Sada je: pet jun 27, 2025 2:00 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 465 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 24  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Okultna simbolika u svjetskoj arhitekturi
PostPostano: sri sep 02, 2009 12:57 pm 
Član foruma

Citat:
Plamen koji gori kao baklja između dvaju rogova (Jachin i Boaz) je Očev Blagoslov.

owo si bio odgoworio kada si opisiwao plamen izmedju rogowa na jedno pitanje sto ti je to u awataru. mene interesira da li to ima poweznice s owim (cini mi se da ima)? mozes li malo detaljnije objasniti...

egipatska bozica izida (na prwoj nosi boga horusa):

slika

slika

Vrh

PostPostano: sri sep 02, 2009 1:04 pm 
Član foruma

bad.ass je napisao/la:
Citat:
Plamen koji gori kao baklja između dvaju rogova (Jachin i Boaz) je Očev Blagoslov.

owo si bio odgoworio kada si opisiwao plamen izmedju rogowa na jedno pitanje sto ti je to u awataru. mene interesira da li to ima poweznice s owim (cini mi se da ima)? mozes li malo detaljnije objasniti...

egipatska bozica izida (na prwoj nosi boga horusa):

slika

slika

Izis nosi polumjesec i sunce na glavi kao hermaforditski element. Isto tako Levijev Baphomet ima rogove Cernunnosa-Pana (plodnost kao i Izis), pri čemu je baklja u sredini iskra spiritualnog sunca (Kether na Drvu Života). Iako nema direktne korelacije između simbola Izis i Baphometa, niti su oni povezani, ali u većini mitoloških i religijskih predstava, možeš primjetiti suptilnu referencu na Trojstvo odnosno na broj 3 kao broj balansa. Zato su rogovi simbol dualnosti (oba roga polumjeseca), a baklja ili spiritualno sunce (u Izisinom slučaju solarni disk) je taj element koji balansira.

http://www.4shared.com/dir/12497247/299 ... cija_.html

Vrh

PostPostano: sri sep 02, 2009 1:33 pm 
Član foruma

tehuti je napisao/la:
ali u većini mitoloških i religijskih predstava, možeš primjetiti suptilnu referencu na Trojstvo odnosno na broj 3 kao broj balansa. Zato su rogovi simbol dualnosti (oba roga polumjeseca), a baklja ili spiritualno sunce (u Izisinom slučaju solarni disk) je taj element koji balansira.

s tim da je to sunce krist-horus-mitra?

Vrh

PostPostano: sri sep 02, 2009 1:38 pm 
Član foruma

bad.ass je napisao/la:
tehuti je napisao/la:
ali u većini mitoloških i religijskih predstava, možeš primjetiti suptilnu referencu na Trojstvo odnosno na broj 3 kao broj balansa. Zato su rogovi simbol dualnosti (oba roga polumjeseca), a baklja ili spiritualno sunce (u Izisinom slučaju solarni disk) je taj element koji balansira.

s tim da je to sunce krist-horus-mitra?

Upravo to. Fizičko sunce je samo simbol tog beskonačnog spiritualnog sunca. Krist je Logos ili Riječ Božja. A Riječ Božja je arhetip koji spaja Nebo i Zemlju. Čovjek je između Neba i Zemlje, zato se te titule solarnih junaka odnose na mikrokozmički centar srednjeg stupa u Čovjeku, u samom srcu. Istovremeno, titula Krista-Mitre je povezana i sa cijelim Kozmosom, jer to je arhetip koji nalazimo "gore" a i isto tako i "dolje", u Čovjeku.

Vrh

PostPostano: sri sep 02, 2009 7:15 pm 
Početnik

Citat:

Da, ja sam napravio tu prezentaciju za Icke-a. Očekivao sam da će se prikazati na javnom predavanju, ali nije. Nema veze.

prikazana je manjem broju ljudi, vjerojatno je organizator zakljucio da mozda ne bi bila prigodna na javnom predavanju? tragom te prezantacije sam i dosao na ovaj forum :thumbup: hoce uskoro biti v3 ili neki update?

mozes molim te pojasniti bestije sa oznake crkve u Osijeku, kao i ove sa groblja na Bracu?

