Sada je: pon jun 16, 2025 4:12 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 273 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Sljedeća

Da li (ne) jedete meso?
Jedem meso 57%  57%  [ 69 ]
Vegetarijanac sam 43%  43%  [ 52 ]
Ukupno glasova : 121
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Vegetarijanac / Mesožder
PostPostano: uto apr 19, 2011 7:39 pm 
Član foruma

Prošli tjedan sam složio plastenik od 45 kvadrata, lukovi od plastičnih vodovodnih cijeci. dogodine još jedan takav ako ne i veći. Malo što može normalno uspjevati pod vedrim nebom, ta vremena su iza nas. Bit će gadno za hranu, ako imate komadić zemlje dobro ga treba iskoristiti.

Attachment/i:
03042011100.jpg
03042011100.jpg [ 83.32 KiB | Pogledano 3253 put/a. ]
16042011119.jpg
16042011119.jpg [ 60.21 KiB | Pogledano 3253 put/a. ]
16042011118.jpg
16042011118.jpg [ 56.43 KiB | Pogledano 3253 put/a. ]

PostPostano: uto apr 19, 2011 9:43 pm 
Član foruma

To te ja pitam :) =D>

Vrh

PostPostano: uto apr 19, 2011 11:27 pm 
Moderator

KRUMPIRAAAAAAAAAAAA! LUKAAAAAAAAAAAAAAAAA!

A valjda bu i paradajza. :)

Bravo!

Koliko se dobije na jedan krumpir novih krumpira? 5-6 ako nije neko ultra gnoljenje?

Vrh

PostPostano: sri apr 20, 2011 3:32 pm 
Član foruma

promatrač je napisao/la:
KRUMPIRAAAAAAAAAAAA! LUKAAAAAAAAAAAAAAAAA!

A valjda bu i paradajza. :)

Bravo!

Koliko se dobije na jedan krumpir novih krumpira? 5-6 ako nije neko ultra gnoljenje?

Treba zemlju dobro nagnojiti stajnjakom, ove godine je to ovčiji koji je dosta jak, još da mu vrijeme posluži bit će ga ko u priči.
Paradajz, krastavce, papriku, patlidžan sam stavio u plastenik jer su to dosta osjetljive kulture na atmosferske promjene, posebno na nagle padove i poraste temperature (temperaturni šokovi) koj su sve učestaliji kod nas.
Krumpir je vani jer je gomoljasto povrće i dosta je otporan.

Vrh

PostPostano: sri apr 20, 2011 10:25 pm 
Član foruma

kartikeya je napisao/la:
Treba zemlju dobro nagnojiti stajnjakom, ove godine je to ovčiji koji je dosta jak, još da mu vrijeme posluži bit će ga ko u priči.
Paradajz, krastavce, papriku, patlidžan sam stavio u plastenik jer su to dosta osjetljive kulture na atmosferske promjene, posebno na nagle padove i poraste temperature (temperaturni šokovi) koj su sve učestaliji kod nas.
Krumpir je vani jer je gomoljasto povrće i dosta je otporan.

Da li neko ima iskustva kako se pokazao zeolit (klinoptilolit) u baštovanstvu i voćarstvu?

Vrh

PostPostano: pet apr 22, 2011 10:19 pm 
Član foruma

Vegetarijanac sam od rođenja.

Nitko u familiji mi nije bio vegetarijanac, naprotiv, imao sam puno muke s roditeljima koji su tih prvih 10-tak godina bezuspješno pokušavali postići da počnem jesti meso, vodili me doktorima kao da sa mnom nešto nije u redu.
Njima je to što odbijam jesti meso postalo "najveći svjetski problem" i služili su se najperfidnijim metodama kako bi postigli svoj "cilj".
Govorili su mi kao djetetu "da ću umrijeti i da nitko još nije preživio tko nije jeo meso" tako da sam se osjećao kao da sam sam na svijetu, da sam "roba sa greškom", ali unatoč svemu - meso jednostavno nije bila moja hrana.
Kasnije sam upoznao još ljudi koji su u djetinjstvu prolazili sličnu torturu, neki su poklekli i počeli jesti meso, a neki su uspjeli sve izdržati.

