Saty je napisao/la:
ha,da izgleda da je kod zubi ista situacija ko i s telom,treba se kretati.E sad ako cemo iskreno ali najiskrenije koja je to hrana koju covek voli ali zaista i idemo mu voda na usta onda su to samo voce i kostunjavi plodovi.Bar kod vecine. mnogi ne vole povrce zasto sto je il tvrdo il nije slatko il nema ukus itd...Mnogi povrce koriste u smudijima i sokovima al cak ni tad nije to to,ne dobiju onaj Fix koji dobiju od voca.Naravno povrce se mesa sa vocem da zamaskira odvratan ukus.Onaj gore post sto je Valeria stavila ne ide mi nikakva voda na usta, stavise povraca mi se.
Meni fotka sa presnim karfiolom i brokolijem izaziva istu vrstu reakciju kao i kod tebe - jednostavno ne podnosim u presnom obliku povrće koje je bogato sulfurom (iako je jako zdravo, ali ne vredi). Međutim, u biljnim čorbama, tamanim ih u ogromnim količinama i savršeno su mi ukusni. Voće i orašasti plodovi jesu ukusni i primamljiviji od povrća, ali povrće je za razliku od voća, bogato mineralima i zato je neophodno unositi i njega ukoliko želimo da nabijemo imunitet. Cruciferous veggies su naročito zdravi, kao i sve vrste luka, a na prvom mestu zeleniš. Najbolje je da pronađeš način prave kombinacije (za tebe), tako da ono što baš i ne voliš prokrijumčariš uz nešto što će da mu popravi ukus. Ja sam prokelj, koji ne mogu da smislim u presnom stanju, ubacivala u procesor za hranu i "sprašivala" u sitno samleven oblik, dodavala presnu šargarepu, crni (ili crveni) luk, beli luk, đumbir u prahu (zato što nemam presan, a neću da kupujen onaj u hipermarketima koji je nakrcan pesticidima), nešto od mirisnih začina (mirođija, timijan, majoran), limunov sok i maslinovo ulje - kad odstoji u frižideru 15-tak minuta, nije mi nikakv problem da ga pojedem kao salatu. Verovatno bi nešto slično trebalo da uradim i sa karfiolom i brokolijem, ali ne da mi se - draži su mi u čorbi.
Ponekad presnu bundevu izrendam preko potopljenih žitarica i dodam malo meda i cimeta i nešto od orašastih plodova - kud i kamo je ukusnija u piti od integralnih kora, ali stegnem zube i pojedem je u presnom obliku, jer znam da je tako zdrava. Mislim da presnu ishranu mnogo lakše podnose ljudi koji nisu gurmani po prirodi
Cveklu kombinujem u sokovima sa šargarepom, jabukama, limunovim sokom, lanenim semenkama, par čenova belog luka i zelenišem. Sok je fenomenalan, a pritom odličan za detox jetre. Cvekla je odličan izvor betaina, koga nema u drugom povrću i kad bakterije u usnoj duplji odrade svoj posao, ponaša se kao vazodilatator.
Saty je napisao/la:
Da li povrce ima nesto sto voce ne sadrzi? Nisam siguran, cini mi se da u vocu ima sve sem b12 koje ni povrce ne sadrzi.
Nemaš u voću sve što imaš u povrću, nedostaje gomila alkalnih minerala. Pojuri "Super Immunity" od J.Furhmana, pa ćeš videti detaljna objašnjenja. U voću imaš antioksidanse, ali su ti potrebni i sastojci iz povrća. Zato u Fuhrmanovoj piramidi ishrane, veći procenat dnevnog unosa hrane treba da bude sastavljen iz povrća nego voća. To je lako sprovesti kod ljudi koji konzumiraju kombo sirove i kuvane hrane, međutim za sirovojedce bi to bio golem problem. Morali bi ili da unose ogromnu količinu sokova ili da neviđeno vreme troše na žvakanje povrća.
Saty je napisao/la:
Sladjana Velkov zivi samo na vocu i kostunjavim plodovima iako je pre jela povrce.Doduse ona kaze da voce i povrce treba uzimati u minimalnim kolicinama i da treba jesti Vrlo malo hrane uopste sto je stvarno sjajno ako mislite da izgledate kao osoba koji ima minimalno kila.
