim, ponekad to dugo traje. (“Laž optrči pola svijeta prije nego što istina stigne cipele da obuče”.) Češće se desi da vođa napada protumači naše ponašanje defanzivnim, računa da smo ozbiljno ranjeni, te načini grešku i uleti u prazan prostor bez lopte (tzv. ofsajd situacija) pokušavajući da nas dotuče, gdje ga možemo sačekati i klepiti ga po ušima, te tako neutralizirati napad. Tada obično ispušu i oni koji su ga slijedili. Naravno, svaka situacija je specifična, te ne postoji neki jedinstven recept koji važi za sve.



Gnostička tehnika odbrane

Na kraju, kako u svemu postoje one tri sile (Zakon broja 3), isto je tako i kad su napadi u pitanju. Iz njih je uvijek moguće izvuči i nešto pozitivno. Negativne emocije u sebi sadrže energiju. (Energija je istinska ‘valuta’ ovog univerzuma). S tim u vezi, u samom početku pojave negativnih emocija, čovjek koji je prešao onaj prvi prag (gnostika), te tako i počeo u sebi formirati ‘magnetni centar’, trebao bi biti u stanju da izvrši jednu ‘introspekcijsku opsevaciju’ tih emocija i razložiti ih tako što će ih “iznjeti na svjetlost dana” (konstatacija ili uvažavanje). Njihovim razlaganjem oslobađa se jedna specifična energija (‘Si-12’) koja pojačava vibracije donjeg emocionalnog centra, te mu omogućava izravnu vezu sa višim emocionalnim centrom, koji će onda ubaciti u sistem jednu novu energiju (‘Sol-12’), koja će u njemu inducirati jedan specificno intenzivan osjecaj zadovoljstva koji ce nadalje izvrsiti transmutaciju energije ‘Si-12’ u ‘Sol-12’ i tako ojačati njegov magnetni centar (koji je u svom začetku.) Svaka pobjeda izvojevana nad negativnim emocijama koje su produkt napada - ubrzava stvaranje “magnetnog centra”, te tako i rast čovjekovog bića.

S tim u vezi, tragaocu (ili ‘ratniku’) koji se nalazi na pravom putu, ‘sitni mučitelji’/psihopate i svi drugi ‘napadači’ mogu biti od najveće pomoći pri izgrađivanju njegovog magnetnog centra i povezivanju sa svojom dušom preko medijuma viših centara. Tragaoc će, dakle, transformisati energiju nižih frekvencija koju mu oni ‘obezbjeđuju” u energiju viših frekvencija, koja mu je potrebna za izgradnju magnetnog centra. Tako čovjek uz pomoć napada na njega može izgrađivati svoje biće.

**

Tako dolazimo i do patokratije koja danas vlada ovom planetom. Nju možemo uzeti kao otjelotvorenje pojma “mučitelja-psihopate” (“neprijatelja”) na grupnom nivou. Dakle, ukoliko nemamo nekog individualnog psihopatu u svojoj neposrednoj blizini, ne moramo ga ni tražiti. Imamo ga pred nosom u obliku patokratije, zajedno sa svim njegovim manifestacijama. Nije problem shvatiti ovo teoretski, koliki je problem kad to čovjek shvati iz dubine svog bića. To je doživljaj kojeg neki nazivaju “teror (spoznaje) situacije” a neki koriste i termin: “the heat-of-the-realisation”. Ne znam s čim to uporediti i kojim riječima?!

Što se više upoznamo sa psihopatijom, utoliko više manifestacija “mučitelja” ćemo uspjeti primjetiti oko sebe i u sebi. Nama valja da joj se suprostavimo koristeći gorenavedene elemente. Ovo na prvi pogled izgleda kao borba između Davida i Golijata, pogotovo ako se shvati suština problema. To su neki elementi koje npr. mnogi ‘tragaoci’ ne razumiju, previđaju ili potcjenjuju. Mi smo SVI transpersonalizovani (“psihopatizirani”), manje ili više, ovdje i sada. Godinama već živimo u sredini koja je transpersonalizovana, među transpersonalizovanim ljudima i neprestano izloženi psiho-patološkom materijalu. Odatle se mora krenuti i toga se mora stalno biti svjestan!

Međutim, kako smo vidjeli, mi imamo i određena sredstva na raspolaganju koja možemo efikasno koristiti.

