Citat:
NE KORISTITI OBIČNU VODU !!!!! Stvorio si onda srebrni klorid, dakle otrov!
Kao sta Jack kaze nemoj koristiti obicnu vodu.
Ali samo napomena da tu klorid uopce nije otrovan. Ono sta je problem je da je srebro sa svim halogenim elementima radi izrazito netopljive soli i da na taj nacin uklanja srebro slobodno iz otopine. Jer da je klorid toliko opasan bili bi u velikim problemima kad srebro naleti na klor u zelucanoj kiselini. To je netopljiva sol i sedimentira se sa vremenom iz otopine kao bijeli talog.
Dakle srebro klorid nije otrovno ali problem je sta u vodi dok odstoji pogotovo u ovoj obicnoj ima nitrata koji se tesko izlucuje iz organizma pa slijedi povecana opasnost od argirije (AgNO3). Medutim to nije najveci razlog zasto treba koristiti destiliranu vodu. Da bi se izlucile sitne cestice koje su korisne treba cijelo vrijeme na eletrodama imati sta je manju gustocu struje. Ta gustoca je tim manja sta je otpor otopine manji sta ces najlakse postici sa destiliranom vodom naravno. Cim stavis obicnu vodu
a) gubis velik dio srebra koji se talozi kao AgCl
b) Imas AgNO3 u otopini koji se tesko izlucuje iz tijela
c) zbog velike gustoce struje lome se velike cestice od elektroda reda velicine nanometra koje su bioloski nekativne tj jednostavno reci prevelike.
Inace ovo sta mi tu nazivamo kolidno srerbo uopce nije koloidno srebro.
To je valjda samo ime ostalo. Mi radimo ionsko srebro sa odredenim postotkom koloida po mogucnosti sta manjim.
Mi ni ne mozemo u kucnoj radinosti proizvoditi koloidno srebro. Za to je potrebno ogroman napon i razne druge fizikalne velicine vrlo precizno odredene da bi se eventualno dobio neki postotak koloidnog srebra.
Doduse mi dobijemo u otopinama oko 20% koloidnog srebra ciji je problem obicno velicina cestica jer rabimo uglavnom generatore sa konstantim naponom.
Inace postoji dosta velika svada kolko sam primjetio izmedu raznih proizvodaca srebra koje je srebro to koje djeluje. Ionsko ili koloidno.
Jedan proizvodac imenom MesoSilver je vrlo odlucan u tvrdnji da je samo koloidno srebro to koje djeluje dakle da ioni srebra cim udu u organizam se istog trena spajaju u AgCL zbog obilja slobodnog klora u organizmu i time nemaju djelovanje. Tako da on prodaje pravo koloidno srebro koje je inaktivno u tom smislu i ostaje kao cjelovita cestica u organizmu gdje onda navodno ima djelovanje.
Postoji i "nasa struja" tj dio proizvodaca i ljudi koji zastupaju stav da je korisno srebro ionsko srebro a ne koloidno srebro sto je za nas ok jer koloidno srebro neke kvalitete je nemoguce napraviti doma dok ionsko vrlo lako moguce.
Oni tvrde da mi ne znamo sta se desava sa srebro i klorom in vivo mada znamo da in vitro AgCl je jedna od najnetopljivijih soli sta postoji.
Naime poznata je cinjenica da se vecina iona tj elemenata u organizmu se krece kelirana dakle unutar neke organske molekule koja usmjerava metabolizam. Npr. za zeljezo je to molekula hema (kelat) unutar hemoglobina kad je rijec o disanju i crvenim krvnim stanicama.
Dakle oni tvrde da to sta proizvodima treba su ioni a ne kolidno srebro mada ga danas tako svi zovemo i proizvodimo uostalom.
Ta preprika je otisla dosta daleko da je jedna firma immunogenics napravila studiju u kojoj je vise nego jasno da je ionsko srebro ono koje zapravo ubija bakterije a da uspjeh mesosilvera je u onom dijelu otopine koji sadrzava ione a ne kolodne cestice.
Dakle mozemo rec da je mesosilver u defenzivi i da izgleda ipak je ion ono sta nam treba. Sa nasim postupkom dobiti cemo oko 75% iona i ostatak kolidnih cestica od kojih bi trebali teziti da budu sta je manje moguce.
Da bi bio siguran da ces dobiti ione a ne komada srebra plutajuceg treba drzati struju sta je nizem nivou.
Dakle ras sta je struja manja to je bolje. Mozda ti je uredaj neosjetljiv na male struje. Da li mozda koristis multimeter ili mozda neki analogni uredaj??
Da bi se dobilo jos kvalitetnije ionsko srebro potrebni su neki trikovi.
JEdan od najboljih je mijesanje. Naime buduci se elektroliza sporo odvija vecina srebra ostaje izmedu elektroda i ne stigne disperizrati u otopini tako da kad tu nastane guzva dolazi do aglomeracije. Ovi izmisljaju razne nacine za mijesanje otopine od nekih cijevicica i mijesanja zrakom sta ne preporucam jer time se samo razni plinovi tipa CO2 otapaju pojacano u vodi. Postoji jedan ok uredaj iz laboratorija koji se koristi za takve stvari.
