Sada je: sub jul 19, 2025 8:17 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 1352 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 68  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: čet dec 13, 2007 5:25 am 
Član foruma

Citat:
zapravo obično vidimo samo ono što možemo percipirati i prihvatiti

Ujedno je ovo i osnova za jednu od najbržih i najefikasnijih tehnika za podizanje svijesti u sadašnjem vremenu , a zove se : gledanje "točaka" ( stvari , ljudi , bilo čega što postoji oko nas ) u prostoru.

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned dec 16, 2007 4:21 pm 
Početnik

Ovako,sad dosta cesto znam sanjati da istjerivam demone,vragove iz ljudi,molitvom i uvjek to uspjesno,ali mene zanima sta bi to znacilo.Dok sam to prvi put sanjala bilo me strah ali vise me nije.I to je dosta cesti takav san.sta bi to znacilo ljudi moji?

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned dec 16, 2007 5:07 pm 
Član foruma

To ti mozda pokazuje da se trebas moliti da bi sebe ili druge oslobodila od tog zla. I meni je u nekoliko navrata "pokazano" da se trebam moliti za jednu meni dragu osobu, cak sam sanjala i od koga je trebam braniti. Uglavnom, takve snove sanjas na nacin na koji i sama vidis ono sto vjerujes.
Citat:
zapravo obično vidimo samo ono što možemo percipirati i prihvatiti

To je istina, i samo ti mozes protumaciti takve snove jer samo ti znas kako razmisljas i u sto vjerujes.

I takvi snovi znace da si nekih stvari svjesnija od drugih i ne bi trebala to zanemariti. Osim ako ti nije stalo do toga da pomognes drugima, onda ti snovi znace da je problem u tebi.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon dec 17, 2007 9:25 pm 
Početnik

E sad ima jos jedan san.Cesto znam sanjati i jednog decka koji mi se u stvarnosti svidja.Lijepi snovi,nista vulgarno,neg recimo zagrljaji i te slatke stvari.I dok ga sanjam vidim ga iduci dan ili za par dana.Sto bi i to znacilo,to taj cesti san o toj osobi?.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon dec 17, 2007 9:52 pm 
Član foruma

San te tjera da nešto napraviš po tom pitanju :wink:

Teachers leave the kids alone

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto dec 18, 2007 4:44 pm 
Član foruma

Citat:
E sad ima jos jedan san.Cesto znam sanjati i jednog decka koji mi se u stvarnosti svidja.Lijepi snovi,nista vulgarno,neg recimo zagrljaji i te slatke stvari.I dok ga sanjam vidim ga iduci dan ili za par dana.Sto bi i to znacilo,to taj cesti san o toj osobi?.

Nemogu povjerovati. I meni se to dogadjalo prije dok mi se svidjao jedan lik. Kad god sam ga sanjala iduci dan bih ga vidjela. Ali to mi se dogodilo samo s tim jednim likom. Cudno je to. Nemam blage veze zasto je bilo tako??? I nikada nismo bili zajedno a moja zaljubljenost je brzo prosla.. Vjerojatno su to neke male vizije, a ako ti se stvarno svidja onda ih mozda ta zaljubljenost potice.. Al samo nagadjam!!

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto dec 18, 2007 5:56 pm 
Član foruma

Helga je napisao/la:

ista stvar kao i kod mene,da nisam ja taj decko iz tvojih snova,a ti cura iz mojih :P :lol:

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto dec 18, 2007 8:30 pm 
Početnik

[quote="Katrin"[/quote]

Nemogu povjerovati. I meni se to dogadjalo prije dok mi se svidjao jedan lik. Kad god sam ga sanjala iduci dan bih ga vidjela. Ali to mi se dogodilo samo s tim jednim likom. Cudno je to. Nemam blage veze zasto je bilo tako??? I nikada nismo bili zajedno a moja zaljubljenost je brzo prosla.. Vjerojatno su to neke male vizije, a ako ti se stvarno svidja onda ih mozda ta zaljubljenost potice.. Al samo nagadjam!!

A znate ljudi moji u cem je bit,bit je u tome sto i ja imam osjecaj da mu se svidjam,ali i bit je u tome da je on ozenjen,i moram ga zaboraviti ali taman dok ga pokusavam zaboraviti onda mi opet dodje u san i opet nista s toga.. Ali ja ljudi moji neznam sto to ima u njemu,neznam privlaci me uzasno,dok mi je u blizni,sva se smotam,drscem,neznam sto radim,to nije normalo e,to mi se nikada do sad nije dogodilo...Slobodno mi nesto odgovorite na ovo ako zelite..