Na kraju, mislim da moramo biti načisto s tim da će napada i borbe uvijek biti, bilo da se nalazimo u 3D ili višim denzitetima jer i to spada u lekcije.


Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: sub jan 12, 2008 1:07 pm 
Offline
Početnik

Pridružen/a: čet jan 10, 2008 7:08 pm
Postovi: 1
galaksija hvala ti na savjetu i informacijama. mislim na ovo što si napisao u gnostici. vjerojatno si ti u pravu. pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: sub jan 12, 2008 5:51 pm 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen/a: sri okt 10, 2007 7:18 pm
Postovi: 4118
galaksija je napisao/la:
Napadi i odbrana
...
Prema nekim univerzalnim zakonima, ono što čovjek traži, on to i dobije. Tragaoc poštuje raznolikost prirode i drugih ljudskih bića, on poštuje slobodu drugih, pa stoga ima prirodno pravo i na vlastitu individualnost i slobodu. Bitka za slobodu je bitka za individualnost i obratno. Onaj koji nema individualnost mora biti ovisan o drugima, te tako ne može biti slobodan, ni teoretski a kamoli praktično. Zavisnost i sloboda se međusobno ne podnose. S tim u vezi, kontrolni sistem upravo i pokušava da uništi ljudsku individualnost, koliko god je on to u mogućnosti.
...


Vrlo sam zahvalan na ovakvim sažecima vrlo krupnih tema.
Drago mi je da netko to razvrstava i objavljuje.
Ovaj forum je jako dobar, piše se o svemu i na svakakve načine, no opet se pazi i dežura da se ne nagazi nečija slobodna volja... kad netko i nagazi nečiju slobodnu volju, dođe par dežurnih koji mu pokažu gdje mu je mjesto. :thumbup:

Kopka me ovaj gore navod, nekako se ne nalazim u njemu, možda svojom krivicom, a možda i ne. Nekako je skoro pa suprotan od onoga što ja vidim.
Iz svojih najnovijih iskustava primjećujem da koliko god mi branili individualnost, ona nekako nije cilj.
Mi ne trebamo braniti individualnost u svojem napretku, jer bivamo "sve" kao dio kolektiva i u tome se neda izdvojiti nešto jasno ograničeno, što bi predstavljalo našu individualnost.

Raznolikost prirode i drugih ljudskih bića je nekako, što ja znam kako... opet dio nas svakog posebno. Ne znam to objasniti kako i zašto.

Individualnost neka bude i neka živi (pogotovo što svatko kreće sa nekog svojeg polazišta) no nekako nije za braniti, ili za postaviti kao cilj.

Pravo na vlastitu individualnost ima svatko (trebao bi imati), no to tako malo vrijedi i malo toga se može s time, more znanja i svjesnosti je tamo vani gdje individualnost gubi smisao.

Mi svi smo već debelo ovisni o drugima i sami za sebe ne možemo opstati... zajednička nam je npr. ekonomija, svak radi neki svoj posao koji pak daje plodove koji idu nekom drugom ko to ne zna sam napraviti...... to je jedan nivo kolektiva, no slično se odvija i na drugim nivoima.

Rekao bih da idemo tamo gdje svak ima puno pravo na individualnost, no istovremeno je to tamo potpuno nebitno, gubi značenje.

A kontrolni sistem nas koliko ja vidim, upravo na mnogim nivoima huška da branimo svoju individualnost, da ne vidimo dalje od svojih granica i da se bojimo za našu individualnost... da se strogo ograničimo od mora znanja i svijesti kolektiva van svakog poimanja.

Posipam se pepelom ako pišem krivo, ali ovo vrijedi razmotriti.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: sub jan 12, 2008 7:26 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: pet jun 03, 2005 7:20 pm
Postovi: 310
Link o stećcima:

http://www.zemljabosna.com/epitaf1094g.html

pravi gnosticki napis :)


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: ned jan 13, 2008 1:26 am 
Online
Administrator
Avatar

Pridružen/a: sub jan 24, 2004 11:24 am
Postovi: 4204
promatrač je napisao/la:

(...)Kopka me ovaj gore navod, nekako se ne nalazim u njemu, možda svojom krivicom, a možda i ne. Nekako je skoro pa suprotan od onoga što ja vidim.
Iz svojih najnovijih iskustava primjećujem da koliko god mi branili individualnost, ona nekako nije cilj.
Mi ne trebamo braniti individualnost u svojem napretku, jer bivamo "sve" kao dio kolektiva i u tome se neda izdvojiti nešto jasno ograničeno, što bi predstavljalo našu individualnost.(...)


