Citat:
Da li si doživeo neka mistična iskustva, i kakva? kako si se pri tom lično osećao?
Da, prvo ozbiljnije iskustvo tog tipa bilo je nakon prve inicijacije u Red. Bilo je u pitanju mentalno prenošenje u...recimo drugu realnost. Nešto slično viziji ali si potpuno tamo, tako da se prije može nazvati mentalnom projekcijom, a ne astralnom, jasnoviđenjem i prostom vizijom tokom koje si svjestan ovoga ovdje a vidiš ono tamo. Ne, radilo se o potpunom prenošenju u mentalnu ravan koja je bila dio egregora u koji sam stupio. Uprostio sam koliko sam mogao.
Našao sam se u piramidi sa mrko narandžastim zidovima po kojima (ili iza kojih) su se kretala egipatska božanstva. Kao kada bi hijeroglifi oživjeli i dobili veličinu ljutskog bića. Osjećao se specifičan miris, prijatan i jak. Osjećala se izrazita prijatnost kao i osjećaj neke neodređene sile, moći, u meni koja je korespondirala sa svime oko mene. To je trajalo neko vrijeme, nakon čega sam se vratio i podjelio to iskustvo sa bratom koji je bio iniciran u klasi sa mnon. On je imao slično iskustvo, mada se o u svojoj projekciji nalazio na spoljnjem djelu piramide, pri njenoj sredini, u bijeloj odori raširenih ruku sijajući svjetlom. Jako iskustvo.
Imao sam slična ili drukčija iskustva tokom svakodnevnog rada, a bila su u vezi sa onim na čemu sam tada radio. Sve se svodi na to da ti postupno u svom radu mjenjaš percepciju spoznaje, vibriraš u korespodenciji sa onim što hoćeš da postigneš i vremenom preoblikuješ sebe i uskladiš se sa ciljem.
Sve to radiš koristeći se određenim magičkim imenom i magičkom ličnošću koja se u potpunosti razlikuje od tvoje primarne ljutske, obične ličnosti, te na taj nain dolazi do razvoja podvojene ličnosti, i svojevrsne kontrole uma, što mi je tek kasnije postalo jasno.
Sve prakse su u stvari priprema i vrsta treninga za ono što je u stvari cilj sve prakse i nalazi se kao teorija i praksa u višim stepenovima. Stepenova ima 12. Deset od njih su raspoređeni po Drvetu Života, ostala dva su nešto van tog sistema i zahtjevaju dužu priču. Već nakon 3 stepena imaš više teoretskog i praktičnog znanja od masona 33 stepena. Masoni su u redu smatrani za obične arhivare, te za one koji samo prenose jedan oblik tradicionalnog znanja bez pravog uvida, spoznaje, moći na spiritualnom planu, te i samog cilja.