Napisala sam poduži tekst, ali mi je komp sve pojeo.Pokušat ću ponovo. Hvala vam na lijepim riječima.
Čitala sam mnogo, proučavala mnogo, pa sam se ponovo i ponovo vratila kršćanstvu. Kad se molim glasno , ponavljam molitve osjećam se zadovoljno, ispunjeno i dobro. Bojim se meditirati na neku rečenicu, bojim se vlastitog uma i kuda će me odvesti. Bojim se i istočnih tradicija koje možda ne razumijem kao kad bi nekome objašnjavala kršćanstvo, pa bi taj shvatio da je Isus bio stolar i da svi kršćani teže postati stolari. Tako mnogi proučavaju razne tradicije , a uopće ih ne razumiju.
U kršćanstvu se često spominje "čas smrti naše". Nisam razumjela i to me je često zastrašivalo, a onda sam shvatila da se čovjek najviše mijenja kad se suoči s vlastitom smrtnošću. I na istoku imaju neke obrede s mrtvima u istu svrhu, ali to ne razumijem, pa neću objašnjavati.
Proučavam stalno nešto, ali Isus je moj kompas, moja škola. Ranijih godina nisam mogla slušati ili čitati Isusovu muku. Bila sam hipersenzibilna, a onda sam shvatila da podsvjesno odbijam Isusov križ i da odbijam vlastiti križ. Da želim samo lijepe stvari za sebe.
Lazarev je pričao o ženi koja je u konc logoru spalila žive ljude. I Lazarev kaže, ona je bila moralna žena koja poštovala svoj posao, državu, Hitlerov zakon, ljudski zakon. Ona se nije pitala o božjoj pravdi koja je iznad bilo kojeg ljudskog zakona. I zato je pogriješila i zato postoji grijeh. Nesvjesni grijeh, jer se ne pitamo o božjoj pravdi i zato je potrebno brisanje grijeha i otkupljenje grijeha.
"Ovo je moje tijelo koje se predaje za vas, ovo je moja krv koja se prolijeva za vas. " Neki govore da je ovo kanibalizam, jer ne razumiju judaizam. Židovi su zaklali najbolje janje , da njegova krv otkupi njihove grijehe. Isus je savršeno janje i više nije potrebna krv janjaca i junaca. Nema veće ljubavi nego tko daje život za prijatelje. Nitko od nas nije sposoban dati život za nekoga kao što je dao Isus za ljude, ali ako vjeruješ u Isusa ne možeš nikoga ni ubiti.
Duboko vjerujem u kršćanstvo, jer kršćanstvo priznaje da postoji grijeh, i nesvjesni grijeh, i nudi promjenu, i brisanje grijeha, a što je drugo duhovnost nego preispitivanje o grijehu, promjena sebe, evolucija sebe?
Priča iz Biblije. Gospodar je tražio radnike u vinogradu. Prvi je došao ujutro i zaradio je dva dinara, drugi je došao u podne i zaradio je dva dinara, treći je došao na rad navečer i zaradio je dva dinara. Prvi se pobunio. Gospodar mu je odgovorio:" Jesam li se ja s tobom pogodio za dva dinara i jesi li ih dobio? Što te briga za njih?" I to je božja logika, a ne ljudska logika. Bog nas uvijek prima kad poželimo raditi u njegovom vinogradu.
|