Sada je: uto jul 26, 2016 7:21 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00
Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Tomino jevandjelje
PostPostano: ned mar 25, 2012 9:13 pm 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: ned feb 19, 2012 9:34 am
Postovi: 116
Pokrenut onim sto je Daco napisao u temi gnostika, a da ne bude izmesano sa ostalim pricama, dosao sam na ideju da isto uradimo sa svim izrekama.

Ovako je Daco pojasnio jednu, a i ja sa to isto tako video, pa sam hteo da krenemo iz pocetka.

Dakle, evo onoga sto je Daco pojasnio.

Citat:
Podsjeća me na neke Nassredinove priče i na Lao Tsu-ove odlomke u Tao Te Chingu i na koane, može imati više značenja kako za koga. Lav je čest simbol u kršćanskoj literaturi i ima određeno značenje u okviru takve literature sa druge strane možemo ga naći u bilo kojoj religiji ili mitologiji, svaka kultura sadrži određene priče u vezi lava.

Isus rece: Blazen je lav koga pojede covek, i lav ce postati covek; a proklet je covek koga pojede lav, i lav ce postati covek.
Onako kako to ja vidim: lav predstavlja strast (emocije, srce) koja se mora konzumirati u samome čovjeku jer ako čovjek ne zavlada svojim strastima, strasti će zavladati njime i tada više neće biti Čovjek, već samo čovjek vođen strastima.
"Proklet je čovjek kojega pojede lav i lav postade čovjek" "proklet" je onaj kojega obuzmu strasti jer će postati sama strast (neće više biti čovjek), strast ga je obuzela, vlada njime. Čovjek mora imati u kontroli ta svoja stanja u sebi jer ako ih nema strast će zavladati njime.

Otprilike doslovno: Blažena je strast koju pojede (konzumira,transforimra u sebi) čovjek, i strast će postati čovjek; a proklet je čovjek kojega pojede strast, i strast će postati čovjek.
Značenje: čovjek mora ovladati njima (svojim strastima), a ne da strasti ovladaju njime.

Evo šta piše na wikipediji: U Evanđelju po Tomi carstvo je stanje samospoznaje.[7] Tema prepoznavanja sebe je opširnije razrađena u izrekama (npr. 50, 51) koje govore o spoznaji čovjekova božanskog porekla. Spasenje se postiže svlačenjem svega što je od ovoga sveta.
I nakon što sam to pročitao poprilično sam siguran da sam dobro interpretirao (naravno mogu biti u krivu, ali poveznice se jasno vide) jer strasti nas vežu uz ovaj svijet.


Citat:
Podsjeća me na neke Nassredinove priče i na Lao Tsu-ove odlomke u Tao Te Chingu i na koane, može imati više značenja kako za koga.


Samo bih jos dodao, da za onoga koji RAZUME, ne moze imati vise od jednog znacenja. Mogu samo reci da pokvare pravo znacenje.

Citat:
Evo šta piše na wikipediji: U Evanđelju po Tomi carstvo je stanje samospoznaje.


Carstvo bozije (uzviseno) je tamo gde prestane carstvo zemaljsko ( carstvo uma).

Ali, krenimo sa prvom:

Ko god nadje objasnjenje ovih reci, nece okusiti smrt.

Ja bih to pojasnio ovako.
Nije svako u mogucnosti dopreti do znacenja parabola koje su zapisane u jevandjeljima ili nekim drugim slicnim spisima ili knjigama. Onaj ko je u mogucnosti, odnosno onaj deo coveka koji je sposoban za to, nece okusiti smrt. S tim da i smrt ima svoje znacenje u ovoj prici. Deo coveka, odnosno um, nije u stanju shvatiti sve ovo, pa samim tim i umire jednog dana. Um ce umreti onda kada se JA seti, shvati, ovo sto pise ovde. Onaj deo koji moze da umre, umrece, a onaj bezvremeni deo ce se probuditi i zavladati.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Tomino jevandjelje
PostPostano: ned dec 02, 2012 10:57 am 
Offline
Početnik
Avatar

Pridružen/a: sub dec 01, 2012 10:38 pm
Postovi: 1
U delu teksta koji kaze da jedan deo coveka nikad ne umire odnosi se na covekovu svest tj. dušu
Kada covek shvati da on ne umire, vec njegov um i njegovo telo objasnjava kako ce izbeci smrt tj. da ona nije potpuna
U tekstu pise um umire kada kada se JA seti - misli se na to da ce um prestati da vlada kada se covek seti samog sebe tj. da prestane da se identifikuje sa svojim umom i mislima.
Da bi se ovo bolje razumelo, preporucujem svakom da procita knjigu o Patanjalijevim yoga sutrama. Ovu knjigu mozete skinuti besplatno sa sajta ivantic.net