Mislim da moramo imati na umu činjenicu da je prilično teško predstaviti ovu problematiku koncizno a još teže da to bude razumljivo za sviju jer se mi s gnostičkog aspekta podrazumijevamo “vanjskim ljudima“, među kojima stalno vlada „jezička zabuna“:

Gurdjijev (navodi preuzeti iz knjige U potrazi za čudesnim):

Citat:
"Ovaj ‘vanjski krug' kome mi pripadamo i kojeg jedino znamo, je krug mehaničkog čovječanstva. Prvi znak po kome se taj krug raspoznaje je taj što među ljudima koji mu pripadaju nema niti može biti zajedničkog razumijevanja. Svako razumije na svoj lični način, i svako drugačije.
"Ovaj krug se ponekad naziva krugom ‘jezičke zabune’, tj. to je krug u kome svako priča svojim jezikom, gdje niko nikoga ne razumije, niti se iko trudi da ga drugi razumiju.

"U ovom krugu jedno zajedničko razumijevanje između ljudi je nemoguće, osim u rijetkim slučajevima u vezi stvari koje nisu od nekog ozbiljnijeg značaja i koje se nalaze u okviru granica datog stvorenja.



INDIVIDUALNOST

S gnostičkog aspekta gledajući, vanjski čovjek NEMA individualnost. On se sastoji od jednog mnoštva „malih ja“ od kojih je svako „individualno“ isto onoliko koliko su „individualni“ oni „kontejneri“, koje je „Om“ ovdje predstavio pod temom Kontajnirana Svijest. Međutim, sam skup tih „malih ja“ (ili „kontejnera“) ne može se smatrati „individualnim“ jer su oni - RAZLIČITI.

Gurdjijev:

Citat:
ČOVEK JE MNOŠTVO. Čovekovo ime je legija.

Zamenu tih mnogobrojnih Ja, njihovu očiglednu borbu za
primat, kontrolišu slučajni spoljašnji uticaji. Toplina, sunčev
sjaj, lepo vreme, odmah prozivaju celu jednu grupu Ja. Hladno
vreme, magla, kiša, prozivaju drugu grupu Ja, druge asocijacije,
osećanja izazivaju druge radnje. U čoveku ne postoji ništa što
bi moglo kontrolisati ove Ja, uglavnom zbog toga što ih čovek
ne primećuje ili ih ne zna; on uvek živi sa poslednjim ja. Neka
Ja su naravno jača od drugih. Ali to nije njihova svesna snaga;
ona je stvorena pomoću snage slučajnosti ili spoljašnjim mehaničkim
stimulansom. Obrazovanje, oponašanje, čitanje, religiozna
hipnoza, kaste i tradicija ili sjaj novih slogana, stvaraju
veoma jaka Ja u čovekovoj ličnosti, koja dominiraju celom serijom
slabijih Ja. Sva ta Ja koja sačinjavaju čovekovu ličnost su
rezultat spoljašnjih uticaja. Čovek nema individualnost. On nema
jedinstveno veliko Ja. Čovek je izdeljen na mnogobrojna mala
Ja.

I svako to izdvojeno malo Ja je sposobno da sebe naziva
imenom Celine, da deluje u ime Celine, da se složi ili ne složi,
da daje obećanja, da donosi odluke sa kojima će se drugo Ja ili
Celina morati suočiti. To je objašnjenje zbog čega ljudi tako
često donose odluke a tako ih retko sprovode. Čovek odluči da
će od sledećeg jutra ustajati rano. Jedno Ja, ili grupa Ja, je to
odlučila. Ali ustajanje je posao koji treba da obavi drugo Ja koje
se uopšte ne slaže sa tom odlukom i možda čak nema pojma
da je ta odluka doneta. Naravno da će čovek nastaviti da spava
ujutru a uveče će opet odlučiti da ustane rano. U nekim slučajevima
ovo može imati velike posledice na čoveka. Malo slučajno
Ja može obećati nešto, ne sebi, već nekom drugom, u nekom trenutku,
prosto iz taštine ili zadovoljstva. Tada nestaje, a čovek,
kombinacija svih drugih Ja u njemu, koji je sasvim nevin, može
da plaća celog života. To je tragedija ljudskog bića da bilo kakvo
malo Ja ima prava da potpisuje čekove i obećanja, a čovek tj.
Celina su odgovorni. Ponekad se ceo ljudski život sastoji iz
plaćanja raznih obećanja datih od strane malih, slučajnih Ja.