Slađanu sam poslednji put čitala verovatno pre godinu dana, tada je prioritet davala povrću. Očigledno da je u međuvremenu došlo do promena. Sećam se sa fotki da je imala jaku kilažu i nije mi baš bilo jasno (mada nije zagovarala 100% sirovu ishranu, za večeru je dozvoljavala kuvanu hranu) kako joj uspeva da zadrži višak ukoliko je na veganskoj ishrani i ne konzumira termički obrađene žitarice.
Saty je napisao/la:
Sto se tice vestackih zuba, no big deal sto bi rekli.Mozda i nije losa ideja!, u tom slucaju mozes se toviti vocem kolko hoces jer nema problema.
Ja radije ne bih da zube odlažem u čašu. Čim nemaš zub u viličnoj kosti, dolazi do njene resorpcije, tako da to može samo da rađa nove probleme.
Saty je napisao/la:
Zanimljiv primer mada najbolji primer su mi moje babe i dede bile kao i sve ostale babe i dede.Ako jedes sve kad tad ce doci do kompletnog raspada i neces moci da se kreces uopste ili ce kretanje biti minimalno.Eselstin ima 80,meni izgleda odlicno al on cak nije ni raw fooder vec ulgavnom zivi na zitaricama i mahunarkam uz malo voca.Znaci vitalnost je najbitnija, bolje ziveti vitalan do kraja nego u krevetu 20+ godina il sa stakama.
Pre par meseci bila sam na jednom ručku, gde je preko puta mene sedeo dedica od 92 godine. Kada su prisutni spomenuli koliko je star, ja sam bila u šoku, jer mu ne bih dala više od 70. Ima tu i tamo sede, ali mu dominira prirodna boja kose. Lice zategnuto, nema bora ni onih staračkih pega. Nije suvonjave građe, ima stomačić. Krenem da se raspitujem za način života i njegov sin mi kaže da jede sve što poželi, a naročito voli slatkiše! Kako ustane ujutru, popije kafu sa 2-3 kocke šećera. Ne boluje ni od jedne hronične bolesti, jedino što ne čuje najbolje. E sad, da kompletiram sliku: deda je vojno lice i duže od 40 godina je u penziji. Vodi opušten život, nema stresnih situacija, stanuje u ogromnom stanu sa sinom (koji se nije ženio), ćerkom i unukom - svako ima svoj prostor i niko nikome ne smeta. Kad god je lepo vreme, odlazi u selo gde ima vikendicu u tu po ceo dan okopava zemlju i radi na tom nevelikom imanju. Stalno je nasmejan i pozitivan. Sve to zajedno kompenzuje eventualne loše strane nepravilne ishrane i dovodi do odličnog rezultata u dubokoj starosti, ali retko ko živi u ovakvim (gotovo idealnim) uslovima.
Saty je napisao/la:
Wandmaker je rekao da sportisti brze stare i ranije umiru,i da je dovoljno hodanje uz laganu istezanje.Iako mi je u pocetku delovao veoma radikalno puno sto on prica ima smisla.
Sa tim se slažem u potpunosti - organizam se nepotrebno preopterećuje tokom intenzivnog bavljenja sportom. Nije badava Džejn Fonda doživela prvi infarkt u četrdeset i kusur godina, sve promovišući aerobik.
Saty je napisao/la:
E super je objasnjenje.Nisam jos ni na koga naleteo da zivi samo na sokovima, verovatno jer si gladan posle 30 minuta i kao da si malo jacu vodu popio sto bi rekli.
Sve zavisi kako prilagodiš metabolizam. Meni je dovoljno da od trenutka kad ustanem pa do 15h popijem onaj gore navedeni sok od cvekle, u količini od 0.7-0.8 dl. Drži me sitom do ručka, ali u početku nije bilo tako, morala sam da zobam orašaste plodove za užinu.
Viktorija Butenko je (barem prema njenoj priči) živela samo na zelenim sokovima jedno vreme, a onda je iskusila atrofiju viličnih mišića pa je zato razradila vežbe sa jednim stomatologom (i čini mi se da su napravili "aparat" za drndanje tih vežbi - još jedna alatka na kojoj može da se zaradi
).