Sviđa mi se što ova tema konačno počinje da liči na ono što ja volim, raspravu o sadržaju knjiga a ne samo gde ih i kako nabaviti što se najčešće završi kolekcijom istih, smeštanjem da pusto borave u nekom folderu...
ja lično, ne mogu da kažem ništa o novijim knjigama, ja sam po više puta pročitao samo prve, 3 ili 4... od toga mi je najupečatljivija baš i upravo prva... i nešto ne verujem u instant prosvetljenje ili instant rešavanje psihičkih i dr problema
Ali šta je i par meseci, prođu dok kažeš keks...
Vežbe jesu malo komplikovane jer zahtevaju određene stvari... ali to je, uglavnom, čista joga, pa malo meditacije... tj koncentracije... i na kraju knjige malo autosugestije...
Iskreno da kažem, kraj knjige u kome se počinje govoriti o autosugestiji, verujem, može se čitati i primenjivati bez da se ostalo išta čita i pritom mislim ne samo na ostatak knjige, već i ostatak svih knjiga o samo razvoju. A rećiću i zašto... Paovakio... vrlo dobro poznajem ljudsku prirodu...
Pojedinac će pročitati prvu recimo knjigu od Slavinskog, ona će ga oduševiti... pa će onako u zanosu, kao zaljubljen, prestati da razmišlja o razlogu zbog koga je uopšte i počeo da čita knjigu, pa će tražiti i pročitati i drugu. Pa iako je sada puno informisaniji o određenim stvarima, pomisliće, "čoveče, puno sada znam o nekim stvarima, ali kao da nije to to, kao da je nepotpuno, daj da pročitam i treću knjigu"... Kad pročita treću, želeće da pročita i četvrtu i tako sve dokj ne pročita sve njegove knjige...
Ali kad završi i sa poslednjom, više nama onog oduševljenja svim tim... jer mu se i dalje čini kao da mu nije sasvim jasno kako i šta treba da radi... kako da počne... kad...
Poželeće da pohađa kurs... jer veruje da će mu tada biti jasnije...
Nemaju svi mogućnosti za kurs... pa ćču ga izostaviti (ali zna se kako se i to završava)...
Gladan za daljim "znanjem" počeće da se zanima za sličnu literaturu i počeće sve više i više da čita... i što više čita sve će mu manje izgledati kao praktično i realizujuće to što pročita...
Posle dosta vremena postaće ono što se dogodi 99.99% onima koji su počeli kao i on... postaće čitač, koji svoje probleme nije rešio (ili nije postigao ciljeve koje je imao), ali to ga ne tangira previše jer sad ima novi, njemu jako zanimljivi, žanr kojim skreće misli... te mu je lepo
Postavlje se pitanje zašto je tako?
Zato jer je u prirodi ljudi da su lenji... što je ekvivalentno zakonu prirode koji se naziva "linija manjeg otpora"
...Drugim rečima zato što ljudi u svoj toj literaturi traže, upravo, instant rešenje, čitaju li čitaju ne bi li negde naišli na tajni recept koji omogućava da se svi ciljevi postignu sa jednim kratkim "abraka dabra"
Oni ne žele da vide stvari kakve jesu, već traže potvrdu da su stvari onakve kakvim ih oni vide, kakve oni žele da budu...
Tako i upadaju u zamku onih "pametnih" koji to umeju da iskoriste i da od toga naprave biznis.. tj prodavačima magle...
Slavinski nije jedan od prodavača magle, bar nije bio u ranijoj literaturi, za noviju ne znam (mada sam čuo da živi u Americi i da je bogat... dakle postao je biznismen
)...
Tako... zaključak je... da se treba zadržati na prvoj knjizi i tek kad se savlada razmišljati o drugoj, pa dalje...
Savladavanje se ne meri danima, već mesecima...
Takođe, baš zbog te ljudske prirode da bude onako zatupljena i lenja, ako znate da ste takvi, i ako ne volite da ezoteričnu literaturu čitate u funkciji romana pred spavanje, batalite sve... uzmite samo prvu knjigu, i ako znate da ste lenji da uložite mesece u sve one vežbe disanja, radite samo kompletno disanje 3 puta dnevno i, možda još neko po ukusu, i to je sve... Izvežbajte neku vama odgovarajuću metodu relaxsacije, potpune i svesne, i odmah pređite na metode autohipnoze i autosugestije...
Kako kome, ali većini upali da je uvežbaju za 2-3 meseca redovne vežbe (retkima i za par dana ili nedelja)...
O samim tehnikama neću pisati, Slavinski je kompetentniji od mene jedno 100000 puta
... tj o načinu na koji autosugestija u hipnotičom snu deluje, i kako se obavlja...
Isto to je i yoga nidra... pa ko ne želi da luta nek nabavi onu malu knjižicu o joga nidri i radi samo po njoj, jako je dobra.
Nisam pričao prazne priče, pričao sam kao neko sa velikim iskustvom i praktičnim radom (ništa bez praxe, rekao bih), i baš i samo, obzirom na to sam naveo sve što sam naveo
ja sam radio mesecima sve one vežbe disanja , pa relaxacije pa koncentracije... is sl... pa kad mi nije uspelo, to jest, kako sam se uvek morao vraćati na početak jer ne bih uspeo da se skoncentrišem ni na same vežbe... ja sam zastao i zapitao se: "Bože, što sam ja tako glup... ove metode je dao neko ko je do njih došao pokušavajući razno... pa zatim odbacujući ono što mu nije odgovaralo,to jest beležeći i praktikujući samo ono što je kod njega palilo... A što bi to sada palilo i kod mene... daj da ja sebi pronađem ono što kod mene pali"... i... verujem... pronašao sam... i gore opisao... Dakle nema svako isti temperament, to jest tempo, i td... pa tako, sam mora da nađe šta mu najbolje leži...
Ali 100% znam da je lutanje kroz razne metode i beskrajno čitanje samo radi čitanja i skretanja misli, loša metoda za 99% ljudi
Eto... toliko od mene, i mog iskustva...
Ko još ima iskustva sa Slavinskim, neka podeli... čitanje na forumu o iskustvima iz praktične primene tehnika (o čemu god da se radi) je definitivno bolje od čitanja 100 knjiga nedeljeno...
Pozdrav