Ne ljutim se na svoje roditelje, jer nisu znali što rade.
Žao im je i kažu da su imali najbolje namjere.
Iz zdravstvenih razloga oni meso danas jedu jako rijetko.

Zbog mog iskustva, takvog kakvo je bilo, zamolio bih sve roditelje da ne prisiljavaju djecu da jedu nešto što ne žele - mogu im ponuditi, savjetovati, ali ne i nametati.
Jer djeca su mudrija od nas!

'Pogledajte nas. Sve je izvrnuto, sve je naopako. Liječnici uništavaju zdravlje, pravnici uništavaju pravdu, sveučilišta uništavaju znanje, vlade uništavaju slobodu, glavni mediji uništavaju informacije, a religije uništavaju duhovnost.'
Zašto? Zato što je to njihov zadatak!

Vrh

PostPostano: sub apr 23, 2011 12:24 am 
Član foruma

The important thing is not what goes into your mouth, but that which comes out of it.

Doduše i Sotona je iskušavao Isusa. Nije bitan Isus nego Sotona sada. Njegovo je da vas testira pa sad ono jedino ego može biti povrijeđen pa sada.

Znate što gadite mi se i vi vegetarijanci i mesožederi i bilo koji koji o ovome filozofirate. Vi ste svi jedna bagra isto ko i novčić s dva lica. Treba vas provocirati namjerno da vidimo gdje su vam programi. Ovu temu treba ukinitu s foruma radi ometanja bitnijih stvari. Tko ima psihičkih problema i ovo mu smeta nek ode u psihijatra.

A ovo je poruka za normalne :

The important thing is not what goes into your mouth, but that which comes out of it.

I bilo koja normalna osoba na bilo kojem forumu kad se o ovakvim temam počme uopće raspravljati samo će copy pastat ovo šta sam dao i zaključat svaku daljnu komunikaciju.

Imate psihijatre okolo i jedni i drugi pa se javite njima a ne nas davit s glupostima. Aj Bog.

Vrh

Naslov: Re:
PostPostano: sub apr 23, 2011 12:30 am 
Član foruma

Jack987 je napisao/la:
Svako daljnje svađanje oko toga što jesti, a što ne - u ovom topicu bit će izbrisani.

Ovo je anketa o tome da se vidi omjer ljudi koji se jedino razlikuju po svojim načinima prehrane, a i svatko ima neki svoj BALANS koji mu/joj je potreban da bi iskušavao LEKCIJE u ovom životnom ciklusu.

Dakle, gledajte "semafor" na početku topica, a ne svađajte se što je ili nije "dobro" ili "moralno" jesti!

Eto, napišite što jedete ili ne jedete, a nikako što bi netko trebao jesti ili ne!!!

:ontopic:

:mrgreen: :wink:

Pa siguran sam da ima forum o hrani na ovim prostorima pa nek idu tamo i raspravljau o tome šta tko voli jist a ne ovdje.

Mogu i na reiki forum. Tamo će im i ovako i onako tzv reiki MAJISTORI oprat mozak ako jedu mesu.

Tamo će nać istomišljenike o vegetarijanstvu pa nek se tamo svađaju oko toga.

Cijelu stvar zaklopiš samo s jednom rečenicom i zakljućaš temu.

Ta rečenica je ova :

Ovako glupim temama uostalom i nisu mijesta na ovakvim forumima.

Gastronomija net il tako nešto ukucajte pa tamo pišite o glupostima.

Ovdje to nikoga NE ZANIMA.

A ako vas nešto žulja na relaciji mesožder vegetarijanac upišete psihijatrija com pa se njima obratite.

A ako ste vegatrijanac možete i upisat reiki hara pa će vas tamo podržati.

Ovdje s glupostima ono da ne budem grub al nikoga to ne zanima šta jedete.

Koga to brige ?

Vrh

PostPostano: sub apr 23, 2011 1:06 am 
Član foruma

Bogy je napisao/la:

Zaista ?

A šta ako se inkarnira neki zloćesti u tijelo tog dijeteta ?

Il glupi neki ?

On je pametan.

Pričaš gluposti.

Jesu neka djeca su jako pametna i večina je ok al konstatacija NIJE TOČNA.