Vrh

PostPostano: sri sep 02, 2009 11:31 pm 
Član foruma

hrc je napisao/la:
Citat:

Da, ja sam napravio tu prezentaciju za Icke-a. Očekivao sam da će se prikazati na javnom predavanju, ali nije. Nema veze.

prikazana je manjem broju ljudi, vjerojatno je organizator zakljucio da mozda ne bi bila prigodna na javnom predavanju? tragom te prezantacije sam i dosao na ovaj forum :thumbup: hoce uskoro biti v3 ili neki update?

mozes molim te pojasniti bestije sa oznake crkve u Osijeku, kao i ove sa groblja na Bracu?

Mogao bih napraviti veći pdf ili prezentaciju sa reprezentativnim primjercima simbolike. To je samo razmišljanje na glas.

slika

Lubanja i prekrižene kosti - hm, kompleksan ali i jednostavan simbol. Najčešće se veže za templare i masone. U masoneriji trećeg stupnja (majstorski stupanj), lubanja i kosti označavaju cikličku prolaznost vremena, promjenu, dezintegraciju tijela, no međutim s malo optimističnije strane, isto tako predstavljaju vjeru u vječni život i transformaciju/regeneraciju. Slično je i alkemijsko značenje: nigredo faza Velikog Djela, u kojoj se događa opća putrefakcija, raspadanje koje je apsolutno nužno za gradivni materijal Filozofskog Kamena (savršena ljudska duša). Drugim riječima, najprije moramo razoriti stare temelje, uvjerenja, misli, namjere, želje, ego tripove, energije i arhetipove da bi napravili mjesta novima. Ključna riječi hermetičke nauke su regeneracija i transmutacija/transformacija. Bez te katarze, dubljeg čišćenja i nagle kaotične promjene, nema ni napretka.

Na drugoj, još okultnijoj (tajnijoj razini) simbolizma, lubanja predstavlja Kozmički Um, iznad svake dualnosti a dvije bedrene kosti prekrižene ispod lubanje su svijet dualnosti, dakle manifestirani bitak. Zapravo, riječ je o Trojstvu u Jedinstvu. Glava (mozak) je predio ljudskog tijela koje vlada nad racionalnim funkcijama i prirodno ga povezujemo s umom. Glava bez mesa i kože, odnosno lubanja možda predstavlja spiritualizaciju materije, tj. nedostatak materijalne komponente (fizičkog mesa) koja Um čovjeka dovodi u svijet iluzije. To je stanje Božanskog Uma koji svijetli u centru lubanje, tj. centru ljudske percepcije.

Kabalistički, cijeli simbol možda govori o nekoj od tri trijade Drveta Života. Svojevremeno sam imao predstavu da je lubanja ustvari Daath (Znanje i Ponor na Drvetu Života).

Kakve veze lubanja i kosti imaju s templarima?

Navikli smo povezivati taj simbol sa gusarima. Međutim prve takve zastave na brodovima su vijorile na templarskim plovilima tijekom križarskih ratova, nekoliko stoljeća prije famozne uporabe od strane gusara.

Taj simbol ćeš često vidjeti na templarskim sarkofazima i nadgrobnim pločama. Sv. Ivan Krstitelj je bio najštovanija figura istinske misterije templarskog reda. Postoji teorija da je Sveti Gral ustvari tanjur sa odrubljenom Ivanovom glavom. U optužnicama templarima 1314. godine, stoji da su templari štovali idole glava, glava s više lica, lubanja,... Po meni sve to upućuje na misterij sv. Ivana koji je bio istinski gnostik. Herod je zatražio njegovu glavu na pladnju, te se stoga u pučkom praznovjerju smatralo da taj artefakt odrubljene glave i tanjura nosi specijalne moći. S obzirom da je sv. Ivan kao simbolični arhetip povezan sa Baphometom (na grčkom Baphe + Metis = krštenje mudrosti - sv. Ivan Krstitelj), Baphometa sa Panom (plodnost, figura bradatog čovjeka sa rogovima), Pana sa Cernunnosom (također slična ikonografija), Cernunnosa sa Zelenim Čovjekom po starim katedralama i crkvama, logično je za pretpostaviti da je sv. Ivan ezoterijski i dublje simbolički upućuje na stvarnost iznad dualnosti.

