Sada je: pon jul 14, 2025 2:16 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 137 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: pon dec 22, 2008 10:02 am 
Član foruma

Višnja je napisao/la:
Kako uopće možemo govoriti o slobodnoj volji zatvoreni u tijelu (kontejneru) i gledajući kroz ove dvije rupe u glavi ?

Pa valjda tako što Slobodna volja tako hoće ...
/da govorimo o Njoj/ ...

A to dal smo “...zatvoreni u tijelu (kontejneru)...” je valjda stvar ugla posmatranja Sebe, tj. onog ko “gleda” ...

Možda se te dve “rupe u glavi” mogu “spojit” u jedno treće okce iliti ekrančić ... tako da se izgubi osećaj "zarobljenosti" u telu ...

:occasion5: :thumbup:

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub dec 27, 2008 11:08 am 
Početnik

Ja vjerujem da slobodna volja postoji, ali mi je interesantnije pitanje kome pripada slobodna volja, Ličnosti, istinskome Ja ili apsolutnome Ja? :?:

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub dec 27, 2008 2:50 pm 
Član foruma

Toma Juda je napisao/la:
Ja vjerujem da slobodna volja postoji, ali mi je interesantnije pitanje kome pripada slobodna volja, Ličnosti, istinskome Ja ili apsolutnome Ja? :?:

Paaaa....
kako kod koga? :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub dec 27, 2008 3:14 pm 
Član foruma

Toma Juda (napisa):
Ja vjerujem da slobodna volja postoji, ali mi je interesantnije pitanje kome pripada slobodna volja, Ličnosti, istinskome Ja ili apsolutnome Ja? Question

charleston(napisa)
Paaaa....
kako kod koga? Wink

I kako kad,tj. ovisno o situaciji i svjesnosti.:?

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub dec 27, 2008 3:46 pm 
Član foruma

I tako dolazimo do toga da je sve relativno :D
Bas smo pravi Einsteinovi uzorni mali ucenici :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned dec 28, 2008 5:12 pm 
Član foruma

charleston je napisao/la:
I tako dolazimo do toga da je sve relativno :D
Bas smo pravi Einsteinovi uzorni mali ucenici :wink:

I tako dolazimo do toga da je sve relativno, sa relativne tačke gledišta,
i da smo, s te tačke gledano, pravi Einsteinovi uzorni mali učenici ... :D

I tako dolazimo do toga da je sve Apsolutno, sa Apsolutne tačke gledišta,
i da smo, s te tačke gledano, pravi Apsolutovi uzorni mali učenici ...
:D

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned dec 28, 2008 6:32 pm 
Član foruma

Ans i Eva Jargi
Citat:
i da smo, s te tačke gledano, pravi Apsolutovi uzorni mali učenici ..

Slažem se,znaš već sam jučer napisao sličan tekst,i razmišljao nad njim dobrih 60 min. da bi ga konačno obrisao,a samo zbog toga jer nisam upotrijebio riječi kao ti.
Previše sam zapetljao pokušavajuči na jednostavan način objasniti to što si ti napisao :thumbup:
Pa evo hvala ti na tome što si napisao moje misli.
:occasion5:

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned dec 28, 2008 7:50 pm 
Član foruma

kolos je napisao/la:
Ans i Eva Jargi
Citat:
i da smo, s te tačke gledano, pravi Apsolutovi uzorni mali učenici ..

Slažem se,znaš već sam jučer napisao sličan tekst,i razmišljao nad njim dobrih 60 min. da bi ga konačno obrisao,a samo zbog toga jer nisam upotrijebio riječi kao ti.
Previše sam zapetljao pokušavajuči na jednostavan način objasniti to što si ti napisao :thumbup:
Pa evo hvala ti na tome što si napisao moje misli.
:occasion5:

Kolosalan pozdrav, kolosalni brate!

Lepo je susresti videoce koji vide drugačije, a još je lepše susresti istovideoce!

