johnny je napisao/la:
Eh da, zaboravih jos napomenuti da ako gledas s Mjeseca, Zemlja "kruzi" oko Mjeseca. Isto kao sto i Sunce kruzi oko Zemlje sa Zemlje. Opcenito, dva tijela koja su u kruznom kretanju u svemiru, su promatracu gotovo ravnopravna, tj. promatracima koji su na jednom od ta tijela nece biti moguce odrediti tko se tu okrece oko koga. Zato ta dva tijela trebamo staviti u siri kontekst. U nasem konkretnom slucaju Zemlje i Sunca, moramo uzeti u obzir citav suncev sustav i centar mase.
Centar mase ima jako vaznu ulogu u promatranju kretanja binarnih zvijezda. Velika vecina zvijezda u nasoj galaksiji je binarno, tj. dvije zvijezde se krecu oko zajednickog centra mase. U ovakvim primjerima nema govora o cistom kruznom gibanju dva tijela, medjutim elementi kruznog gibanja su tu kada u obzir uzmemo centar mase koji je negdje izmedju udaljenosti dvije promatrane zvijezde i ovisi prventveno o masama zvijezda. Kada bismo promatrali kretanja jednog binarnog zvjezdanog sustava iz centra glaksije, dobili bismo putanje slicne obliku DNA - dvije isprepletujuce spiralne crte koje idu "kruzno" oko centra galaksije.
I jos da se nadovezem na plimu i oseku, osim mjeseca na plimu utjecu jos i relativni polozaj Sunca ali i Jupitera. Jupiter je najveci planet u Suncevom sustavu, i ima velikog utjecaja i na Sunce ali i na Zemlju. Da bi se dobio tocan odgovor na razloge oseke ljetos, treba uzeti u obzir sve ove faktore.
Lijep pozdrav!
Pozdrav svima od Hondurasa.
@johnny
Pozdravljam te i dragomije to si se ukljućio.
Vjerujem da nisam ništa previdio iako nemogu tvrditi da sam temeljito radio na ovoj temi,
jednostavno mi je došla na pamet.
Oni koji imaju potrebne resurse nek temeljito preračunaju ima ih koji su i plaćeni za to.
Ja nisam siguran da imam sve potrebne resurse, pa da nepogrešim.
Tvoja postavka kaže da se Mjesec kreće okomito na putanju Zemlje oko Sunca.
U tom slučaju Mjesec bi sa morao vidjeti svako 28 dana okomito na Sjeverni Pol a takođe i južni kao i svako 14 dana okomito na Ekvator.
Ja imam drugčije spoznaje.
Mjesec se kreće oko Zemlje po približno horizontalnoj putanji u osnovu na Sunce pa stoga tvoj primjer osobe koja ispod nogu grne centralnu osobu nije ispravan,ali sve ostale parametre zamisli.
Guranje (impuls) mora doći horizontalno u odnosu te dvije osobe.
Moj primjer kaže dvije osobe razmak 1800 milimetara središnja osoba kruži na osnovu težišne tačke udaljena 23 milimetra dok vanjska osoba kruži udaljena od težisne tačke 1777 milimetara.
Dok kruže oko težišne tačke kruže oko Sunca koje bi u ovom primjeru bilo udaljeno oko 700000 milimetara,sve su dimenzije date približno nabrzinu iz glave pa ne zamjeri ako bude nekih odstupanja.
Sad zamisli neki proziran valjak širine 2000000 milimetara i visine oko 1000 milimetara sve bi se trebalo dešavati unutar tog prostora.
Sunce u sredini.Težišna tačka putuje oko Sunca, dok je Zemljin(centar teže) je udaljen od težišne tačke oko 23 mm a Mjesec 1777 mm.
Kad je zemlja bliže Suncu od težišne tačke kreće se brže (zbog kutne brzine) istovremeno je Mjesec na suprotnoj strani težišne tačke.
Gravitaciona privlačnost Sunca i Zemlje djeluju u istom smjeru u osnovu na Mjesec pa je Mjesec tad najbliži Zemlji te mu je kutna brzina najveća (najbrže se kreće moglo bi se tačno izračunati).
Međutim kako se dalje kreću Zemlja i Mjesec rotirajući oko težišne tačke mjenjaju položaj, uvjijek poštujući kutne brzine,(a stvarne brzine se mijenjaju u svakom trenutku) Zemlja u osnovu na Sunce a Mjesec u osnovu na Zemlju (možemo zanemariti ostale utjecaje u ovoj simulaciji).