Dakle, tu razgovaramo o jednoj GRUPI “malih ja” od kojih se svako ponaša kao zasebna ličnost a mislim da ne možemo razgovarati o “individualnosti” neke grupe.


Citat:
Za većinu ljudi, čak i veoma obrazovanih, osnovna prepreka
za postizanje samo-svesti je u tome što ONI misle DA JE
POSEDUJU, to jest, da poseduju samo-svest i sve što ide uz nju;
individualnost u smislu postojanog i nepromenljivog Ja, volju,
sposobnost DA ČINE, i tako dalje. Očigledno je da čovek neće
biti zainteresovan ako mu kažete da dugotrajnim i teškim radom
može postići nešto što, po njegovom mišljenju, on već ima. Naprotiv,
on će misliti, ili da ste ludi ili da hoćete da ga prevarite
zbog neke lične dobiti.
Dva viša stanja svesti — 'samo-svest' i 'objektivna svest'
— su povezani su radom VIŠIH CENTARA u čoveku.


U prevodu, mi ne možemo postići istinsku individualnost sve dok se ne povežemo sa svojim “istinskim Ja”, preko tzv. “viših centara”.

Moravjev (iz knjige: Gnosis I):

Citat:
Prelaskom drugog Praga, rađa se jedna razvijena i harmonizirana Ličnost. To ujedno prestavlja i drugo Rođenje, koje je analogno, sa svake tačke gledišta, jednom fizičkom rođenju. Ono prolazi kroz iste faze.
Nakon prelaska drugog Praga, Ličnost se sjedinjuje sa istinskim ‘Ja’. Tako će ono provizorno ‘Ja,’ koje nije bilo uništeno, nego razvijeno do krajnjih svojih granica, sada biti zauvijek sjedinjeno sa istinskim ‘Ja’: Čovjek tako postaje - čovjek 5.

Ova neuništiva unija formira njegovu Individualnost. Tako se može reći da tek od tog momenta čovjek počinje stvarno da egzistira. On sada - jeste, i tek u tom momentu on će biti u stanju da sa sigurnošću i iskrenošću kaže da je sretan što se rodio.


Ovdje slijedi još par navoda Gurdjijeva na temu “individualnosti”:

Citat:
Čovekovo stvarno Ja, njegova individualnost, može se razvijati samo iz suštine.
Može se reći da je čovekova individualnost njegova suština, odrasla, zrela.
Da bi se suštini omogućio
razvoj, pre svega je potrebno oslabiti stalni pritisak ličnosti za nju,
jer prepreke za rast suštine
sadržane su u ličnosti.
— Ako uzmemo prosečno kulturnog čoveka, videćemo da
je u velikom broju slučajeva njegova ličnost aktivan elemenat u
njemu, dok je suština pasivna. Unutrašnji razvoj čoveka ne može
započeti dok god se ovaj sled ne izmeni. Ličnost mora postati
pasivna a suština aktivna. Ovo se može dogoditi samo ako se
uklone ili oslabe 'prigušivači', jer su oni osnovno oružje pomoću
koga ličnost drži suštinu potčinjenom.


Citat:
Kolektivnom slučajnošću i kolektivnom sudbinom vladaju OPŠTI ZAKONI.
Ako čovek želi da stvori sopstvenu individualnost on pre
svega mora da se oslobodi OPŠTIH zakona. Opšti zakoni su bez
sumnje obavezni za svakog čoveka; on se može osloboditi mnogih
ako oslobodi sebe od 'prigušivača' i od maštanja. Sve ovo je
povezano sa oslobođenjem od ličnosti. Ličnost pothranjuje
maštu i lažnost. Ako se laganje u kojima čovek živi uvećavaju,
uvećava se i mašta; ličnost ubrzo slabi i čovekom počinje da vlada
ili sudbina ili PRAVAC RADA koji opet kontroliše volja drugog
čoveka; a koja ga vodi dok njegova sopstvena volja ne bude
oblikovana tako da može da podnese i slučajnost i kada je potrebno
i sudbinu.—


Citat:
Morate razumeti da je svaki centar (motorni, intelektualni i emocionalni)
podeljen na 3 dela i u skladu sa primarnom podelom centara
na centar 'mišljenja', 'emocionalni' i centar 'kretanja'. Na
istom principu svaki od tih delova na smenu je podeljen na tri.
Još kao dodatak, svaki centar je podeljen na 2 dela: pozitivan
i negativan. I u svim delovima su grupe 'naslaga' zajedno povezane,
neke u jednom pravcu a neke u drugom. To objašnjava razliku
između ljudi, ono što se naziva 'individualnost'. Naravno
u ovome nema nikakve individualnosti već prosto razlika u 'naslagama'
i asocijacijama.