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon dec 29, 2008 3:55 pm 
Član foruma

Ja Libetov eksperiment vidim kao potvrdu razmišljanja onih koji su tvrdili i prije tog eksperimenta da ljudske misli imaju stanovito kašnjenje,
a radi reda u kozmosu. Obzirom da ljudi svojim mislima (namjerama) na neki način oblikuju stvarnost, onda bi bez kašnjenja u realizaciji ideje/misli došlo do kaosa.
Mislim da je u vezi s tim nešto pisao Jack ali se ne sjećam teme.

Ja sam već napisao na prvoj stranici svoje mišljenje o onoj sl. volji koja nam je ograničena civilizacijsko moralnim normama.
To je ajmo reć ona svakodnevna sl. volja kad neku odluku možemo realizirati na više načina, a mi onda biramo koji ćemo upotrijebiti.
Dakle sl. volja kao kategorija subjektivne percepcije realnosti.

Ali ona prava sl. volja o kojoj mi ovdje pričamo mislim iskreno da ne postoji. Jer ako je čovjek dio prirode, a jest, dio Kreatora,
a jest (barem tako mislim/nadam se) onda je povezan sa svime i čini dio svega. SveJedno kako bi rekli Jargijevi.
U tom slučaju svaki ljudski čin u smislu sl. volje je posljedica nekog uzroka (determiniran), odnosno nije određen iz samog čovjeka.

Citat:
Extranoize:
slobodna volja bi trebala biti proporcionalna s razinom svijesti.

Premda ovaj citat lijepo zvuči, on je primjer determinizma. Sloboda volje je posljedica, a razina svijesti uzrok.
S druge strane sama svijest jednog je dio opće svijesti Kreacije. Stoga mislim da sama sl. volja nije ni bitna,
već razina svijesti i smisao života, odnosno čovjek u svemu tome.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon dec 29, 2008 5:47 pm 
Član foruma

slobodna volja je moćno oružje i zato nam nije u cjelosti na raspolaganju.
uništila bi nas (ili je nebi znali iskoristiti) ako nismo dovoljno svjesni. zato je na neki način determinirana razinom svijesti.
nije to tako slučajno. Kreator je mislio na Sve :)

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon dec 29, 2008 8:03 pm 
Početnik

Pa da, mislili smo na sve.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon dec 29, 2008 11:56 pm 
Član foruma

extranoize je napisao/la:
slobodna volja je moćno oružje i zato nam nije u cjelosti na raspolaganju.
uništila bi nas (ili je nebi znali iskoristiti) ako nismo dovoljno svjesni. zato je na neki način determinirana razinom svijesti.
nije to tako slučajno. Kreator je mislio na Sve :)

A što je to po tebi slobodna volja? Kakvo je to moćno oružje? I kako može biti slobodna ako je determinirana?

Citat:
Exile:
Pa da, mislili smo na sve.

Znači internet je stigao i u ustanove =D> Nisam znao :(

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto dec 30, 2008 9:18 am 
Član foruma

Veliki pozdrav brate, Zlatko!

Volja
je king (i queen) ... Svega ... I Sveta i Stvarnosti, ... i Reči i Poimanja, ...i Subjektivnog i Objektivnog, ... i Apstraktnog i Konkretnog ...

Volja
je Rob i Gospodar, Oruđe i Oružje, Svrha i Cilj ...

Volja
je i Stvaralac /Pokretač/, i Održavalac i Rušitelj ... Sveta /Stvarnosti/ ...
...

Ukratko, volja je ključni pojam za razumevanje, poimanje i spoznaju svega ...

Da bismo
kvalitetno i efikasno raspravljali o volji (kao i o bilo čemu drugom), bilo bi dobro prethodno je definisati i determinisati barem u meri u kojoj nam to Ona dopušta i na način na koji nam Ona zapoveda ...

Iz mog ugla
gledano, volja je onaj skriveni, nedostupni i nepristupačni Dimijurg, pokretač i dirigent dešavanja, pokretač i upravljač bilo koje aktivnosti na ekranu sopstvene svesnosti, bez obzira da li tu akciju, dešavanje i aktivnost projektovani protagonisti /ljudska ili druga bića/ dešavanja doživljavali vizualno, slušno, ili nekim od ostalih materijalnih čula, ili kao mišljenje, odlučivanje, osećanje, saznavanje, spoznavanje, poimanje ili bilo koju drugu svesnu ili nesvesnu aktivnost svoje projektovane "svesti" ...