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto dec 18, 2007 8:36 pm 
Član foruma

Citat:
A znate ljudi moji u cem je bit,bit je u tome sto i ja imam osjecaj da mu se svidjam,ali i bit je u tome da je on ozenjen,i moram ga zaboraviti ali taman dok ga pokusavam zaboraviti onda mi opet dodje u san i opet nista s toga.. Ali ja ljudi moji neznam sto to ima u njemu,neznam privlaci me uzasno,dok mi je u blizni,sva se smotam,drscem,neznam sto radim,to nije normalo e,to mi se nikada do sad nije dogodilo...Slobodno mi nesto odgovorite na ovo ako zelite..

Predlazem da procitas ovaj tekst, mozda ce ti nesto znaciti:

http://www.galaksija.com/metafizika/amorovastrijela.htm

Pozdrav

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub dec 22, 2007 1:10 am 
Član foruma

E al stvarno me text s prethodnog linka nasmijao do suza, nisam skeptik ali svaka cast!! =D>
O tome tasto nas itko privlaci se moze raspravljti godinama. Al da se privlacimo zbog svemirskih otmica, ZA BOGA MILOGA nisu nas svemirci sve pootimali!!!!!!!!!
Mene nikada nisu oteli nikakvi svemirci pa sam svejedno imala cudna iskustva.

Citat:

Draga Helga, to sto ti se nikada do sada nije dogadalo samo znaci da do sada nikada nisi srela nekoga tko ti "odgovara". Kad sretnes takvu osobu ona ce te "zivotinjski" privlaciti, imat ce miris koji nikada neces zabooraviti, pa makar imao i 70 god bit ce ti privlacan, makar bio i najveci gabor na svijetu tebi ce ipak biti privlacan!! Zasto? E pa zato sto je totalno razlicit od tebe, a to znaci da bi vasi potomci imali najvece sanse da prezive. Biologija!! Mozda je bas taj lik tvoja cista suprotnost sto se tice dnk pa se zato toliko privlacite.
Pogledaj BBc-eve dokumentarce Human Body, neke stvari u zivotu ce ti biti jasnije.

Ali koliko god da te privlaci zauzet je. HeLLLLLLLLO! Ima zenu!!!!! Vjeruj mi bit ce i drugih. A to sto ga sanjas to vjerojatno znaci da se i ti polako "budis". Tj. ako ti se do sada nisu dogadjale nikakve cudne stvari, pripremi se, jer ce poceti. Nitko ih u pocetku nerazumije ali kako vrijeme prolazi sve polako sjeda na svoje mjesto.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub dec 22, 2007 1:00 pm 
Početnik

Helga je napisao/la:
Ovako,sad dosta cesto znam sanjati da istjerivam demone,vragove iz ljudi,molitvom i uvjek to uspjesno,ali mene zanima sta bi to znacilo.Dok sam to prvi put sanjala bilo me strah ali vise me nije.I to je dosta cesti takav san.sta bi to znacilo ljudi moji?
Evo opet sam ove noci sanjala ovaj san,neznam muci me to sto neznam sto znaci,nemam koga pitati..

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub dec 22, 2007 2:55 pm 
Član foruma

Katrin je napisao/la:
E al stvarno me text s prethodnog linka nasmijao do suza, nisam skeptik ali svaka cast!! =D>
O tome tasto nas itko privlaci se moze raspravljti godinama. Al da se privlacimo zbog svemirskih otmica, ZA BOGA MILOGA nisu nas svemirci sve pootimali!!!!!!!!!

Verovatno nisu i kapiram zasto te je link nasmejao do suza. Ali sa druge strane znam osobe koje su imale identicna iskustva tim opisanim na tom linku, sa detaljima koji jasno i precizno ukazuju na otmicu.

Ako licno nismo doziveli neku vrstu iskustva to ne znaci da neko drugi nije.

Pozdrav

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon dec 24, 2007 1:00 pm 
Član foruma

Evo da s vama podijelim moja dva sna, jedan od prekjučer na jučer, a drugi od noćas.

Prvi je bio meni osobno strašniji, nalazio sam se na nekakvome stolu, valjda je bio stol jer sam bio potpuno omamljen, dok mi su mi misli vrludale i bilo me je jako strah, nisam mogao osposobiti niti jedan mišić za rad, toliko sam se usrao od straha da sam zvao mamu na sav glas, naime samo sam mogao proizvoditi glasove, uz velike poteškoće naravno. Imao sam osijećaj da mi je svaki vapaj za pomoć uzaludan.