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Tomino jevandjelje
PostPostano: pet sep 19, 2014 12:15 pm 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: sri jul 02, 2014 3:42 pm
Postovi: 45
(59) Isus reče: "Tražite onog što je živ dok god ste još u životu, inače mogli bi umrijeti i tada pokušati vidjeti onog što je živ – ali tada ga nećete moći vidjeti."

Ovo neće biti iskreno pitanje više iz znatiželje,ali ako neko može bio bi zahvalan na objašnjenjima.
Meni se čini da je u ovoj rečenici element vremena,iako su evanđelja viječna tu mi izgleda da je ideja kako je Gurdieff opisao za Zemlju da"postoji određeno vrijeme da se napravi određena stvar,poslije toga Zemlja može propasti neučinivši ništa".Također mi je došlo u sjećanje negdje sam pročitao također njegovu rečenicu da stariji ljudi koji osjete da se bliži smrt žele očajnički nešto napraviti "za svoju dušu" ali su u stanju samo voditi dugačke razgovore jer je vrijeme koje je priroda odredila za te stvari prošlo.Možda sam pogrešno shvatio,ali ne misli se na pravu smrt nego na smrt tokom ovog života,i u toj smrti čovjek može dobiti iskrenu želju za radom ali nema više oruđa,mogućnosti su male ili nikakve.
Seksualna energija mi također pada na pamet,ona slabi kako idu godine a glavna je poluga u radu na sebi.Jesam li puno toga izvrnuo ili pripisao nečem drugom ili je ova rečenica iz evanđelja poziv na hitnost jer svakim danom ne samo da je smrt bliže,nego se i mogućnosti za rad smanjuju?


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Tomino jevandjelje
PostPostano: pet sep 19, 2014 2:09 pm 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: pet dec 02, 2011 7:28 am
Postovi: 344
"Pusti neka mrtvi pokapaju svoje mrtve." Rekao je Isus također, a to znači da mnogi samo misle da su živi, ali su mrtvi, jer žive nagonski, nemaju mogućnost razvoja. Imaju mogućnost, ali nemaju volju da se mijenjaju, razvijaju, napreduju. Isus želi reći da će do kraja života živjeti po svojim osnovnim nagonima, a to je kao da su već mrtvi.
Ako se neko poželi osvetiti, osvetit će se; ako zamrzi, mrzit će; ako bude imao priliku i želju, ubit će;ogovarat će, lagati, ukrasti, radit će ono što mu njegov nagon donese, a ne ono što je ispravno pred Bogom.

Po mom mišljenju: tražite Uskrslog, živog dok ste živi, jer kad umrete pokušat ćete vidjeti Uskrslog Isusa, ali onda to više neće biti moguće.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Tomino jevandjelje
PostPostano: pet sep 19, 2014 2:21 pm 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: sri jul 02, 2014 3:42 pm
Postovi: 45
pepeljuga je napisao/la:
"Pusti neka mrtvi pokapaju svoje mrtve." Rekao je Isus također, a to znači da mnogi samo misle da su živi, ali su mrtvi, jer žive nagonski, nemaju mogućnost razvoja. Imaju mogućnost, ali nemaju volju da se mijenjaju, razvijaju, napreduju. Isus želi reći da će do kraja života živjeti po svojim osnovnim nagonima, a to je kao da su već mrtvi.

Stvar je u pod navodnicima nepravednosti ove rečenice iako to sa višeg nivoa nije nepravedno,da takav mrtav čovjek može dobiti mogućnosti koje nije ranije imao ili ih nije vidio,ali je prekasno,nema više alata,odnosno nemože vidjeti onog što je živ iako se kaže da pokušava i možda iskreno i intenzivno pokušava ali nemože.
Strah i nemir koji osjećam dok čitam tu rečenicu sigurno nije njen cilj,ali na mene tako djeluje možda zbog toga što je ne razumijem.Vjerojatnije je da je cilj poticaj.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Tomino jevandjelje
PostPostano: pet sep 19, 2014 4:42 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: sri okt 05, 2005 9:01 pm
Postovi: 810
Možda su mrtvi zapravo organski portali , OPS ljudi, osobe bez utjelovljene ljudske duše? Oni umiru, a druga vrsta, oni koji nisu mrtrvi, adamični ljudi, oni bi mogli biti OPD - vrsta, oni ne umiru nego samo mijenjaju tijela, reinkarniraju se, dakle, na neki način žive vječno.
Moglo bi se to i tako protumačiti ? ...