Genraliziraš.

Ustvari cila poanta tvog posta je kako si ti pametan jer ti nisi htio jesti meso al eto sad tvoji stari roditelji iz zdrastvenih razloga jer im je kao eto valjda doktor rekao nije bitno ne smiju PA SI TI PAMETAN.

Evo svi ti na forumu pliješćemo kako si strašno TI pametan.

Pod hitno zaključat ovu temu i sve ovakve slićne i stavit onu rečenicu koju sam postao.

Ima psihijatrija com il gastronomija com pa nek tamo pričaju a ne ovdje.

Nitko nas ne plača trideset eura po satu da budemo nečiji psihijatri a niti da slušamo nečije gluposti.

I uostalom nije uopće točna medicinska konstatacija da stariji moraju izbacit meso iz uporabe.

Ono nadrobija si toliko gluposti samo kako bi reka kako si ti ispa PAMETAN sa svojim starcima a u osnovi si da ti ne kažem ja šta.

I zato i ovakve i slićne teme se u startu zakljućavaju s jednim jednostavnim :

I to je to.

Vrh

PostPostano: sub apr 23, 2011 4:37 am 
Član foruma

:offtopic:

@"spyro",

I ja se slažem sa @Bogy-jem da su deca kudikamo mudrija od odraslih, ali nesvesno, jer spontano "razmišljaju" više sa desnom hemisferom mozga za razliku od odraslih koji krajnje logički racionalno misle sa levom hemisferom mozga, tj. ne slušaju glas svog srca.

Mi odrasli smo na našu VELIKU ŽALOST žrtve ovog obrazovnog sistema tj. taj sistem NAMERNO tera nas da učimo da mislimo krajnje logički, zanemarujući u potpunosti sebe i glas svog srca tj. drugim rečima da bismo kao odrasli bili veoma lako podložni raznoraznim manipulacijama.

Šta znači misliti svojom glavom?

To znači slušati sebe.

Deca su kudikamo mudrija i spontanija od odraslih jer slušaju sebe sve do onog momenta dok ne pođu u prvi razred osnovne škole, da bi kasnije tokom godina školovanja sve više zanemarivala sebe i da bi kao odrasla mislila krajnje logički i mehanički.

Tvoj je problem ako me nisi razumeo.

Malo detaljnije o tome možete videti na ovom linku:

http://www.galaksija.info/forum/viewtop ... f=2&t=3205

Vrh

PostPostano: pon apr 25, 2011 8:04 pm 
Član foruma

spyro,

čemu se jediti? budi siguran da ima ljudi koje intersira prehrana i krivo misliš ako misliš da hrana i duhovnost nemaju neki svoju tajnu vezu :D

činjenica jeste: sve ima svoje!

tako i tvoja reakcija ima svoje, pa se lijepo i uljudno zapitaj koji ti je qurac bio kada si pisao sve ovo što si napisao na ovoj stranici i šta ti to sve govori (ne valja ni prema samom sebi biti suviše/preterano strog -- umjerenost je ključ u neku ruku)... :thumbup:

samo si nemoj si dopusiti da budeš sputan trajno zbog ko zna čega, budi jači od toga i uzdigni se iznad toga u nekom trenutku i osvjetli to svjetlom svjesti (vrlo dobra prilika za to :thumbup: )! and you know the drill :angel4:

nemoj da budeš toliko ljen uložizi makar malo truda da uradiš nešto konkretno za sebe.... :thumbup:

i da, od dijece se da puno načiti, ali to jednostranom pogledu nemože ni biti jasno jer će on tražiti trn u oku braće svoje a neće vidjeti balvan u oku svojem.... reko bi da ti je prilično jasno na šta mislim, i da svakako vrijedi uložiti makar malo truda da bi se obuhvatila neka suština (lako je sipati otrov na druge u afektu, a i nije toliko lako probati shvatiti bit nekoga, ili bit nečijih riječi ako se ne suprostavi samom sebi na neki način)....

stoga, nemoj se tako lako dati smesti i drži se čvrsto i ustrajno! :love12: :love9: :love9:

Vrh

PostPostano: ned maj 01, 2011 5:33 pm 
Član foruma

:offtopic:

spyro,

Ajde sad objasni kako je mala trogodišnja devojčica, Vilijamova kumica Grejs Van Kutsem, spontano reagovala na ovakvu situaciju?!

slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: ned maj 01, 2011 11:34 pm 
Član foruma

Zbog brojnih spyrinih bisera vjerojatno se više nitko ni ne sjeća o čemu se radi pa ću citirati:

Bogy je napisao/la:
Vegetarijanac sam od rođenja.