Volja je
Ono što na ekranu sopstvene svesnosti proizvodi čulne utiske kojima daje /čulnu/ prostorno-vremensku formu (što projektovano "biće" doživljava kao slike, zvuke, mirise, ukuse i dodir) i, zajedno sa svim psihičkim iskustvima, slepljuje u vrlo kompleksan "hard disk" iskustava, sećanja i osećanja kojima daje onaj svima znani “ja” (ego) ukus i osećaj, primoravajući i terajući taj umišljeni kompleks da se neprekidno identifikuje sa dotle stečenim iskustvom (fizičkim i psihičkim čulnim sećanjima) ... sugerišući mu da “vani” postoji Svet i mnoštvo drugih “jastava”, ... postepeno dozvoljavajući (tom kreiranom, tečnom i promenljivom “jastvu”) da tokom “vremena” “odrastanja” postane “svesno” blagog nagoveštaja Njene stvaralačke
pokretačke i dirigentske moći, što “jastvo” prepoznaje i doživljava kao “svoje” želje, namere, odluke, zapovesti ... (kao “svoju” “individualnu” volju) ...

Ako prihvatimo takav portret volje, onda bismo je mogli zvati i “/Jedinim i Apsolutnim/ Zapovedaocem dešavanja” ...
...

CITAT – ZLATKO:

“Ali ona prava sl. volja o kojoj mi ovdje pričamo mislim iskreno da ne postoji. Jer ako je čovjek dio prirode, a jest, dio Kreatora,
a jest (barem tako mislim/nadam se) onda je povezan sa svime i čini dio svega. SveJedno kako bi rekli Jargijevi.
U tom slučaju svaki ljudski čin u smislu sl. volje je posljedica nekog uzroka (determiniran), odnosno nije određen iz samog čovjeka.”

Sa aspekta onog što je rečeno pre citata, ovo bi se mogao nazvati “pogled” iz ugla onog projektovanog “jastva” koje SveJedno vidi kao mnoštvo međusobno povezanih koegzistencija “jastava” u istom vremenu i prostoru ...

Ali zaključak na kraju citata bio bi korektan i u skladu sa postavljenim premisama:

“Svaki ljudski čin u smislu sl. volje je posljedica nekog uzroka (determiniran), odnosno nije određen iz samog čovjeka” ...

A ta determinisanost traje sve dok je čovek ... projekcija Slobodne Volje kojoj /projekciji/ se, (zbog scenarija te projekcije, predstave, filmske priče),
ne dopušta da “poseduje” bar delić Slobodne Volje ...

U retkim predstavama (filmovima, projekcijama) dešava se, međutim, da Slobodna
Volja ponekom čoveku (projekciji) omogućava i zapoveda da pomalo i postepeno “stiče” Slobodnu volju i
da pomalo i postepeno i sam počinje da Zapoveda, Komanduje, Diriguje dešavanjima ...

Takvog čoveka neki vide kao pojedinca obdarenog “parapsihološkim” moćima,
neki kao čarobnjaka, treći kao sveca, ... itd., itd., ...

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto dec 30, 2008 5:49 pm 
Član foruma

Citat:
A što je to po tebi slobodna volja? Kakvo je to moćno oružje? I kako može biti slobodna ako je determinirana?

determinirana je iz našeg subjektivnog pogleda...
lijepo je to objasnio Ans i Eva Jargi...ja nisam tako elokventan :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto dec 30, 2008 9:47 pm 
Član foruma

Citat:
extranoize:
lijepo je to objasnio Ans i Eva Jargi...ja nisam tako elokventan

Čuj prijatelju, meni se ne da više trošiti vrijeme pa ću ovdje završiti.
Ako si ti uvjeren u to što misliš, onda ok. meni svejedno. A što se tiče Jargijevih,
volim čitati njihove postove radi jezičnih bravura (majstor je svaka čast),
ali u ovoj temi nisu me baš uvjerili u postojanje sl. volje na ovoj razini postojanja.