Drugi san, zbio se je na groblju, išao sam s ocem na grob žive osobe, no u snu ona to nije bila. Dok smo hodali, po tome groblju koji je bio kombinacija svih koje sam posijetio. Odijednom sam se osijećao sve slabijim, nisam se mogao micati, a u glavi mi je bio nekakav lud osijećaj, usporedio bih ga sa osiječćajem mojeg najžešćeg pijanstva, no mnogo jače od toga, iako se nisam mogao micati, mogao sam lebdjeti tj. micati se ne mičeći. _Niikakav osijećaj straha nije bio prisutan.
Pao sam u nekakvu nesvijest, i probudio se u krevetu, otac je bio kraj mene. I tada je budilica počela treskati i probudio sam se, nisam bio siguran dali sam se zbilja probudio, jer je bilo slično kao pri osviještenjeu.

Eto, to je to, kome je zanimljivo mže komentirati.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto dec 25, 2007 10:53 pm 
Član foruma

Recite mi nesto.
Moram priznati da vise nemam snova, kao vjerovatno i vecina vas koji ste odrasli. Ali ja zelim ponovo da sanjam, zelim da ponovo budem dijete.
Ja sam u djetinjstvu imao zastrasujuce snove, nocne more iz kojih sam se budio u lokvi znoja, imao sam traume. Moji su se snovi u najvecem broju slucajeva zavrsavali tako da sam bjezeci od neke nevidljive sile, i u nemogucnosti da pobjegnem bivao obuhvacen tom tamom koja je gutala moje tijelo poput crne rupe...

U snovima, imao sam fobije od mracnih kutaka i mjesta koja su se nalazila u sjenci. Iza tih sjenki krila su se neka bica, mozda nesto sto je Don Huan zvao Letacima, nije ih moguce opisati dajuci im fizicki oblik. Bio sam potpuno frenetican kada bih se nasao u sjenci... To je znacilo smrt i kraj sanjanja..
Imao sam nekoliko sigurnih sklonista, mjesta na kojima bih se osjecao sigurno, ali ne bas potpuno sigurno, to su bila mjesta moje porodicne kuce i kuce gdje su zivjeli moji rodjaci. Zanimljivo je to da sam uvijek bjezao od kuce njima, ali u njihovoj kuci je vrlo brzo postajalo mracno, tako mracno, osjecalo se prisustvo letaca, kao da su bili opsjeli moju rodbinu, mislim da su imali neki tajni savez, dali su im svoje usluge u zamjenu da se mogu hraniti na njihovim dusama zauvijek.. Opsjednutost... Mislim da su ovakvi ugovori moguci..
Imao sam jedan mali trik kojim bi bjezao iz svijeta snova - tako sto bih zatvarao oci u snu - u "stvarnosti" bi se budio, i to je radilo.

U mojim snovima, cesto sam sanjao da letim, o kako je to nevjerovatan osjecaj, ta sloboda, kada se tijelo odvoji od ovih okova, kada ispliva iz ovog primordijalnog mulja, kada se zajedno s Orlom vine u orkanske visove i kada se bez bojazni od smrti obrusi prema majci Zemlji, to je rijecima neopisivo, a opet, svega se sjecam, kao da mi se to desava upravo sada i ovdje...

Recite mi, da li zelite da sanjate ponovo, da li zelite da ponovo osjetite dah slobode, da li patite koliko ja, da li ste sâmi kao ja, da li ste gladni, da li ste zedni, da li ste umorni i sneni...
Ja, ja zelim, zelim sve to dati vama, sve sto sam vidio tada, zelim da vidim ponovo, da vidimo zajedno, jer sam sâm, tako sâm, tako dugo, godine mraka...

With a dark embrace
The bitter cold winds
Freeze the tears that fall
Hands held in grace
As we take the final step

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri dec 26, 2007 4:08 pm 
Početnik

nedavno sam sanjala kako s frendom secem centrom grada, odemo na kavu u jedan birc (njegov izbor), jos malo secemo... san bio jako stvaran, cijelo jutro mi nije isao iz glave. popodne sam otisla na faks, naletila na tog frenda, nije nam se dalo na predavanje, otisli do centra. setali tocno istim ulicama kao i u snu, izabrao je isti birc kao i u snu, sve isto.
zbunjuju me takvi snovi :?