Moj avatar sadrži identičan simbolizam kao i lubanja s kostima. Lubanja i kosti - smrt - jarčeva glava. Jaje na kojem sjedi Baphomet - život. Smrt i Život kao primarni polariteti koji protječu kroz Vrijeme. Još jedan simbol prolaznosti vremena uz pješčani sat je lubanja (astrološki Saturn). U simbolu Baphometa nalazimo i Smrt i Život. Ono što je zanimljivo, dva astrološka znaka koja se smatraju predstavnicima tih principa su znak Jarca i Raka. Jarac - to je očito iz jarčeve glave. On vlada 12.mjesecom, početkom zime koje predstavlja simboličku smrt sunca (zimski solsticij). U znaku Raka, odnosno u 6.mjesecu buja život, sunce je najviše na obzoru - sunce trijumfira na silama mraka (ljetni solsticij). Ulaskom u znak Raka slavimo blagdan Ivanje (24.6.) a ulaskom u znak Jarca - sv. Ivana Evanđelista (27.12.). Ti praznici označavaju doba godine kada je sunce najniže i najviše nad obzorom, analogno simbolici života i smrti. Blagdani dva sveta Ivana su povezani sa rimskim bogom Janusom (rimska verzija imena Ivan) koji ima dva lica. Očito je riječ o astronomskom simbolizmu. Janus je vladar nad vratima solsticija, nad životom i smrti, nad muškim i ženskim. Dualnost u funkciji Janusa savršeno odgovara dualnoj funkciji bedrenih kostiju u simbolu lubanje s kostima. Bedrene kosti su potporanj, simbolički stupovi Solomonovog Hrama, također simboli dualnosti. Moja spekulacija je da kabalistički, bedra odgovaraju sferama Hod i Netzach na Drvu Života. U hermetičkoj, praktičnoj Kabali, početak obaju bedrenih kosti odgovara tim sferama po analogiji s dijagramom Drveta. Sferom Hoda vlada Hermes a sferom Netzacha Afrodita. Zajedno daju božansko biće Hermafrodit, dvospolac-bespolac. Hermafrodit pobjeđuje svaku dualnost u sebi. Baphomet je hermafroditska figura: ima odlike i muškog i ženskog spola.

Primjeti da Baphomet u mom avataru sjedi prekriženih bedrenih kostiju. Ako uzmemo da jarčeva glava simbolizira smrt, možemo ju zamijeniti simbolom lubanje. Rezultat je da se cijela figura Baphometa može simbolički zamijeniti simbolom lubanja i kostiju.

U templarskim zdanjima, posebno katedralama, možeš vidjeti jako, jako puno rezbarija glava, lubanja, pa čak i malo grotesknijih prikaza glava s više lica, posebno tri, kao sveti broj Trojstva i balansa. Štovanje glava stoji u optužnici vitezova. Međutim, tu nije riječ o idolatriji već o dubljoj simbolici regeneracije i pobjede suprotnosti, a kameni kipovi i rezbarije upravo skrivaju dublju razinu značenja.

Zanimljivo je također da glava po analogiji s Drvetom sadrži u sebi tri sefirota: Kether - tjeme glave, Chokmah - lijeva polutka mozga i Binah - desna polutka mozga. Trojstvo u Jedinstvu. To je još jedan razlog zašto je glava, posebno odrubljena, simbol transcendencije dualnosti. Čovjek koji je jednako izbalansirao desnu i lijevu stranu mozga postaje mentalni hermafrodit.