_________________
Bitno je očima nevidljivo


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Tomino jevandjelje
PostPostano: pet sep 19, 2014 4:46 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: sri okt 05, 2005 9:01 pm
Postovi: 810
Citat:
Tražite onog što je živ dok god ste još u životu, inače mogli bi umrijeti i tada pokušati vidjeti onog što je živ – ali tada ga nećete moći vidjeti


a ovo možda znači: tražite prosvijetjenog dok ste još na životu . Prosvijetlejeni živi u punom smislu riječi a ne samo sanja da živi, on zna za astral, dostupan mu je, posjećuje ga, od njega dobija informacije, on u fizičku razinu dovodi iskustva iz astrala, dakle, moglo bi se reći, živi u dva svijeta istovremeno.
Umrle duše idu u niže slojeve astrala i tamo borave oko mjesec dana, pa ga napuštaju i idu i više razine. ali na toj nižoj razini astrala gdjeprivremeno borave duše umrlih, na razini te duše ne mogu vidjeti prosvijetljene. Nevidljivi su za njih.
Može ih se vidjeti na zemlji, u fizičkoj razini.
Ali, ne može ih vidjeti bilo tko. Ako ih netko vidi, to znači da je i sam prosvijetljen. Takav će vidjeti žive i dok je na životu a mislim da se tu misli da će ih vidjeti i poslije. Mada u literaturi nisam našla ništa o udruživanju i međusobnim odnosima adepata na višim astralnim razinama. No..možda nisam sve pročitala...

_________________
Bitno je očima nevidljivo


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Tomino jevandjelje
PostPostano: pet sep 19, 2014 5:05 pm 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: pet dec 02, 2011 7:28 am
Postovi: 344
"iskreno i intezivno pokušava, ali ne može" i takva pomisao izaziva strah. Stvar je u slijedećem... Imamo predodžbu da je prosvjetljenje nekakav a-ha trenutak, a nije. Prosvjetljenje je kao da na sebi imamo puno robe i neprestano skidamo komad po komad. Da bi uopće do tog" skidanja" slojeva došlo potrebno je buđenje, odnosno shvaćanje da ne umiremo fizičkom smrću, da smo pozvani tražiti Boga, mijenjati se. Potrebno je "kucati da bi nam se otvorilo."

Ponovo su odgovori u Bibliji. Molite, postite. pa će te imati život vječni. Tradicionalni vjernici nisu zaista vjernici, samo idu u crkvu da ih vide ljudi. Vjernici su oni koji zaista svaki dan čitaju i kontempliraju o riječima iz Biblije. I mijenjaju se. Biblija je za njih obaveza, stvarnost i uputa.

Opet odgovor u Bibliji... Isus je istjerivao zle duhove iz ljudi. Pitanje je, kakvi su to zli duhovi , ima li ih i danas? Naravno, Zeland kaže klatna, neko kaže crna magija, a neko arhoni. Pročitala sam kako pojedini ljudi bave se crnom magijom i bacaju zle čini. Možda ima takvih, ali mislim da ljudska psiha je od samog rođenja podložna nekim zlim entitetima. Neko od nas više, neko manje. I obrana je ustabiliti svoju psihu molitvom. Toliko oko sebe vidimo zla, a odgovor je-molitva kako u Isusovo vrijeme, tako i danas.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Tomino jevandjelje
PostPostano: sub sep 20, 2014 11:45 am 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: čet jan 16, 2014 4:23 am
Postovi: 232
Micro je napisao/la:
(59) Isus reče: "Tražite onog što je živ dok god ste još u životu, inače mogli bi umrijeti i tada pokušati vidjeti onog što je živ – ali tada ga nećete moći vidjeti."