Mozes ga napraviti i u kucnoj radinosti. Na neki karton omotaj zicu u krug u par koncetricnih krugova da budem precizniji i stavi na to casu a u casu mali magnetic izduzeni. Kad pustis struju magnetic ce se unutar case pocet okretat kao lud u ovisnosti o primjenjenom naponu i time ces mijesat otopinu bez nekih poogromnih "stirrera" koje pokusavaju prodati na netu za dobar komad dolara. Magnetizam ne utjece na srebro tako da nemas briga na utjecaj za elektrolizu.
Mijesanje povecava disperiziju i smanjuje dakle aglomeraciju.
Drugi je stos da se sa vremena na vrijeme promijene polovi i na taj nacin promijeni elektroda kod koje je koncetracija iona veca i time im se da vise vremena za bijeg u ostatak otopine. Medutim klljucno je da struja bude konstanta manje vise ispod snage koja daje dovoljno energije za kidanje cijelih dijelica elektrode. Na kraju elektrolize ovisno od povrsini tvojih elektroda i njihovom razmaku napon ne bi trebao biti veci od 5V da smanjih struju na razinu u kojoj ce ona bez obzira na puno veci konduktivitet otopine s obzirom na pocetak razvijati samo ione.
Citat:
struja mi je hobi pa sam je merio svo vreme elektrolize. i sa ovim sto sam ja napravio meni je prvih skolo pola sata struja 0mA. sa destilovanom vodom. sa obicnom vodom je 5-10mA u startu. tako da je moja elektroliza trajala 2-3 sata, mozda i duze.
imas li nekakav komentar na ovo?
koliko tebi traje elektroliza i sa kojim naponom?
i koliki ti je razmak elektroda? mada mislim da ovo nije kriticno.
Ono sta je moguce je da ti je povrsina eletroda jako mala pa da je iznimno mala struja potrebna da razvije odredenu gustocu struje po cm2 da pocne elektroliza. Ukoliko ti je mozda mjerni uredaj nedovoljno precizan tj. osjetljiv neces mozda dobiti nista. Ko zna, mozda si stavio uredaj u krivi range gdje on ocekuje 10 A pa nista ne osjeti??? Desava se
!
U svakom slucaju jako mala struja je ono sta je pozitivno, ono sta zabrinjava su vece struje. Elektroliza koja traje dugo i sporo sa jako malim strujama je najbolja eletroliza. To garantira neagresivnu reakciju gdje samo ioni dolaze u otopinu i imaju vremena se rasporediti da ne aglomeriraju. Ako vidis zutu maglicu to je znak da se polako ioni udruzuju u klustere tj cestice i znak je da smjesta smanjis napon. Naime to su koloidne cestice koje lome svjetlost. Za pricu dal zelis ione ili koloide morat ces se informirat sam mada ja sam gore napisao svoj zakljucak (doduse na samo moj).
Clanak ionsko vs koloidno.
Razmak elektroda ima veze. Itekakve sta se tice trajanja reakcije. Moje su na oko 5 cm. U pocetku struja je na oko 0.25mA sta znaci da u mojoj vodi ima nesto sta vodi struju. Destilaranih voda ima razlicitih kvaliteta.
Kasnije se povecavalo do preko 2 mA ali ja sam stalno pokusao je drzat manjom.
Prvi put sam poceo sa oko 45 V ali dosta kratko vrijeme. Sad mislim da je oko 18 V razumno mada ce duze trajat i sa vremenom smanjivat taj napon.
Koliko je to dobro suzdrzat cu se sa izjavama dok ne nabavim neki lasercic cisto da vidim Tyndallov efekt. Inace ako zelis vidjeti kolku koncetraciju imas mozes koristiti Faradayevu jednadbu.
Da bi jedan Ag prebacio u Ag+ treba jedan elektron izbaciti.
Faradayeva konstanta je 96 485 C/mol. Atomska masa srbra je oko 108 g/mol-u kolo se sjecam.
Ako si se bavio strujom znas mozda otprilike kako izracunati uz pomoc pracenja struje tokom vremena koliko se elektrona dakle i iona srebra izlucilo u otopinu pa ces znat koliki je ppm. Ako ne znas mogu ti pokazat racun.
Razumno je otprilike oko 5ppm jer preko toga bez mijesanja i sl ces dozivjeti poprilicnu aglomeraciju tj zutu maglu u otopini. Otopina mora biti bezbojna i pokazivati Tyndallov efekt. Jedini je problem sta mi jos jedino fali taj laser. Mada to je sve samo prica. Najbolje ces vidjet po njegovom ucinku na koncu. Mada od svakog ucinka postoji neki ucinak koji je jos bolji.
Ono sta treba samo dodat kao vazno je da ionsko srebro ima veliku prednost od koloidnog jer je jedan tip dokazao da stanice raka i jos neke stanice u tijelu dediferenciraju u kontaktu sa ionom srebra sta se ne desava sa cesticama srebra. Dakle doslovce je to elekisir za obnovu tijela maltene za pomladivanje. Dakle povecava koncetraciju EMBRIONIH stanica u tijelu cak i kod starijih osoba koje su se u stanju dakle diferencirati u koji god stanicu oragana tijelo treba!
Uh al sam se zanio a htio sam samo par recenica.
PS. sve je to lakse kontrolirati ako imas vecu povrsinu elektroda pod vodom. Gustoca struje i raspodjela cestica tj. iona su tada puno ravnomjerniji.