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet dec 27, 2007 1:33 am 
Član foruma

Last December je napisao/la:
Recite mi nesto.
Moram priznati da vise nemam snova, kao vjerovatno i vecina vas koji ste odrasli. Ali ja zelim ponovo da sanjam, zelim da ponovo budem dijete.

velika je razlika izmedju NEMATI SNOVA i NE SECATI SE SNOVA KAD SE PROBUDISH
malo si pobrkao stvari koje se neuporedivo razlikuju,razlika je tolika da koshta zdravog razuma,chak i zivota :wink:
chovek koji vishe nema snova ne postoji
iako zanemaren,taj deo nasheg postojanja je od presudnog znachaja za odrzavanje balansa nasheg postojanja ovde,u ovom zivotu,a samim tim i zdravog razuma koji nam je neophodna alatka za uchenje 3D lekcija i uspeshan zavrshetak ove shkolice koju zivotom nazivamo :)
chak shtavishe,jedna od najokrutnijih metoda muchenja ljudi nije nabijanje na kolac i slichna fizichka izivljavanja,vec upravo deprivacija od sna
dakle ne govorim o deprivaciji od spavanja,koja je blazi oblik maltretiranja zarobljenika,da se slomi otpor,volja i sl.
govorim o deprivaciji iskljuchivo od sanjanja
subjekt je prikljuchen na EEG aparat,kada se promeni frekvencija mozdanih talasa na pochetku faze sanjanja,opshte poznate kao REM(rapid aj muvmant)faza,subjekt biva naglo probudjen,i tako svakih nekih sat vremena,REM faza traje nekoliko sekundi i ponavlja se presecajuci fazu dubokog sna nekoliko puta,na otprilike svaki sat za vreme stabilnog perioda dubokog sna
ova metoda se chesto koristi i u programiranju,subjekt se drzi na samoj ivici ludila jer se u takvom stanju najlakshe daunloduju svi potrebni programi
ako ovo nekome ne izgleda okrutno inaf,da malo proshirimo infoskrin :mrgreen:
vec posle par dana posledice po nervni sistem su duboke i trajne,
ne da mi se traziti,ove sam lekcije uchio pre 15-tak godina ali chini mi se da je broj dana pre totalnog raspada sistema i totalnog ludila subjekta jednocifren,nekih desetak dana maksimum
poredjenja radi,
koliko je to rapidno ko kashikara u mozgu,
najteze psihoze,recimo na pr.shizofrenija,potrebno je par decenija da dodje do potpunog raspada i gubitka zdravog razuma,chak i najgalopirajuca verzija - hebefrenija treba da drma mlad mozak 3-5 god.da bi srushila sve unutra,
bez snova sve se to desi za 10 dana
tako da prijatelju,nishta ti ne brini :wink:
sanjash ti svake noci,samo se snova ne secash
i nisi jedini,i meni je to problem,veoma retko se setim shta sam sanjao
dete u tebi postoji uvek,samo se trebash setiti 8)
:love3:

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet dec 27, 2007 1:32 pm 
Član foruma

Pa, ja mislim da i jesam postao shizoidan, po malo, i toga se bojim, bojim se ludila, bojim se da cu biti odbacen (iako vec jesam), tesko je glumiti da se nista u meni nije desilo, ja sam kontrolisani ludjak:D

Citat:
A warrior has no honor, no dignity, no family, no name, no country: He has only life to be lived. Under these circumstances, his only tie to his fellow men is his controlled folly.

Kada ovo naucim, tada cu naci svoj mir, a to vrijeme jos nije doslo, i zato se bojim, tako je malo vremena, iako znamo da vrijeme ne postoji, ja se bojim, nisam jos spreman i to me izjeda...

With a dark embrace
The bitter cold winds
Freeze the tears that fall
Hands held in grace
As we take the final step

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet dec 27, 2007 9:29 pm 
Moderator

Citat:

Pokusaj da ih zapises. Na pocetku ce biti teze nego sto se cini u prvom trenutku, tek po koja slika, nesuvisle veze.
Medjutim, paznja koju usmerimo na snove ce uciniti da se oni prodube, konkretizuju i dobiju finije tkanje. Pocece da se javljaju mnoge arhetipske slike – od kojih je izgleda satkana ona etericnija oblast postojanja misaonih formi – izrazene simbolicnim jezikom u cesto konkretnim slikama.
Mozes da ih koristis kao pomoc u introspekciji, ili da kontempliras nad njihovim znacenjem.

Izgleda da se ‚visi’ delovi naseg bica odatle napajaju svake noci, obnavljajuci snagu. I verovatno upravo zbog toga prekidanje REM-faza sanjanja vodi do efekata koje je pomenuo nat.

Citat:
Citat:
A warrior has no honor, no dignity, no family, no name, no country: He has only life to be lived. Under these circumstances, his only tie to his fellow men is his controlled folly.