Ovo neće biti iskreno pitanje više iz znatiželje,ali ako neko može bio bi zahvalan na objašnjenjima.
Meni se čini da je u ovoj rečenici element vremena,iako su evanđelja viječna tu mi izgleda da je ideja kako je Gurdieff opisao za Zemlju da"postoji određeno vrijeme da se napravi određena stvar,poslije toga Zemlja može propasti neučinivši ništa".Također mi je došlo u sjećanje negdje sam pročitao također njegovu rečenicu da stariji ljudi koji osjete da se bliži smrt žele očajnički nešto napraviti "za svoju dušu" ali su u stanju samo voditi dugačke razgovore jer je vrijeme koje je priroda odredila za te stvari prošlo.Možda sam pogrešno shvatio,ali ne misli se na pravu smrt nego na smrt tokom ovog života,i u toj smrti čovjek može dobiti iskrenu želju za radom ali nema više oruđa,mogućnosti su male ili nikakve.
Seksualna energija mi također pada na pamet,ona slabi kako idu godine a glavna je poluga u radu na sebi.Jesam li puno toga izvrnuo ili pripisao nečem drugom ili je ova rečenica iz evanđelja poziv na hitnost jer svakim danom ne samo da je smrt bliže,nego se i mogućnosti za rad smanjuju?


Iz ugla Gurđijeva, rekao bih da se ovo odnosi na Magnetni centar. On je, relativno, živa stvar tj interesovanje,u odnosu na ostatak ličnosti. Vremenom, ako se čovek prepusti životnoj stihiji, mnoga interesovanja gubi i ostane bez materijala koji bi mu mogao pomoći u radu na razvoju sopstvene suštine(essence). Ličnost postane preterano dominantna i teška, uguši suštinu i čovek umre za života(onaj njegov stvarni deo - "onog što je živ").

Jesi primetio kako stare ljude malo toga zanima i koliko je u njima sve okamenjena navika? To je to, i za to se ne mora doživeti 80-ta. Mnogi dospeju u to stanje mnogo pre iako izgledaju živahno i prepuni života za stubove soli.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Tomino jevandjelje
PostPostano: ned jun 26, 2016 9:58 am 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: ned jan 21, 2007 5:43 pm
Postovi: 404
Dobro, nije baš samo i striktno Evanđelje po Tomi, ima tu i ostalih apokrifnih, tzv. gnostičkih i "regularnih" spisa:

"
(...)

Ali čemu napustiti nečiji nebeski dom za jedan otužni zemaljski? To se pitanje neprekidno ponavlja u Mandejskim spisima; dok je gnostički odgovor bio da smo bili prisiljeni na taj korak kao svojevrsnu kaznu; doktrina je “Blaga” bila posve suprotna — to što smo ovdje, to je nagrada, imamo mogućnost postići još veće stvari kroz potvrđivanja i testiranja,”da svatko može biti promoviran, sukladno svojoj inteligenciji i savršenostima njegovog puta i načina, ili da bude umanjen sukladno njegovim krivim-djelima”. U pitanju je dobro-poznata doktrina Dva Puta: Iz tog je razloga svijet postojao kroz doba, aeone, vjekove, kaže Clementine Recognitions, kako bi duhovi sudbinski predviđeni da ovdje dođu, mogli ispuniti svoj broj, i ovdje učiniti svoj izbor između gornjih i donjih svjetova, oba ovdje bivajući predstavljena.

Element opozicije i protivljenja neophodan za jedno takvo testiranje ili "diplomiranje" osigurava 'suparnik', koji se u početku otvoreno rugao Božjem planu i suprotstavio mu svoj vlastiti plan. { Specifični (taj) protuplan spominje se u Clementine Recognitions, Himni Zahvalnici, Filipovom Evanđelju, Ivanovom Apokrifonu, Sophia Christi. Također se prema Pseudoposlanici Pavla Korinćanima u Bodmerskom Papirusu spominje da postoje u Crkvi oni koji propovijedaju doktrinu Zmije, te se opisuje njegovo ambiciozno protivljenje Božjem planu od samog početka. } Bivajući izbačen s neba skupa sa svojim sljedbenicima, on nastavlja provoditi svoj protuplan na ovoj zemlji koristeći vrijeme koje mu je Božjim planom dano (jer ironija je u ovoj situaciji upravo u tome što je Mefistofeles, bio toga svjestan ili ne, znao i shvaćao ili ne, upravo svojim protivljenjem planu, postavio sebe u situaciju da doprinese istome, upravo time što ga je odbio; jer upravo time što ga je odbio neprekidno osigurava potrebne "stepenike" za njegovo uspješno provođenje), pokušavajući pokvariti i uništiti cijeli pothvat privlačeći što je više moguće duhova i što više materijala u svoj vlastiti kamp. { "Sad, Princ, ne bivajući korektan (pravedan) i želeći biti Bog... okiva svo meso ljudsko" (Bodmer Papyrus).