Nitko u familiji mi nije bio vegetarijanac, naprotiv, imao sam puno muke s roditeljima koji su tih prvih 10-tak godina bezuspješno pokušavali postići da počnem jesti meso, vodili me doktorima kao da sa mnom nešto nije u redu.
Njima je to što odbijam jesti meso postalo "najveći svjetski problem" i služili su se najperfidnijim metodama kako bi postigli svoj "cilj".
Govorili su mi kao djetetu "da ću umrijeti i da nitko još nije preživio tko nije jeo meso" tako da sam se osjećao kao da sam sam na svijetu, da sam "roba sa greškom", ali unatoč svemu - meso jednostavno nije bila moja hrana.
Kasnije sam upoznao još ljudi koji su u djetinjstvu prolazili sličnu torturu, neki su poklekli i počeli jesti meso, a neki su uspjeli sve izdržati.

Ne ljutim se na svoje roditelje, jer nisu znali što rade.
Žao im je i kažu da su imali najbolje namjere.
Iz zdravstvenih razloga oni meso danas jedu jako rijetko.

Zbog mog iskustva, takvog kakvo je bilo, zamolio bih sve roditelje da ne prisiljavaju djecu da jedu nešto što ne žele - mogu im ponuditi, savjetovati, ali ne i nametati.

Žao mi je spyre, nije njemu lako kad su ključne misli koje su kao reakcija na gornji post "izašle iz njegovih ustiju":

spyro je napisao/la:
-Nije bitan Isus nego Sotona
-gadite mi se i vi vegetarijanci i mesožederi... vi ste svi jedna bagra
-Ovu temu treba ukinitu s foruma radi ometanja bitnijih stvari
-Tko ima psihičkih problema i ovo mu smeta nek ode u psihijatra.
-Ovako glupim temama uostalom i nisu mijesta na ovakvim forumima.
-Ovdje to nikoga NE ZANIMA.
-Pričaš gluposti.
-Pod hitno zaključat ovu temu i sve ovakve slićne i stavit onu rečenicu koju sam postao:

Spyro ovo posljednje jedino nije napisao na hrvatskom (a kao jako važno citirao čak 4 puta), valjda zato što je Isus upravo tako to prije dva tisućljeća rekao na engleskom jeziku pa da dobije na težini i dokumentarnosti. ](*,)

Moj post koji je izazvao ovakvu reakciju je bio potpuno :ontopic: , odraz osobnog iskustva a ne nečega što sam negdje čuo ili pročitao, i kao vegetarijanac od rođenja sam svakako kompetentan da o tome nešto kažem.
Pitam se što navodi nekoga koga ova tema ne zanima da ovo uopće čita a pogotovo da se osjeća pozvanim komentirati i napadati, pa čak pozivati da se zabrani? Čudan neki implant!
Inače težim jedenju sirove hrane, a što će drugi odabrati za svoju hranu nije me briga.

Inkvizicijske reakcije poput spyrine na to što sam kao dijete odbijao jesti meso su nekada bile puno češće jer to je tada bila "hereza".
Danas su puno ekstremnije teme poput jedenja sirove hrane, života na prani, sungazinga te činjenica da svježe voće i povrće alkalizira (antioksidansi) dok meso zakiseljava (slobodni radikali) stanice organizma, učinile vegetarijanstvo jednim postepenim, prijelaznim načinom ishrane ka gore spomenutima.

(Preporučujem onima koje to zanima pogledati drugu polovinu izlaganja Vadima Zelanda: http://www.youtube.com/watch?v=8sPoCGvGvSM ili pročitati ovu knjigu)

Dakle, to moje iskustvo mi je pomoglo da sam još kao dijete shvatio da živim u svijetu laži (a Internet mi je pomogao da shvatim da nisam jedini koji je to zapazio) i da me lažu roditelji i rodbina, doktori, nastavnici i svećenici.
Sve je bilo lažno i ta laž hvata u mašinu svako novo dijete koje dolazi na svijet.