U masoneriji Scottish Rite-a imamo 33 stupnja do vrhovnog misterija. 33 kralješka kralježnice vode do lubanje - komore Misterija, Sanctum Sanctoruma u kojoj se čuvaju sve tajne. Istinski Sveti Gral koji se čuva u vrhovnim odajama Uma.

Vrh

PostPostano: sri sep 02, 2009 11:55 pm 
Član foruma

Sutra ću nastaviti o simbolici ostalih slika.

Vrh

PostPostano: čet sep 03, 2009 1:26 am 
Član foruma

Mali off-topic: Kad si vec spomenuo masoneriju, bi li mogao nesto opsirnije napisati i o tom scottish riteu koji sadrzi 33 stupnja, u nekom novom topicu? Oduvijek me zanimalo kako to da vecina ljudi spominje da zapravo postoje samo tri stupnja masonstva (segrt, pomocnik i majstor), dok prakticki svi upuceniji izvori govore da ima 33 stupnja... Da li uopce pricaju o istoj verziji masonstva?

Vrh

PostPostano: čet sep 03, 2009 9:31 am 
Član foruma

funkee je napisao/la:
Mali off-topic: Kad si vec spomenuo masoneriju, bi li mogao nesto opsirnije napisati i o tom scottish riteu koji sadrzi 33 stupnja, u nekom novom topicu? Oduvijek me zanimalo kako to da vecina ljudi spominje da zapravo postoje samo tri stupnja masonstva (segrt, pomocnik i majstor), dok prakticki svi upuceniji izvori govore da ima 33 stupnja... Da li uopce pricaju o istoj verziji masonstva?

Masonerija onakva kakva je već stoljećima je u suštini plava loža. U sustavu plave lože imamo tri stupnja. Mnogi masonski autori tvrde da je masonerija nepotpuna bez Royal Arch stupnja koji je chapter sam za sebe. Plava loža u svom sastavu ne uključuje Royal Arch (Kraljevski Svod) ali ipak, oni koji nisu zagovornici Scottish Rite-a kažu da je mason prošao kroz progresivnu transformaciju upravo kroz stupnjeve plave lože i Royal Archa. Scottish Rite masonerija (crvena masonerija) po meni, kao i sve ostale su samo pobočni redovi koji ne prate neki određeni slijed jer se ne koncentriraju nužno na sam misterije uskrsnuća u tijelu kako nam je to predočeno u majstorskom stupnju. Dakle, ostali redovi poput York Rite-a, Scottish Rite-a, Templarskog Reda, i npr. kriptični stupnjevi i neregularni stupnjevi, su samo "dodatak" na centralni misterij broja tri, broja balansa, tj. broja stupnjeva koje kandidat prolazi da dosegne istinsku inicijaciju (ne sama vanjska forma već i unutarnji doživljaj), dok je Royal Arch kao "četvrti" stupanj ustvari završetak u kojem kanditat napokon otkriva Tajno, Neizgovorivo Ime Božje nakon što je ono bilo izgubljeno smrću glavnog arhitekta Solomonova hrama, Hirama Abiffa.

Nedavno sam vidio telemitski, kabalistički članak u kojem se stupnjevima Scottish Rite-a daju 32 staze na Drvetu Života skupa sa zadnjim kanalom koji vodi u Ain Soph, Bezgranično Svjetlo. Po tom članku, 33 stupnja crvene masonerije JESU progresivni i idu nekim suptilnim redoslijedom. Međutim, mišljenja sam da je za uranjanje u sebe dosta kombinacija plava loža + Royal Arch. Ostalo je nadogradnja.