Evo malo cs transkripata, a to je pored ostale literature jedan mali dio koji može pomoći u traganju.

Citat:
Cs:
P: Ako je slobodna volja najvažniji zakon svijesti u kreaciji.
Zašto mi ne možemo izvršiti našu slobodnu volju
i odbiti da budemo otimani i da se na nama eksperimentira?

O: Oni koji otimaju izvršavaju njihovu slobodnu volju radeći to.
P: Zašto njihova slobodna volja ima prioritet nad našom slobodnom voljom?
O: Zašto vaša slobodna volja ima prioritet nad bićima 1. i 2. denziteta?

Možda je Darvin i falio sa evolucijom, ali zakon jačeg i mudrijeg vlada. Pa ti sad vidi 8)

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri dec 31, 2008 8:28 am 
Član foruma

zlatko je napisao/la:
Citat:
extranoize:
lijepo je to objasnio Ans i Eva Jargi...ja nisam tako elokventan

Čuj prijatelju, meni se ne da više trošiti vrijeme pa ću ovdje završiti.
Ako si ti uvjeren u to što misliš, onda ok. meni svejedno. A što se tiče Jargijevih,
ali u ovoj temi nisu me baš uvjerili u postojanje sl. volje na ovoj razini postojanja.

Evo malo cs transkripata, a to je pored ostale literature jedan mali dio koji može pomoći u traganju.

Citat:
Cs:
P: Ako je slobodna volja najvažniji zakon svijesti u kreaciji.
Zašto mi ne možemo izvršiti našu slobodnu volju
i odbiti da budemo otimani i da se na nama eksperimentira?

O: Oni koji otimaju izvršavaju njihovu slobodnu volju radeći to.
P: Zašto njihova slobodna volja ima prioritet nad našom slobodnom voljom?
O: Zašto vaša slobodna volja ima prioritet nad bićima 1. i 2. denziteta?

Možda je Darvin i falio sa evolucijom, ali zakon jačeg i mudrijeg vlada. Pa ti sad vidi 8)

Čuj
brate ja
nikoga ne pokušavaš uveriti
u postojanje sl. volje il postojanje bilo čega ...

Mi Jargijevi
slušajući i ispunjavajući zapovesti se igraš i zabavljam
Tebe, mene Ona Njega Mi Ono Vi Nas On Nju Oni Sve Skupa Pojedinačno
i ako se Tebi dopada moj jezička akrobacija oni zadovoljna jer dobro igraš svoja uloga ...

A dal je
Slobodna Volja najvažnija zakon svesti u kreacija ko što kažeš Cs. u tvoja citat i ko što tvrde Jargi-je-vi, to je manje važno ..., jer ... SveJedno si ...u suština, il
tamo u neka viši denzitet ... ko što kaže Cs. ...il ko što kažu Jargi-je-mi ...

A što se tiče čika Darvin,
nama se činiš da ona dobro fulao sa evolucija, i da u Priroda vladaš ne zakon jačeg i mudrijeg, nego Zakon Naj-ja-čeg i NajMudrijeg ...

Pa ti sad vidiš ...
...

Ajd u zdravlje mi

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri dec 31, 2008 11:03 am 
Član foruma

Eh, da ...

Mene
Slobodna volja
podseća na onaj glavni (ili Gospodar Prsten) iz Tolkinovog “Gospodara prstenova” , koji gospodari i upravlja svim ostalim prstenjem ...

Tako
i u prividnom mnoštvu
individiualnih bića i ispoljavanju njihovih indidividualnih volja,
Jedna
(“Slobodna volja”) upravlja “Svima” (svakom projektovanom, ispoljenom, jedinačnom, individualnom, ... voljom) ...

Inače
bi bio Večni Haos i Pometnja ... Haos biva samo onda i samo dotle kada i dokle to Slobodna volja zapoveda ... (da se špil karata malo promeša) ...