Imajući sve ovo na umu, Gurdjijev je zagovarao grupni pristup radu na sebi smatrajući da čovjek u grupi ne može izgubiti individualnost jer je ni – NEMA!? U suštini, on stvarno nema jednu istinsku individualnost, međutim, pitanje je da li i koliko je on u stanju da dođe do nje uz pomoć neke grupe a koliko sam. (Moramo imati na umu činjenicu da u OPS realnosti SVAKA grupa prije ili kasnije zadobija elemente SEKTE.) S tim u vezi, za razliku od Gurdjijeva, Moravjev je zagovarao individualni pristup ovoj problematici.

Naravno, na svakome od nas je da sam procijeni kojim putem treba da ide a kad “procjenjujemo”, trebali bi da taj posao ne prepuštamo nekoj od onih naših malih ličnosti (koja djeluje iz “kontejnera” na kojem piše “Gnostika”, ili “Ezoterika”), nego da pri tome obratimo pažnju i na intuiciju koja bi mogla da dolazi od strane onog naše suštine ili “istinskog Ja”.


Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: ned jan 13, 2008 1:56 am 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen/a: sri okt 10, 2007 7:18 pm
Postovi: 4118
Hvala, nisam mogao dobiti bolje informacije ni da sam prstom pokazao što hoću.
U fazi sam da sam prije tjedan dana ili tako nešto uočio kroz sebe sve one koji su ja ili tako nešto... i to fizički...udarilo me... nikakve vizualizacije nisu u pitanju.

Vidi moj post/pitanje, odgovorio si na njega kao i Arja: http://galaksija.info/forum/viewtopic.php?p=45061#45061

Tako da mi je ovaj post vrlo jasan znak pokraj puta i neko slaganje, sinhronicitet..... hvala ponovo!


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: ned jan 13, 2008 5:20 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: uto nov 01, 2005 1:17 am
Postovi: 1377
Lokacija: Justinijana Prima
galaksija je napisao/la:
Napadi i odbrana



U istočnoj gnostici je poznato to da kad tragaoc krene na Put, odnosno, kad još počne da mu se primiče onom prilaznom stazom, on će se automatski naći na udaru tzv. ‘generalnog zakona’. Razlog za to je što on tada prestaje da obavlja ulogu baterije za matriks (4D OPS) ili prestaje da bude “hrana za mjesec” (Gurdjijev). U gnostici se ovaj ‘fenomen’ napada predstavlja ‘mehaničkim’ jer stvarno izgleda tako na prvi pogled, međutim, u nekim metafizičkim krugovima se on sve više smatra ‘hiperdimenzionalnim,’ zbog cijele jedne palete sredstava i načina kako se on manifestuje, uključujući i tzv. koincidencije i sinhronizacije. U suštini, tu se radi o jednom pokušaju vraćanja odbjegle ovce natrag u tor ili o njenom izbacivanju iz kolosjeka.

Nadalje, čovjek koji izlazi izvan domena ‘generalnog zakona’ postaje opasnost za ‘matriks’ i time što ima potencijal da povuče i druge za sobom, pa mu se na neki način posvećuje “specijalna pažnja”. Naravno, ‘kvalitet’ napada i kvalitet odbrane uveliko će zavisti od toga koliko je čovjek odmakao na Putu svog ezoteričkog razvoja.

Veoma je teško predstaviti sve ono čemu se možemo naći izloženi a pogotovo sve modalitete odbrane, jer je svaka situacija na neki način specifična i svako od nas ima svoje individualne lekcije koje mora da nauči, tako da ću ovdje pomenuti samo neke osnovne elemente ove problematike.