Baš zbog kutnih brzina dolazi do neprimjetnog ubrzavanja i usporavanja Zemlje i Mjeseca pa se oni na putu oko sunca perstižu, dok u stvarnosti Zemljino kretanje izgleda čudno pošto je težišna tačka približno oko koje se ona kreće na 4700 km od Zemljinog centra.
Postoji još i takozvanana percesija, to ti je pravac zemljine osi koja sad svojim pravcom pokazuje na zvijezdu Sijevernjaču.
Za određeni period Zemljina os se pomjera do trenutka kad pokazuje zvijezdu Vegu.
Naučnici kažu da se percesija događa ali nemaju objašnjenja zašto.
Moja teorija kad ubaciš sve parametre daje rezultate da se to mora događati pa samim tim i riješava i pitanje zašto se percesija događa.
Moj odgovor na pojam gravitacije.
Gravitaciju bi trebali opisati kao uviranje ne kao izviranje.
Nabrzinu mislim da gravitoni nosioci gravitacije kakvu mi zamišljamo( to jest da oni utječu na svako tijelo odnosno ćesticu tako da je privlače onoj masi sa koje dolaze) nepostoje!
Ja ovako laički vjerujem više u neku teoriju prostora u kojem postoje nekakve sitne čestice kao sapunica koja se konstatno širi poput balona koje se povećavaju uslijed nekog djelovanja a dodirujući jednadrogu ne poništavaju se(moguće da se stog širi svemir), te sitne čestice su toliko sitne da mogu prolaziti kroz masu(jezgru atoma ,pored elektrona,vjerovatno i kroz kvarkove i manje čestice).
Međutim što je više mase te čestice iako su super male sudaraju se sa svim česticama koje su od njih ogromno veće lijepe se kao sapunica za njih nemijenjajući mnogo masu istih ali im daju energiju kretanja i smijer).
Dok se lijepe na čestice stvaraju prostor za popunu i dolazi do kretanja kao vlalova prema unutra prema svakoj čestici.
Sve čestice djelujući na takav naćin izazivaju takvo djelovanje da ga masa primjećuje kao privlaćenje dvije mase,a u stvarnosti djelovanja(nazovimo ih milimilimikro) čestica koja su kao sapunica na svaku česticu mase i njhovo obrušavanje u čestice mase izazivaju obrnuti val
koji djeluje tako kad sagledamo sva djelovanja kao gravitaciona sila koju mi primjećujemo kao sila privlačenja masa.
Možda smiona misao, bez bilo kakvih zakona i parametara samo na osnovu tog da kažu da je grevitacija sve prisutna da djeluje na sve, za mene u tom slučaju gravitoni kao nosioci gravitacije su
nemogući a razlog?Zamislimo da sa Zemlje polaze neke čestice koje trenutno djeluju na sve u svemiru tako da to privlače Zemlji a ujedno u svemiru sa svih tijela dešavase isto tako da je to djelovanje na sva tijela ma gde se ona nalazila.
Ipak ovo je samo jedno mišljenje.
Toliko zasad.
Pozdrav!
Izvini da odgovorim i nadrugi dio.
Možda namjerno griješiš kad kažeš da (Eh da, zaboravih jos napomenuti da ako gledas s Mjeseca, Zemlja "kruzi" oko Mjeseca) netačno gledajući sa Mjeseca iz određene tačke vidimo da Zemlja stoji uvijek na istom mjestu malo se udaljujući(smanjuje) i povećavajuči(približava) (zanemarujemo utjecaj drugih nebeskih tijela) pošto je on sinhronizovan sa Zemljom i jedna mu strana uvijek gleda prema Zemlji.
Što se tiče plime i oseke Sunce sigurno ima značajniji utjecaj a pogotovo mijesec (da nse izračunati)ali Jupiterov utijecaj je zanemarljiv odnosno svaki utijecaj koji bi bio milion puta slabiji od drugog možemo reći da je zanemarljiv (nabrzinu bez proračuna).
Ali što se tiče pojave na jadranu mogli bi uzeti u obzir pomjeranje zemljine kore uslijed unutrašnjih pritisaka kao i pomjeranja unutrašnjih masa koje mi neprimjećujemo,ali bi ih sateliti mogli snimati i zabiljažiti kao neko pulsiranje Zemlje.
Naime voda je morala negdje otići gdje u Sredozemno more moguće?
Ali moguće je, ako je to lokalnog karaktera da je bilo lokalno izdizanje tla.
Šta misliš o tom.
Srdačan pozdrav.