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri dec 31, 2008 1:40 pm 
Član foruma

Ans i Eva Jargi
Citat:
Volja ponekom čoveku (projekciji) omogućava i zapoveda da pomalo i postepeno “stiče” Slobodnu volju i
da pomalo i postepeno i sam počinje da Zapoveda, Komanduje, Diriguje dešavanjima ...

Taj čovjek može imati samo veće znanje i zbog toga uvid u veći izbor mogućnosti.
charleston je ljepo zaključila
Citat:
Slobodan moze biti covjek , ili njegov izbor, a izbor nije isto sto i volja.....Najtocnije dosad o slobodi rekao je Engels:
SLOBODA JE PREPOZNAVANJE NUZNOSTI

Mi zapravo o tome pričamo?Ili? :?:
Zlatko i Jargi zapravo govore o istoj stvari.(mislim da je tu rječ o ovome http://www.galaksija.info/forum/viewtopic.php?t=815)

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jan 01, 2009 3:07 pm 
Član foruma

kolos je napisao/la:
Ans i Eva Jargi
Citat:

Taj čovjek može imati samo veće znanje i zbog toga uvid u veći izbor mogućnosti.
charleston je ljepo zaključila
Citat:
Slobodan moze biti covjek , ili njegov izbor, a izbor nije isto sto i volja.....Najtocnije dosad o slobodi rekao je Engels:
SLOBODA JE PREPOZNAVANJE NUZNOSTI

Mi zapravo o tome pričamo?Ili? :?:
Zlatko i Jargi zapravo govore o istoj stvari.(mislim da je tu rječ o ovome http://www.galaksija.info/forum/viewtopic.php?t=815)

Brate Kolos,

čarobnjak
ne poseduje veće znanje od ostalih ljudi, nego jaču volju ...
Njegovo zapovedanje
dešavanjima nije posledica većeg znanja (kao umne kategorije), nego posledica snage “njegove” individualne volje ... (kao što brzina rada računara zavisi od snage i brzine procesora, a ne od softvera)...
Volja je vršilac i izvršilac želja, namera, komandi, zapovesti ...
Veće znanje može biti samo posledica volje, a ne uzrok ...

Jačanje volje
(i veće znanje) ne daje veći izbor mogućnosti, nego potpomaže i potiče ostvarenje izabrane (ili izabranih) mogućnosti ...
....

Mi zapravo
ne pričamo na ovoj temi o SLOBODI, nego o postojanju Slobodne VOLJE, i zato
pojam “sloboda” možemo rabiti samo u meri u kojoj nam pomaže da odgovorimo na pitanje u naslovu teme “Postoji li slobodna volja?”...

A kad
smo već kod definicije slobode i Engelsove definicije, čini mi se da ta definicija koju si citirao “Sloboda je prepoznavanje nužnosti” ne samo da zamagljuje ono što treba definisati, nego je i netačna, neodređena i nedorečena, i kao takva neupotrebljiva za svrhu ove rasprave ...

Meni se
(Apsolutna) Sloboda definiše kao (Apsolutna) Neuslovljenost, Nesputanost, Neograničenost, Neovisnost (i sve tako sa ne ovo, ne ono) ...dok relativnih sloboda imamo mali milion ...

...

Zlatko i Jargi
zapravo ne govore o istoj stvari i mislim da tu nije reč o ovome http://www.galaksija.info/forum/viewtopic.php?t=815

Ako tako misliš onda verovatno nisi pažljivo pratio diskusiju:

Zlatko negira postojanje Slobodne volje na ovoj razini postojanja (“A što se tiče Jargijevih,
ali u ovoj temi nisu me baš uvjerili u postojanje sl. volje na ovoj razini postojanja
.”),
a Jargijevi iznose stav da nema druge razine postojanja, osim trenutne razine postojanja (SADA i OVDE) i da se ništa ne bi dešavalo da nema Slobodne volje, koja je uzrok, pokretač i vršilac dešavanja i na ovoj i na bilo kojoj “drugoj” razini postojanja (jer i “druge” razine postojanja su uvek subjektivno postojanje sada i ovde, bez obzira da li je u pitanju “ljudska”, “anđeoska”, “demonska”, “polubožanska”, “božanska” ili bilo koja “druga” razina postojanja) ...
...