Kada ovo naucim, tada cu naci svoj mir, a to vrijeme jos nije doslo, i zato se bojim, tako je malo vremena, iako znamo da vrijeme ne postoji, ja se bojim, nisam jos spreman i to me izjeda...

Jedna zen priča:
"Učitelj zena je išao sa svojim učenikom planinskom stazom. Kada su se približili drvetu kedra, seli su ispod drveta da obeduju. Nakon obroka, učenik, mladi monah koji još nije pronašao ključ za misteriju zena, prekinuo je tišinu pitajući učitelja: „Kako da dostignem stanje zena?“

Učitelj je ostao nem. Skoro pet minuta učcenik je nestrpljivo čekao odgovor. Upravo se spremao da postavi još jedno pitanje kada je učitelj progovorio: „Čuješ li planinski potočić?“

Učenik nije bio svestan nikakvog planinskog potoka. Bio je suviše zauzet svojim razmišljanjem o značenju zena. Sada, kada je pokušao da čuje zvuk, njegov bučni um se povukao. U početku nije mogao da čuje ništa. Potom je njegovo razmišljanje ustupilo mesto intenzivnoj budnosti i onda je čuo jedva čujan žubor potoka u daljini.

„Da, sada ga čujem“ – odgovorio je.

Učitelj je podigao prst i s pogledom koji je istovremeno bio i žestok i nežan rekao: „Počni odatle!“
Učenik je bio zaprepašćen. To je bio njegov prvi satori.

Nastavili su put u tišini. Učenik je bio iznenađen živošću sveta oko sebe. Sve je doživljavao po prvi put. Postepeno, budnost je ponovo bila zatrpana metalnom bukom i ubrzo je imao drugo pitanje: „Učitelju, nešto sam razmišljao. Šta biste rekli da nisam bio u stanju da čujem potočić?“ Učitelj je zastao, pogledao ga, podigao prst i rekao: „Počni odatle!“

Posmatrajuci ono sto se u tebi dogadja i stvarnosti koja te okruzuje svescu nepristrasnog posmatraca. Usmeravajuci svetlost svoje paznje i svoje prisutnosti.
Pa, sta ispadne. :wink:
Nemamo mnogo izbora nego da pocnemo na tacki na kojoj smo.
Sve ostalo je samorefleksija u manjem ili vecem stepenu. :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned dec 30, 2007 12:03 pm 
Član foruma

Arja je napisao/la:

Izgleda da se ‚visi’ delovi naseg bica odatle napajaju svake noci, obnavljajuci snagu. I verovatno upravo zbog toga prekidanje REM-faza sanjanja vodi do efekata koje je pomenuo nat.

da,upravo zato... i vodi do potpune zombifikacije :twisted:
osloboditi/ovladati snovima je vazan segment u sticanju slobode,jer jedan deo nasheg postojanja se odvija tamo ... 8) u snovima :wink:
kul zen :mrgreen:
:love3:

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto jan 08, 2008 1:36 am 
Član foruma

Noćas sam sanjala vrlo neobičan san. Neobičan je za mene, jer u stvarnom životu nikad ne bih reagovala na taj način,zato što nisam toliko hrabra. Evo tog kratkog sna :
Vraćam se sa društvom sa neke zabave,vedra je noć, i idemo ulicama šetajući se. Jedan po jedan član društva napušta grupu, i ja na kraju ostajem potpuno sama. Postaje sve mračnije, i odjednom, iz poprečne ulice, ispred mene se stvorio krupan pas, sličan vuku,čije su oči bile potpuno crvene i svetlele su. On počinje preteći da reži na mene. I ja, koja bih se u stvarnom životu u takvoj situaciji paralisala od straha,u snu se uopšte nisam uplašila,nego sam mu ljutito rekla :Odmah odlazi, da me nisi dirnuo ! I on je samo otišao.
Posle, u toku dana sam čitala Jackov prevod transkripti ovde i naiđem na jedan deo koji me je veoma uznemirio, jer je imao veze sa mojim snom o psu. Evo tog dela teksta :

(L) Imate li kakav komentar o ovom čudnom snu kojeg je Bob imao? Posebno čovjek koji hoda s psom…

O: Pas je ljubazni predstavnik "centrale vanzemaljaca".

P: (L) Da li vi hoćete reći da su oni bili oteti i da ovi snovi predstavaljaju otmice?

O: Mogli bi biti sjećanje na otmicu.

P: To znači da kad postajemo svjesniji u općenitom smislu, mogla bi nam na površinu isplivati sjećanja iz prošlosti? Čak i kad se to "isplivavanje" dešava na ovako čudne načine?

O: Da.
Kraj citata

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1352 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 68  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.