A tek kad shvatimo da živimo u svijetu laži možemo početi tražiti istinu - i svatko je treba pronaći za sebe i u sebi, doći do znanja iz prve ruke, autentičnih iskustava onih koji su to provjerili i proživjeli a ne negdje načuli!
A ja sam još kao dijete htio provjeriti da li ću umrijeti ako ne budem jeo meso kao što su mi govorili - i vjerujte mi, preživio sam. :D

Da, još kao djetetu mi je bilo intuitivno jasno nešto što spyri neće biti dok "such things come out of his mouth".

A forumi su, nažalost, puni teoretičara koji zapravo ništa ne razumiju i poput ovaca iz Orwellove "Životinjske farme" ponavljaju "dvije noge loše - četiri noge dobre"!

'Pogledajte nas. Sve je izvrnuto, sve je naopako. Liječnici uništavaju zdravlje, pravnici uništavaju pravdu, sveučilišta uništavaju znanje, vlade uništavaju slobodu, glavni mediji uništavaju informacije, a religije uništavaju duhovnost.'
Zašto? Zato što je to njihov zadatak!

Vrh

PostPostano: ned maj 01, 2011 11:51 pm 
Član foruma

Bogy je napisao/la:
Dakle, to moje iskustvo mi je pomoglo da sam još kao dijete shvatio da živim u svijetu laži (a Internet mi je pomogao da shvatim da nisam jedini koji je to zapazio) i da me lažu roditelji i rodbina, doktori, nastavnici i svećenici.
Sve je bilo lažno i ta laž hvata u mašinu svako novo dijete koje dolazi na svijet.

A tek kad shvatimo da živimo u svijetu laži možemo početi tražiti istinu - i svatko je treba pronaći za sebe i u sebi, doći do znanja iz prve ruke, autentičnih iskustava onih koji su to provjerili i proživjeli a ne negdje načuli!
A ja sam još kao dijete htio provjeriti da li ću umrijeti ako ne budem jeo meso kao što su mi govorili - i vjerujte mi, preživio sam. :D

=D> =D> =D> :thumbup:
I ja već godinama ne jedem meso, a niti kobasice, salame, paštete,...... i preživeo sam. Bilo je teško u početku privići organizam da ne jede meso, ali posle je sve lako.

Vrh

PostPostano: pon maj 02, 2011 5:41 am 
Član foruma

Citat:
Kako je Jedenje Mesa i Pijenje Alkohola Postalo "Hriscanski"
by Sladjana Velkov on Monday, 19 July 2010 at 09:45
Tragovi ranohriscanskih zajednica u Palestini, Vizantiji, Grckoj, Kartagini i Aleksandriji ukazuju da pijenje alkohola i jedenje mesa nije bilo dozvoljeno.
Tadasnji hriscani su crpli svoje znanje iz Hristovih ucenja i drugih mnogobrojnih spisa koji su bili dostupni u to vreme. Veliki deo ovih prastarih hriscanskih spisa su kasnije bili zanemareni ili potpuno odbaceni od zapadnog hriscanstva sa centrom u Rimu.