Usput,
kad si već pomenuo tu temu “Kontejnirana svest kao uzrok nesporazuma i sukoba”,
samo da kratko primetim da svest nikada nije niti može biti UZROK bilo čega, pa i uzrok nesporazuma i sukoba ...
Svest (kao isečak trenutne tekuće stvarnosti) je, kao i sve ostalo (nesporazumi i sukobi, sporazumi i saradnja ...) uzorkovana Slobodnom voljom ...

P.S. Tebi i ostalim diskutantima u Novoj, kao i narednim godinama, želim mnogo lepe igre, i dosta snažne i dobre (dobronamerne) volje ...

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jan 01, 2009 5:33 pm 
Član foruma

Sretna Nova svima
koliko vas god ima!
:love1:
8)

Ans i Eva Jargi je napisao/la:
čarobnjak
ne poseduje veće znanje od ostalih ljudi, nego jaču volju ...
Njegovo zapovedanje
dešavanjima nije posledica većeg znanja (kao umne kategorije), nego posledica snage “njegove” individualne volje ... (kao što brzina rada računara zavisi od snage i brzine procesora, a ne od softvera)...
Volja je vršilac i izvršilac želja, namera, komandi, zapovesti ...
Veće znanje može biti samo posledica volje, a ne uzrok ...

Mene sada zanima.... sto jaca volju?!
O cemu ovisi snaga necije volje?
Tj zasto jedni imaju volju kojom sve postizu a drugi su bezvoljni - CIJA je TO opet volja - i postoji li tu neki kriterij dodjele?

(Takodjer.... zasto mi se cini da je vecina ljudi s jakom voljom koju posto poto moraju sprovesti, manje inteligentna i senzibilna od onih koji svoju volju predaju Jacemu od sebe, kao u "Neka bude volja Tvoja"? :roll:
Je li moguce da su kod vecine ljudi jacina volje i stupanj zrelosti obrnuto proporcionalni? odnosno da vecina koja energiju koristi za sprovodjenje svoje volje nanosi time vise stete nego koristi i sebi i drugima?)

.... I kad vec pricamo o slobodnoj volji - a po meni je svaka volja slobodna, jer kakva bi to bila volja koja nije slobodna - jednom sam, iscrpljena rezultatima vlastite slobodno sprovodjene volje, naletjela na citat, mislim da je Kunderin, koji je glasio: "Ono sto je nastavilo zivjeti, nakon sto bi sproveo svoju volju, bila je smrt u njemu" .... Mislim da mi je tadasnja lekcija bila da Volja bez Znanja vodi u katastrofu.

Ans i Eva Jargi je napisao/la:
a Jargijevi iznose stav da nema druge razine postojanja, osim trenutne razine postojanja (SADA i OVDE) i da se ništa ne bi dešavalo da nema Slobodne volje, koja je uzrok, pokretač i vršilac dešavanja i na ovoj i na bilo kojoj “drugoj” razini postojanja (jer i “druge” razine postojanja su uvek subjektivno postojanje sada i ovde, bez obzira da li je u pitanju “ljudska”, “anđeoska”, “demonska”, “polubožanska”, “božanska” ili bilo koja “druga” razina postojanja) ...
...

Znaci, neciju Slobodnu Volju treba kriviti za sve sta se desava, a ne karmu i sve to??

I zanima me sto Jargi misli o odnosu volje i zelje :)
Jer, po Caycu, "Zelja je pokretac duse" ...
Zanima me da li zelja/ceznja sama po sebi pokrece dusu u odredjenom pravcu, ili je za to potrebna odlucnost volje, onaj yang momenat, da se dusa uopce pokrene u bilo kojem pravcu?...

(Nadam se da nisam ovo sve nejasno formulirala i da nece doci do zbrke u terminima... :oops: )

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 137 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.