Vrh

PostPostano: čet sep 03, 2009 1:30 pm 
Član foruma

tehuti je napisao/la:
Solomonova hrama.

znam da smo te udawili :love12:, no mozes li mi pojasniti malo pricu o solomonowom hramu. nikada ga nisu otkrili, po nekim cinjenicama nikada nije ni mogao postojati ili je u pitanju samo jedna mitoloska prica. sta ti mislis (bolje - kazes)?

tehuti je napisao/la:
Neizgovorivo Ime Božje nakon što je ono bilo izgubljeno smrću glavnog arhitekta Solomonova hrama, Hirama Abiffa.

i owo...
:hello2:

Vrh

PostPostano: čet sep 03, 2009 2:29 pm 
Član foruma

bad.ass je napisao/la:
tehuti je napisao/la:
Solomonova hrama.

znam da smo te udawili :love12:, no mozes li mi pojasniti malo pricu o solomonowom hramu. nikada ga nisu otkrili, po nekim cinjenicama nikada nije ni mogao postojati ili je u pitanju samo jedna mitoloska prica. sta ti mislis (bolje - kazes)?

tehuti je napisao/la:
Neizgovorivo Ime Božje nakon što je ono bilo izgubljeno smrću glavnog arhitekta Solomonova hrama, Hirama Abiffa.

i owo...

Otvorio sam temu o tome prije godinu dana:

viewtopic.php?f=7&t=1876

Poanta je da u majstorskom stupnju, kandidat dobije zamjensku Riječ (Hiram Abiff je umro prije nego ju je odao), dok u Royal Arch stupnju otkriva pravo Ime Božje. Sve to nam govori koliko je Royal Arch ustvari važan za spiritualno uzdizanje.

Vrh

PostPostano: čet sep 03, 2009 3:23 pm 
Član foruma

koje je onda tvoje mišljenje o optužbama s kojima se masonski redovi suočavaju? npr. david icke kaže da većina masona nije svijesna da služi cilju koji je negativan za čovječanstvo i tvrdi da su glavni masoni, koji su zapravo na illuminati stupnju (taj stupanj se ne spominje koliko ja znam u masoneriji već je zavjerenička teorija) manipuliraju onima koji su na nižim stupnjevima, a to su veliki državnici itd - vjeorajtno već znaš priču.

ali šta misliš, o čemu se tu zapravo radi, jel stvarno tako ili je to nepotrebna paranoja ili i jedno i drugo? :dontknow:

Vrh

PostPostano: čet sep 03, 2009 4:02 pm 
Član foruma

demiurge je napisao/la:
koje je onda tvoje mišljenje o optužbama s kojima se masonski redovi suočavaju? npr. david icke kaže da većina masona nije svijesna da služi cilju koji je negativan za čovječanstvo i tvrdi da su glavni masoni, koji su zapravo na illuminati stupnju (taj stupanj se ne spominje koliko ja znam u masoneriji već je zavjerenička teorija) manipuliraju onima koji su na nižim stupnjevima, a to su veliki državnici itd - vjeorajtno već znaš priču.

ali šta misliš, o čemu se tu zapravo radi, jel stvarno tako ili je to nepotrebna paranoja ili i jedno i drugo? :dontknow:

Gospodin Icke, iako ga poštujem, stvara crno-bijelu sliku po tom pitanju. Neke njegove izjave pogotovo vezane za ezoteriju i njezinu tradiciju su smiješne i ukazuju na njegovu plitkost, površnost i isključivost u izučavanju. Svi simboli su mu illuminatski i sve što je mu ikako neshvatljivo, označava takvim. Nema tu nikakve borbe. Illuminati su izumrlo bratstvo Bavarske. Htjeli su unaprijediti društvo intelektualno i spiritualno u vrijeme kada je Crkva mnogo gurala nos u ljudske živote. Goethe i Knigge koji su bili članovi su mnogo toga rekli u svojim pisanjima na tu temu, ali koriste metafore i alegorije pa se čine nerazumljivim. Eckartshausen je nešto otvoreniji. Ne postoje illuminatski stupnjevi u masoneriji, ali Illuminati 18.stoljeća mnogo duguju slobodarskom i moralnom duhu masonerije. Današnja percepcija Illuminata je gotovo uniformna: oni su krivi za sve ratove, bolesti, neznanja,...