Slični su navodi u brojnim drugim tekstovima: Irenaeus, Creation Apocryphon, Psalmi Tomini, Vita Adae et Evae, Hupostaza Arhona... itd. } Vrag i njegove kohorte zahtijevaju i polažu svoja prava na Blago smatrajući ga svojim vlastitim i pokušavaju pokrasti brodove s riznicama koji kruže između svjetova, koristeći plijen za opremanje svojih vlastitih mračnih svjetova. { U Tominim Psalmima se prepričava zgoda kad je Bog odaslao brod svjetlosti "pun bogatstava Živih", Satan i njegova piratska posada dolaze "Ne znam otkuda" i zaposjedaju "blago Moćnoga" i "razašilju ga među svojim svjetovima", dok nisu bili prisiljeni sve vratiti. Na mnogim drugim mjestima javlja se slična slika broda s blagom. U Mandejskom Molitveniku sedam planeta su opisane kao plutajući brodovi; prema Tominim Psalmima tih sedam pokušavaju pokrasti čovjeka njegovog blaga. U Apokrifu Ivanovom sama arka je opisana ne kao nekakav brod, već kao sjajni oblak u svemiru. }

Zapostavljena tematska okosnica koja se provlači kroz Novi Zavjet je nastavljanje, na zemlji, osobnog feuda između Gospoda i suparnika, feuda koji je započeo pri utemeljenju svijeta: od početka se oni prepoznaju kao stari suparnici i rivali {to prepoznavanje je obostrano; kontest se nastavlja u pustinji; Satan si još uvijek uzima za pravo vladavinu i izaziva Gospodovu titulu (Luka, Matej); rat koji vodimo ovdje nastavak je sukoba iz početka, naznačava Poslanica Efežanima i Hupostasis Arhona; tko kojeg slijedi ovdje, istog je slijedio i tamo (Ivan, Ode Solomonove) }; pariraju si u svakoj točki - svaki polaže prava na iste darove, uredbe, znakove i čuda; svaki ima svoju doktrinu i svoju slavu i svoj plan za budućnost rase. Iznad svega, svaki tvrdi da posjeduje Blago, Gospod obećavajući blaga riznice u nebesima, dok protivnik nudi domišljatu, blistavu zemaljsku imitaciju: izbor između ta dva blaga (jer niti jedan čovjek ne može imati oba) pravi je test ovdje na zemlji, određujući čovjekovo mjesto poslije. I upravo "siromašni" prepoznaju i traže istinska blaga, jer su oni koji su "bogati u stvarima ovoga svijeta" namjerno izabrali obmanjujuću imitaciju.


U dolasku na zemlju, svaki čovjek na nebu iza sebe ostavlja blago koje on sam ima, ili svoj udio u Blagu, sigurno povjereni na čuvanje "pod Božjim prijestoljem", čekajući njegov povratak. { Blaga sada "pripremljena" i koja čekaju pravedne na drugoj strani (Markovo evanđelje, Evanđelje istine) mogu se zatražiti samo udovoljavanjem određenim preduslovima (Filipovo evanđelje). Sva blaga se čuvaju i bit će uručena (vlasniku) kada dođe vrijeme za to. Pravedni "bez straha napuštaju ovaj svijet", jer kod Boga imaju "spremišta djela čuvanih u riznicama", kao što se kaže u Drugoj Baruhovoj. Kakav god dio Blaga mi uživamo na zemlji, ono ne pripada nama, već nam je tek dano na čuvanje. } Ovdje svatko ima priliku oplemeniti i povećati svoje nebesko blago meritornim aktivnostima, ali i rizik da ga posve izgubi zanemarujući rečeno u svojoj potrazi za zemaljskim blagom. Otuda i strastveni pozivi ljudima da se prisjete svojih golemih uloga na drugoj strani te da "ne liše sebe slave koja ih čeka" tražeći stvari ovoga svijeta (Apocalypsis Pauli, Baruh). Da bi se test blaga napravio poštenim, dva blaga su smještena pred nas kao jednako vrijedna (kroz doktrinu Dva Puta), dvije prirode tih blaga pomiješane ravnomjerno u svakom ljudskom biću.

