sundance je napisao/la:
sto se tice islama kao i hriscanstva ,,samo praktikovanje nije stetno ako je u granicama normale tj postovanja svojih bliznjih i nebliznjih ,,na zalost nije tako, pa vernici (posebno ovih dveju religija ) gube kompas i prave ludila kroz istoriju ,s jedne strane (u danasnjici ) islamisti svojim kratkoumljem i Brainwashing-om cine neke stvari koje su u najmanju ruku radikalne,dok ih hriscani (citaj Vatikan ) jebava mnogo sofisticiranijim sredstvima,ali ne manje efikasnim ........licno procitao sam i kuran i bibliju a i talmud i ne preporucujem nikome da se povodi tim tekstovima i tim znanjima ,,i od sebe polazim da sam prvi koji trazi spoznaju ,,ali tamo gde ona postoji
Stvoritelj ne trazi od nas samo da se procita Kur'an.
Kapljica je napisala jednom jednu vrijednu anegdotu od jednog Mudraca. Evo je u cijelost:
"Krivo tumacenje Muhe"
Tvoje stanje slicno je onoj cudnovatoj muhi,koja sebe zamislja da je neko i nesto.
Ona je sama od sebe,bez pica,postala pijana.Svoju malenkst ona je zamisljala kao sunce.
Ona je cula za orlove i slicne ptice,pa je rekla za sebe; Ja sam,bez sumnje,Anka-Ptica u ovog vremena !
Jedna muha u lokvi magarecje mokrace,na jednoj slamki,zamisljala je sebe da je ladjar,pa je pocela dizati glavu.
Govorila je: - Ja sam citala o moru i ladjama i razmisljala sam puno o tome.
Eto,ovo je more,ovo ladja,a ja kao kapetan,ovako iskusan i pametan.
Tako ova muha tjera ovaj svoj balavan po lokvi kao po moru.
Ta mala lokva u njenim ocima izgleda veliko beskrajna.
Ta lokva u poredjenju sa muhom je bila ogromna,bez granica. Gdje je oko koje bi moglo to pravo vidjeti.
Njen svijet je toliki dokle joj pogled dopire.Oko joj toliko obuhvata i lokva je za nju more.
Onaj koji tumaci krivo je kao muha. A taj njegov Tevil (tumacenje),kao i njegov cejf,to je magarecija mokraca i mutna slika.
Da je muha imala validno rasudjivanje,ona bi bila sretna,postala bi Human (Feniks).
Kada bi ova muha iz toga mogla pouku uzeti,ona se nebi zvala muha. Njena dusa nebi boravila u mizernom vanjskom liku.
(Dzelaludin Rumi Mevlana)