Masonerija je progresivna znanost morala koja se vrti oko simbola, alegorija i mitova. Njezin vanjski krug je socijalni klub (filantropija npr.), dok je unutarnja doktrina masonerije čisto hermetička po prirodi.

Icke i ostali rade prilično hrabre izjave kada govore o globalnom bratstvu. Po mom mišljenju i ukusu, previše je koncentracije i pažnje posvećivano vanjskom "neprijatelju", pa je pažnja ljudi vrlo eksternalizirana. Priče o globalnom neprijatelju ne treba shvatiti predoslovno, ali ideja da on postoji, po meni dolazi od vlastitog unutarnjeg sukoba. Tražimo neprijatelje vani dok "neprijatelji" odnosno, otežavajući faktori leže u našoj psihi i podsvijesti.

Vrh

PostPostano: čet sep 03, 2009 4:20 pm 
Član foruma

tehuti je napisao/la:

viewtopic.php?f=7&t=1876

hwala jos jednom tehuti...

Vrh

PostPostano: čet sep 03, 2009 9:06 pm 
Član foruma

ja isto tako nešto za icke-a mislim. poštujem i sve ali mislim da je u dosta stvari preplitak, ali da budem iskren, to mislim za 99% autora koje čitam. ali ja ne mogu odbaciti sve pretpostavke o globalnoj uroti, čini mi se da to postoji ali ne znam kako bih objektivno gledao na to. toliko informacija sa svih strana da ti mozak pregori.

meni je glavni problem pitanje "postoji li objektivna stvarnost?" osjetila i jedan dio razuma govore postoji, a drugi možda ne itd. kako da uopće onda gledam na to, jer ako je sve u meni, da li znaći da i stvarnost prebiva u meni. ma, kaj ja znam...

Vrh

PostPostano: čet sep 03, 2009 9:47 pm 
Član foruma

demiurge je napisao/la:
ja isto tako nešto za icke-a mislim. poštujem i sve ali mislim da je u dosta stvari preplitak, ali da budem iskren, to mislim za 99% autora koje čitam. ali ja ne mogu odbaciti sve pretpostavke o globalnoj uroti, čini mi se da to postoji ali ne znam kako bih objektivno gledao na to. toliko informacija sa svih strana da ti mozak pregori.

meni je glavni problem pitanje "postoji li objektivna stvarnost?" osjetila i jedan dio razuma govore postoji, a drugi možda ne itd. kako da uopće onda gledam na to, jer ako je sve u meni, da li znaći da i stvarnost prebiva u meni. ma, kaj ja znam...

Zato prostudiraj simbole i uoči njihove refleksije u tebi samom. Što simboli govore o čovjeku? Objektivna stvarnost nije nešto što je RELATIVNO ljudsko postojanje u mogućnosti shvatiti. Samim time što smo postavljeni u svijet elemenata, demiurgičkih i arkonskih, nečistih sila, samim time vlada i unutarnji razdor. U pogledu objektivne stvarnosti, logičnost ljudske retorike prestaje postojati. Mnogi veliki umovi su pokazali agnostički stav prema teoriji Apsoluta. On je samo ideal kojem se simbolično i konkretno pokušavamo vratiti. U doktrini neoplatonizma, Nous ili Um je rodio sve Ideje i Arhetipove, no svejedno zbog toga nije apsolutan. Čak ni Um ne može umovati o Apsolutu. Apsolut je direktno iskustvo istine Svega, no pitamo se da li je to realno postignuće ili je riječ o imaginarnom idealu?

Vrh

PostPostano: čet sep 03, 2009 9:55 pm 
Član foruma

bad.ass je napisao/la:
tehuti je napisao/la:

viewtopic.php?f=7&t=1876

hwala jos jednom tehuti...

Nema na čemu.