Hriscani koji su se doseljavali u Rim su morali da se prilagodjavaju nehriscanskom, rimskom nacinu zivota, sa ciljem da izbegnu proganjanja hriscana koja su bila organizovana sirom rimskog carstva.
Kada se car Konstantin (280-337) pokrstio, resava da rimska forma hriscanstva treba da postane religija gradjana celog njegovog carstva.
325 godine, car Konstantin poziva Nikejski sabor, gde se nekolicini ucenih ljudi (correctores - korektori), daje zadatak da "prirede" i "poprave" brojne ranohriscanske dokumente o Hristovom zivotu i ucenju. Samo cetiri od mnogobrojnih, izvornih svedocanstava su bili priznati kao Jevandjelja ali ni tada nisu bili jednoglasno prihvaceni. Tek, pola veka kasnije (382 god.) papa Damasie priznaje jedan mnogo puta preradjen izbor kanonskih tekstova kao "Novi Zavet".
Istrazivac ranog hriscanstva G. Ousli kaze:
"Ovi korektori su veoma pedantno i pazljivo odstranili sve delove Jevandjelja koji su sadrzali ucenja kojih oni sami ili pak car Konstantin nisu zeleli da se pridrzavaju. To se pre svega odnosi na zabranu jedenja mesa, pijenje opojnih pica i slicno."
Izvorni hriscani koji su i dalje ziveli u skladu sa Hristovim zapovedima, (nisu jeli meso i nisu pili alkohol), nisu zeleli da se podrede novom hriscanstvu. Oni su morali da se kriju od svoje "brace po veri", jer car Konstantin nije podnosio neposlusnost, niti kritike. Sacuvani su izvestaji koji govore da su uhvaceni hriscani ("hriscani - odpadnici") bili ubijani u skladu sa rimskim obicajima: nalivanjem tecnog olova u usta.

Tako je pod patronatom cara Konstantina i njegovih sledbenika pocelo da se siri novo hriscanstvo a jedenje mesa i pijenje alkohola postalo "hriscanski".

Vrh

PostPostano: sri maj 04, 2011 4:10 pm 
Član foruma

http://imageshack.us/f/829/02052011211.jpg/
slika

Vrh

PostPostano: sub maj 14, 2011 11:44 pm 
Početnik

bila vegetarijanac preko deset godina, zbog empatije do zivotinja i nekih drustvenih tripova verovatno, ali kad sam zatrudnela samo mi se meso jelo, i to crveno, piletinu sam brojala medju povrce
od tada jedem crveno meso bar 2-3x nedeljno, preferiram teletinu i zdrebetinu, ali ga nabavljam na selu bez hormonskih terapija i osecam se dobro, zdrava sam i imam jaku krv, a i deca od malena grabe meso pre povrca na tanjiru
holesterol mi je jako nizak inace, prenizak, muzu isto tako, sto je zapanjujuce, jer sve sto ne mogu isprziti na kokosovom ulju - a to su skoro sva slana jela - przim na svinjskoj masti i ne stedim sa njom

Vrh

PostPostano: uto maj 31, 2011 12:25 pm 
Član foruma

vegan, glasah za vegetarijanac.... sta cu! :D

Vrh

PostPostano: čet jun 09, 2011 9:25 pm 
Član foruma

ekacha je napisao/la:
bila vegetarijanac preko deset godina, zbog empatije do zivotinja i nekih drustvenih tripova verovatno, ali kad sam zatrudnela samo mi se meso jelo, i to crveno, piletinu sam brojala medju povrce
od tada jedem crveno meso bar 2-3x nedeljno, preferiram teletinu i zdrebetinu, ali ga nabavljam na selu bez hormonskih terapija i osecam se dobro, zdrava sam i imam jaku krv, a i deca od malena grabe meso pre povrca na tanjiru
holesterol mi je jako nizak inace, prenizak, muzu isto tako, sto je zapanjujuce, jer sve sto ne mogu isprziti na kokosovom ulju - a to su skoro sva slana jela - przim na svinjskoj masti i ne stedim sa njom

Onda za desert preporučam dokumentarac Earthlings: http://www.vimeo.com/15563502

Vrh

PostPostano: sri jun 29, 2011 8:18 pm 
Član foruma

Evo rezultata nakom dva mjeseca. Rajčica pomalo dozrijeva i paprika će uskoro biti za branje dok krastavaca ima gotovo cijeli lipanj. Da sam imao vremena da složim plastenik u ožujku već bi sve prispjelo davno prije.
Na godinu a možda već i na jesen kupujem profi plastenik od oko 120 kvadratnih metara, ovo se zbilja isplati ako ništa drugo onda bar za sebe i obitelj

Attachment/i:
26062011175.jpg
26062011175.jpg [ 168.03 KiB | Pogledano 2710 put/a. ]
26062011174.jpg
26062011174.jpg [ 188.55 KiB | Pogledano 2710 put/a. ]
26062011171.jpg
26062011171.jpg [ 156.21 KiB | Pogledano 2710 put/a. ]

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 273 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.