***


da,veoma je teshko predstaviti,upravo zbog specifichnosti i individualnog karaktera lekcija koje svaka jedinka,svaki fragment svesti treba proci na Putu vracanja ka Jednom :love3:

ali mi se chini da si uspeo da predstavish sve zajednichke karakteristike napada i da ih svrsishodno klasifikujesh po mnogobrojnim faktorima kojima se ovi raznovrsni napadi odlikuju
chak mi se chini da je praktichna primenljivost ovog teksta toliko znachajna da bi ga trebao staviti na glavnu stranu sajta zajedno sa/ili pored teksta "Praktichna Gnostika", tekst koji takodje preporuchujem svakom Tragaocu koji je krenuo ili se priprema da krene Putem

moja iskustva sa napadima,kao i iskustva drugih koji su ta iskustva podelili sa svima nama ovde na forumu,(a ima ih poprilichno u vishe tema ovde) samo potvrdjuju slozenost mehanizma i raznolikost napada kojima je svaki Putnik izlozen

pogotovu mi se dopada shto u tekstu nema recepture za savladjivanje prepreka :)
zato shto:
1.svaki je sluchaj specifichan za sebe tako da i nachin savladjivanja bez individualnog pristupa nema nikakve shanse za uspeh
2.te prepreke i napadi postoje upravo zbog toga da bi sami nauchili da ih savladamo i tako ustvari i napredujemo na Putu i podizemo svest

shta bi bilo kad bi neko ispred nas uklanjao sve prepreke,kako bi uchili lekcije i napredovali?
stajali bi u mestu,tachnije okretali bi se u krug kao LP plocha na nekom izdrndanom gramofonu ziveci u Iluziji da se krecemo a ustvari se vrtimo u krug uvek u istoj ravni,bez ikakve shanse za napredovanje vertikalno po Spirali

Prepreke su shanse/mogucnosti za napredak 8)
negde sam chuo da kinezi za rech kriza i rech shansa/mogucnost koriste isti znak/slovo

SRECAN PUT SVIMA :!: :hello2:
:love3:

_________________
Теоретичар завере у мировини, технолошки вишак @ КасиЈопеја ДП инк. & стечајни управник @ ХипиШизикМетафизик анлимитид.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: pon jan 14, 2008 1:50 am 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: ned mar 05, 2006 8:46 pm
Postovi: 31
O gnozi i imitaciji gnoze
Gnoza nam ne dolazi rijecima niti je rijeci mogu adekavatno opisati.
I oni koji zive gnozu mogu nam je samo pribliziti simbolima.
Za to ne treba znanje, jer znanje nije gnoza, vec samo mentalna projekcija., spekulativna igra uma.
"Onaj koji kaze da zna, ne zna nista, a onaj ko zna gnozu ne govori o njoj."
Rijeci kroz koje vibrira gnoza ne mogu se tumaciti lingvisticki a rijeci bez snage koje bi da opisu gnozu su bezvrijedne. Gnoza koja se pokusava smjestiti u teoretski okvir ili flozofski sistem je lazna.
Kljuc gnoze lezi u nasem srcu, izvoru rijeke koja spaja Ivana sa Isusuom, Siddarthu sa Buddhom ili Hermesa sa Pyamandrom.

O napadima
U sustini se ne radi o napadima, vec o borbi za samoodrzanje onog sto je suoceno sa snagom vjecnosti.
Ne pomaze tu nikakvo znanje ili svijest, raspoznavanje napada ili napadača, a jos manje otpor.
Sto je vise otpora tzv napadima, manje je gnoze. Mi sami smo najveca prepreka toku gnostickih sila, rijeci zivota, kojoj treba omoguciti nesmetan protok, sto svakako nije moguce nasom aktivnoscu tj upotrebom znanja. Introspekcija, odnosno psihoanaliza mogu pomoci u odrzavnju misaonih ili emocionalnih fantoma u uobicajenim granicama. Ali radi se uvijek o odrzavanju starog, relativnog i prolaznog. Dakle nismo mi ti koji se mozemo oduprijeti napadima, jer oni su produkt nase egizistencije, u stvari sama egzistencija.
U principu Mi=Znanje=Aktivnost implicira Gnoza=0.