Masonske legende su zbunjujuće jer su im izvori i doba nastanka vrlo teško odredivi. Npr. manje je poznato u generalnim masonskim krugovima da je ritual majstorskog stupnja prije 1720-ih imao kao centralnu figuru i progatonista biblijskog Nou i njegove sinove. Mit o Hiramu Abiffu možda je mlađi nego se tvrdi u tradicionalnim, manje kritičnim masonskim krugovima.

Po meni te varijacije u legendi ne mijenjaju nužno svrhu i smisao majstorskog stupnja, koji je oduvijek predstavljao individualnu regeneraciju i iskupljenje.

Vrh

PostPostano: sub sep 05, 2009 3:25 am 
Član foruma

Tehuti hvala i tebi za sve ove slike koje si postavio, bitno je da se ostvari kao sto je zapisano u Jevandjelju po Jovanu (kod vas u HR je Ivan) (8:32) "I spoznacete istinu i istina ce vas izbaviti" ili kao sto kazu u "X files" - the truth is out there (istina je oko nas). I hvala za objasnjenje nekih mojih slika, medjutim, nisi mi odgovorio na sledece: (post na strani 15): Za Tehutija: da li znas nesto o druzini Zmaja u HR? Ove slike sam napravila na Hvaru pre dve godine, u pitanju je crkva u centru grada Hvara i na njoj se nalazi tabla na kojoj pise posveta Hrvatskog reda Zmaja, ned aug 23, 2009 11:37 pm, ako imas neku info o njima - napisi, bas me zanima otkud oni na Hvaru

hrc - dobre su ti slike, bila sam u Bolu na Bracu, ali kratko, da sam imala vise vremena verovatno bih slikala isto sto i ti :-))

Vrh

PostPostano: sub sep 05, 2009 3:45 am 
Član foruma

Ovo su samo neki delovi iz filma "Duh vremena". Nadam se da ce vam biti zanimljivi ovi delovi iz filma koje sam odabrala. Flm se moze pogledati na sajtu: http://www..zeitgeistmovie.com, i u filmu se govori o simbolici Sunca, Isusa, Horusa, Izide i svega ostalog sto je povezano sa religijom.

"Kada pocnemo da preispitujemo, ono što mislimo da razumemo, odakle dolazimo, šta cinimo, to više pocinjete da uvidjate da nas lažu.
Lažu nas sve institucije koje postoje. Kako uopšte neko može i da pomisli da su religijske institucije jedine koje su još ostale netaknute od laži?
Religijske institucije ovoga sveta su osnovane od strane istih onih ljudi koji cine vaše vlade, koji vode vaše školstvo koji su osnovali sve to medjunarodne bankarske kartele. Jer našim gospodarima nije stalo niti do nas niti do naših familija.
Sve do cega je njima stalo jeste ono do cega im je uvek jedino i bilo stalo, a to je da kontrolišu citavi prokleti svet.
Obmanama su nam skretali poglede od prave istine prisustva božanskog u univerzumu,onoga što ljudi zovu Bogom.
I ukoliko, i sve dok, niste spremni da sagledate citavu istinu, gde god i ma cemu to ona vodila, i dok god budete okretali glavu, favorizirajuci ono što vam se dopada, tad cete negde usput doci do zakljucka da se ogrešujete o božansku pravicnost.
Što se vise obrazujete, to više pocinjete da razumevate odakle stvari dolaze i one postaju sve ocitije i vi pocinjete da uocavate laži.
Morate da saznate istinu i da je stalno tražite i istina ce vas uciniti slobodnim.
Mora da je teško... onima koji u autoritete gledaju kao u istinu umesto u istinu kao jedini autoritet.
Religije ubiraju milijarde dolara, ne placaju porez, i uvek im treba još.
Sve stare kulture su znale da bez sunca usevi ne rastu, da život na planeti ne može da opstane. Sve to cini Sunce najobožavanijim objektom ljudske stvarnosti svih vremena. Isto tako, te stare kulture su znale i za zvezde. Pracenje zvezda omogucilo im je da prepoznaju i ocekuju dogadjaje koji se ponavljaju u dugim vremenskim periodima, kao što je pun mesec i njegovo pomracenje. I onda su katalogizirali te nebeske grupacije u ono sto mi danas znamo kao sazveždja.
Ovo je Horus. On je egipatski Bog Sunce, iz perioda oko 3000. god. p.n.e. On je u stvari Sunce antropomorfizovano kroz seriju alegorickih mitova koji govore o suncevom kretanju na nebu. Zahvaljujuci drevnim egipatskim hijeroglifama danas znamo mnogo o ovom solarnom mesiji. Na primer, Horus - što znaci Sunce ili svetlost - je imao neprijatelja koji se zvao Set. Set je bio personifikacija tame ili noci. Metaforicki, Horus bi svakoga jutra dobijao bitku protiv Seta dok bi uvece Set pobedjivao Horusa i slao ga u podzemni svet. Važno je razumeti da mrak protiv svetlosti ili dobro protiv zla, predstavlja jedno od najzastupljenijih mitoloških dualiteta, prisutnih i danas na raznim nivoa. Uopšteno govoreci, prica o Horusu je sledeca:

Horus je rodjen 25. decembra, od device Isis, Marije. Njegovo rodjenje je oznaceno pojavom zvezde na istoku koju su pratila tri kralja u nameri da se poklone i darivaju novorodjenog spasioca. Sa 12 godina je vec važio za mladog ucitelja. Sa 30 ga je krstio izvesni Anap i tako je zapoceo svoju službu. Putovao je sa 12 ucenika, cineci cuda kao što su lecenje bolesnih i hodanje po vodi. Bio je poznat po mnogim opisnim imenima kao što su "Istina", "Svetlost", "Božiji sin", "Dobri pastir", "Jagnje božije" i mnogim drugim. Pošto ga izdaje Tifon, Horus biva razapet, zatim sahranjen i potom posle tri dana vaskrsava. Sva ova Horusova obeležja, bila ona originalna ili ne, cini se da ispunjavaju mnoštvo drugih svetskih kultura jer je slicna mitološka struktura nadjena u mnnogim bogovima širom sveta.
Sin (Sunce) koji je umro na krstu, je bio mrtav tri dana da bi potom vaskrsao i rodio se ponovo. Zato Isus sa bezbrojnim ostalim sinovima Sunca deli taj koncept raspeca, trodnevne smrti i vaskrsnuca. To je u stvari suncev prelazni period pre nego što promeni svoj pravac nazad ka severnoj hemisferi, donoseci prolece, a tim i spasenje. Medjutim, oživljavanje Sunca se nije slavilo sve do proletne ravnodnevnice ili - Uskrsa. Ovo zbog toga sto Sunce i zvanicno na proletnu ravdodnevnicu nadjacava zlu tamu jer dani od toga dana pocinju duže da traju od noci i pocinje da se pojavljuje okrepljujuca atmosfera proleca."

Attachment/i:
clip_image002.jpg
clip_image002.jpg [ 46.59 KiB | Pogledano 5052 put/a. ]
Vrh

PostPostano: sub sep 05, 2009 3:55 am 
Član foruma

Za sve koje zanimaju masoni i njihovo poreklo preporucujem knjigu Kristofera Najta i Roberta Lomasa (Christopher Knight and Robert Lomas: sajt: http://www.knight-lomas.com/index2.html), knjiga: "Hiramov kljuc" u kojoj se ova dvojica autora bave poreklom masonerije jer su i sami masoni, i nedvosmisleno su utvrdili da masonerija svoje poreklo vuce iz Starog Egipta, jer kao sto se i moze zapaziti na slikama, oko nas je u stvari simbolika Egipta - Horusovo oko, (ili oko Boga Ra ili Svevidece oko), lenjiri, sestari, uglomeri, simboli Sunca, Meseca, piramida.... :D

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 465 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 24  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.