Kako bi se neutralizirala inače nadmoćna privlačnost nebeskog blaga, sjećanje na njegove negdašnje slave je bilo izbrisano iz uma čovjkea, koji je tako u stanju ravnoteže, uživajući "drevnim zakonom slobode" potpunu slobodu izabrati što god hoće.

{ Drevni Zakon Slobode omogućen je djelovati kroz "san zaborava", primordijalni "Napitak Zaborava" (Tomini Psalmi, Adamov Apokrifon, O Abbatonu nadbiskupa Timoteja, Sophia Christi; Creation Apocryphon, Jakovljev Apokrifon, Hypostasis Arhona) naznačava spuštanje vela na memoriju omogućujući privremeno brisanje sjećanja na predpostojanje. Zakon Slobode omogućuje slobodno prihvaćanje Božjeg plana, ili u slučaju onih na strani pobunjenog Satana: namjerno odbacivanje Božjeg plana.

Iako se zli duhovi strahovito protive ovoj slobodi (Clemenite Recognitions), "testiranje elekcije za svaku pojedinu individuu" odvija se bez prisile, u "istini, korektnosti, smjernosti i prosudbi" itd, dok su samo-voljni slobodni "ići putem svojih vlastitih srca . . . prema planu kojeg sami smišljaju". Test je dodijeljen od samog početka, sjećanje izbrisano prije rođenja, u predegzistenciji tako da nakon rođenja svaki čovjek bude potpuno slobodan i neopterećen izabrati ono što mu je u srcu. }
Tako u tom stanju, kakav god izbor bio napravljen, on predstavlja istinsko srce i um onoga koji bira. Ono što omogućuje Izabranima da načine pravi izbor nije nepoštena prednost instrukcija - jer svi su ljudi svjesni o čemu se radi - već uznemirujuća nostalgija, neprekidna neodređena čežnja za njihovim dalekim blagom i sretnim nebeskim domom. Ova tema, slična Platoničkoj doktrini anamneze, provlači se kroz cijele Apokrife i spise; prekrasno je izražena u Odi Biseru u Tominim Djelima.

(...)
"

Cijeli tekst je ovdje.

_________________
:
nei tei dta garratha


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Tomino jevandjelje
PostPostano: pet jul 08, 2016 3:09 pm 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: pet maj 22, 2015 6:10 pm
Postovi: 43
Micro je napisao/la:
(59) Isus reče: "Tražite onog što je živ dok god ste još u životu, inače mogli bi umrijeti i tada pokušati vidjeti onog što je živ – ali tada ga nećete moći vidjeti."

Ovo neće biti iskreno pitanje više iz znatiželje,ali ako neko može bio bi zahvalan na objašnjenjima.
Meni se čini da je u ovoj rečenici element vremena,iako su evanđelja viječna tu mi izgleda da je ideja kako je Gurdieff opisao za Zemlju da"postoji određeno vrijeme da se napravi određena stvar,poslije toga Zemlja može propasti neučinivši ništa".Također mi je došlo u sjećanje negdje sam pročitao također njegovu rečenicu da stariji ljudi koji osjete da se bliži smrt žele očajnički nešto napraviti "za svoju dušu" ali su u stanju samo voditi dugačke razgovore jer je vrijeme koje je priroda odredila za te stvari prošlo.Možda sam pogrešno shvatio,ali ne misli se na pravu smrt nego na smrt tokom ovog života,i u toj smrti čovjek može dobiti iskrenu želju za radom ali nema više oruđa,mogućnosti su male ili nikakve.
Seksualna energija mi također pada na pamet,ona slabi kako idu godine a glavna je poluga u radu na sebi.Jesam li puno toga izvrnuo ili pripisao nečem drugom ili je ova rečenica iz evanđelja poziv na hitnost jer svakim danom ne samo da je smrt bliže,nego se i mogućnosti za rad smanjuju?


Kada je covek prisutan I udubljen u nesto sto radi onda je Duh Boziji sa njim I otkriva mu tajne
Tako I covek coveka duhom leci, jer duh ne sudi vec prasta
I covek sa Bozijim Duhom na sebi tako doziva suze coveka sto sam sebi prasta
Bog coveku kroz coveka prasta
Zato je vazno srcem moliti se Bogu da te pripremi da prepoznas
Coveka sto Duhom prasta


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.


Powered by phpBB © 2010 phpBB Group
BH (BIH) by Šehić Nijaz