Sta da se radi.
Mi nista. Novo u nama se najbolje osjeca kad se mi odmaramo. Izvor koji se probio kroz prslinu u kamenu postace i rijeka i more, a kamen pretvoriti u zlato.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: pon jan 14, 2008 2:35 am 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: uto mar 07, 2006 5:11 pm
Postovi: 1310
ett je napisao/la:
O gnozi i imitaciji gnoze
Gnoza nam ne dolazi rijecima niti je rijeci mogu adekavatno opisati.
I oni koji zive gnozu mogu nam je samo pribliziti simbolima.
Za to ne treba znanje, jer znanje nije gnoza, vec samo mentalna projekcija., spekulativna igra uma.
"Onaj koji kaze da zna, ne zna nista, a onaj ko zna gnozu ne govori o njoj."
Rijeci kroz koje vibrira gnoza ne mogu se tumaciti lingvisticki a rijeci bez snage koje bi da opisu gnozu su bezvrijedne. Gnoza koja se pokusava smjestiti u teoretski okvir ili flozofski sistem je lazna.
Kljuc gnoze lezi u nasem srcu, izvoru rijeke koja spaja Ivana sa Isusuom, Siddarthu sa Buddhom ili Hermesa sa Pyamandrom.


Mislim da je kljucna rec "svesnost", a citanje, opazanje/promatranje i introspekcija su nacini za razvoj svesnosti. Sa druge strane "Gnoza" kako je ovde opisano je nesto sto se recima ne da opisati, ni sa cime docarati osim simbolima i nesto sto lezi u nasem srcu, a cak i onaj ko zna o tome ne govori. S obzirom da ne vidim bilo kakvu vezu izmedju navedenog i teme topica "Gnostika", takvi postovi se smatraju 'off topic', a u ovom slucaju mozda i spamom.


Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: pon jan 14, 2008 7:30 am 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: čet okt 28, 2004 10:39 pm
Postovi: 1802
Samo bih se složio s tim da svi napadi i pritisci služe razvoju čovekovom i kristalizaciji svesti.
Oni zato i postoje.
Zbog prirodne inercije i sklonosti ega da se zatvara Duh mora sam spolja da ga razbija i te udarce doživljavamo kao napade i patnju. To nam se samo događa ono što sami izbegavamo da uvidimo kroz sve suprotnosti, spoznamo i odradimo, a trebali smo.
Čovek je svesni subjekt objektivnog postojanja i zato sve objektivno teži tome da kristališe svog svesnog subjekta.

I Gurđijev i Don Huanov učitelj morali su krišom da nalaze i da plaćaju ljude koji će da budu 'sitni mučitelji' njihovim učenicima.
Budite srećni ako ih imate džabe :mrgreen:


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: pon jan 14, 2008 12:56 pm 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: ned jun 18, 2006 3:19 am
Postovi: 120
Citat:
Bitka za slobodu je bitka za individualnost i obratno. Onaj koji nema individualnost mora biti ovisan o drugima, te tako ne može biti slobodan, ni teoretski a kamoli praktično. Zavisnost i sloboda se međusobno ne podnose. S tim u vezi, kontrolni sistem upravo i pokušava da uništi ljudsku individualnost, koliko god je on to u mogućnosti.


Ovaj citirani stav ima praktičnu vrijednost, jer kroz prezentiranu protivrječnost iritira ,,samoperceptivni instrument,, koji otvara komunukacijski kanal sa istinskim JA kod onih koji se nalaze u programu neke škole ili praktikuju određene tehnike samorazvoja.


Po Klaiću je individualnost: ličnost, zasebnost, osobitost pojedinca, skup svih svojstava neke ličnosti,...

Drugačije rečeno, ličnost koja prihvata stavove neke grupe (škole, učenja, autoriteta), poprima svojstva te grupe na štetu vlastite osobitosti. Time se gube (najčešće glavna) svojstva ličnosti što za posljedicu ima da ličnost nesvjesno više ne služi sebi, već interesima grupe. Osnovni interes grupe je omasovljavanje, što se prikriva različitim visokim društvenim humanim ciljevima. Drugi značajni interes grupe je nametanje određenih društvenih i internih obrazasca razmišljanja i ponašanja kojih se ličnost mora osloboditi da bi se ispoljila manifestacija istinskog JA. Na ovom forumu je moguće vidjeti da se ličnost u okviru takvog programa može razvijati neograničeno, i sa što višim stepenom takve svjesnosti ona je sve dalje od osnovnog koncepta te grupe, ali na žalost toga nije svjesna i fanatično izbjegava logičko suočavanje sa doživljavanim protivrječnostima.
Ovim se ne želi negirati značaj grupa i škola, već istaći potrebu prihvatanja svega što je u interesu razvoja svjesnosti ličnosti uz zadržavanje vlastite osobitosti koja će se postepeno (takođe nesvjesno) mijenjati ne pod uticajem programa grupe, već pod uticajem istinskog JA.

Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: pon jan 14, 2008 4:22 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: čet dec 29, 2005 1:26 am
Postovi: 455
Citat:
Sa druge strane "Gnoza" kako je ovde opisano je nesto sto se recima ne da opisati, ni sa cime docarati osim simbolima i nesto sto lezi u nasem srcu, a cak i onaj ko zna o tome ne govori. S obzirom da ne vidim bilo kakvu vezu izmedju navedenog i teme topica "Gnostika", takvi postovi se smatraju 'off topic', a u ovom slucaju mozda i spamom.


Ne znam zasto mislis da je ovo spam kad se u Gnostici ovako definise Gnoza,
Gnosis , kao sama rijec, je na grckom znanje ali sama Gnoza nije intelektualno znanje niti se postize mentalnim naporom nego unutarnjim iskustvom odnosno konacno znanje (Gnoza) je posljedica samo realizacije kroz direktno unutarnje iskustvo i zato sto je toliko specificno za unutarnje dozivljavanje bica pa se ne moze predociti rijecima nego samo dozivjeti.
Ett je to samo rekao na drugi nacin, tj svojim rijecima, kroz djelimicnu simboliku koja ce biti jasna onima ako imaju dio nekog unutarnjeg iskustva.
Proucavanje knjiga, materijala ili mentalni rad se moze smatrati korisnim i donosi izvjesni napredak koji ima svoja ogranicenja ali sama “Gnoza” nije rezultat toga nego rezultat budenje Duhovne iskre unutra koja bice spaja sa istinskim znanjem “Gnozom” .
Iskra se moze probuditi na razne nacine i nije vezana za mentalni rad , niti time uslovljena.
Posto je to originalno dozivljavanje svojstveno jednom bicu, o tom jedinstvenom iskustvu se ne govori iz razloga sto takvo dozivljavanje se nece ponoviti nekom drugom bicu i moze ga navesti na pogresan put ili zbuniti.
Postoje i univerzalni Duhovni razlozi za to ali i to treba dozivjeti kao vlastito iskustvo, drugacije je samo cinjenica koju netko moze smatrati neistinitom jer to licno nije prosao.
Pozdrav.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: pon jan 14, 2008 4:56 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: uto mar 07, 2006 5:11 pm
Postovi: 1310
Sophia je napisao/la:
Citat:
Sa druge strane "Gnoza" kako je ovde opisano je nesto sto se recima ne da opisati, ni sa cime docarati osim simbolima i nesto sto lezi u nasem srcu, a cak i onaj ko zna o tome ne govori. S obzirom da ne vidim bilo kakvu vezu izmedju navedenog i teme topica "Gnostika", takvi postovi se smatraju 'off topic', a u ovom slucaju mozda i spamom.


Ne znam zasto mislis da je ovo spam kad se u Gnostici ovako definise Gnoza,


Mislim da je spam zato sto se na ovom topicu prica o konkretnim stvarima a ne o necemo sto je neopisivo i o cemu se ne prica i sto dolazi iz "srca". Mislim, sve to lepo zvuci ali ne znaci nista i vise podseca na new age mambo jumbo nego na gnostiku. Dovoljno je pogledati predhodne postove, narocito galaksijine, i videti koliko u njima ima korisnih stvari za razmisljanje za razliku od ovog ett-ovog u kome ima samo mistike, nepoznanice i "wishfoul thinking-a". Drugim recima nema nista osim subjektivne rekla-kazala price.

Ako uzmemo u obzir ceo ovaj topic kao i druge sticky topice na forumu, ocigledno je da ove recenice predstavljaju sve suprotno od toga, odnosno besmislene su i predstavljaju spam:

Citat:
Za to ne treba znanje, jer znanje nije gnoza, vec samo mentalna projekcija., spekulativna igra uma.


Citat:
Ne pomaze tu nikakvo znanje ili svijest, raspoznavanje napada ili napadača, a jos manje otpor.


Citat:
Introspekcija, odnosno psihoanaliza mogu pomoci u odrzavnju misaonih ili emocionalnih fantoma u uobicajenim granicama. Ali radi se uvijek o odrzavanju starog, relativnog i prolaznog.



Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1157 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 58  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 16 gostiju.


Powered by phpBB © 2010 phpBB Group
BH (BIH) by Šehić Nijaz